kvba22 Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Witam, szukam kogoś doświadczonego, kto mógłby podzielić się ze mną radami i odpowiedzieć na parę pytań w kwestii zakupu roweru xc. Jestem w tym nowy i potrzebuję pomocy kogoś, kto w tym trochę siedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Musisz doprecyzować czy chodzi Ci o rower do startów w zawodach XC czy też bardziej o maratony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kvba22 Napisano 8 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 @Kettler właśnie mam na tyle małe doświadczenie, że cieżko mi na to odpowiedzieć, ale chciałbym żeby to był raczej lekki hardtail, na którym komfortowo pokonuje się dłuższe trasy. Podkreślę, że jeżdżę dopiero pierwszy sezon, więc daleko mi do wyścigowej pozycji na rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Koledze @Kettler chodziło o to, że zawody xc a maratony xc to dwie różne dyscypliny i trochę różne wymagania względem rowerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kvba22 Napisano 8 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Mam zamiar jeździć po drogach polnych, leśnych, ale też sporo po asfalcie. Będę też jeździł w dłuższe, całodniowe trasy. Ale nie mam wiedzy na temat wyścigów, czy maratonów. Dopiero zaczynam i wszystko przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Czyli nie potrzebujesz kogoś kto ma wiedzę na temat startów w zawodach czy maratonach mtb tylko kogoś kto ma pojęcie o rowerach xc bo taki chcesz kupić, tak? Czy też w przyszłości masz zamiar startować? Bo się trochę pogubiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Zależnie od tego, jak wyboiste są te drogi, może wystarczyć rower crossowy (nie mylić z cross-country - XC) lub nawet jakiś fitness. Ścigacz XC to sprzęt typowo na korzenie i kamienie. Na asfaltach jego masa, terenowe opony będą głównie przeszkadzać. Napisz coś więcej na temat tego, gdzie w zasadzie zamierzasz jeździc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kvba22 Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 @Greg1 dokładnie o to mi chodzi, na razie potrzebuje kogos kto doradzi mi w kwestii wyboru roweru. na starty pewnie przyjdzie czas w przyszłości, ale chodzi mi teraz po prostu o wybór odpowiedniej maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Rozważ marin DSX FS, kwintesencja uniwersalności moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kvba22 Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 @Galvatron mieszkam poza miastem i mam dużo leśnych, kamienistych i polnych, piaszczystych dróg w okolicy. Chciałbym trenować w takim terenie, ale czasem tez po prostu przejechac sie po asfalcie i lżejszych szutrach ze znajomymi na dłuższych trasach. Dodam, że mam rower szosowy, wiec gdy chce jezdzic tylko po asfalcie to mam czym. Obecnie pożyczam mtb od taty i chyba podobny typ roweru mógłby być w porządku. Załącze jego zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Określ jeszcze budżet.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 W dzisiejszych czasach współczesny mtb powinien mieć taperowaną główkę ramy, powietrzny amortyzator i sztywne osie (najlepiej w standardzie boost). O hydraulicznych hamulcach nawet nie wspomnę. Napędy pod ściganie są jednorzędowe, minimum 1x10 Deore, 1x12 są bardzo drogie bo sama kaseta kosztuje grube kilkaset złotych. Złotym środkiem jest 1x11. Napędy 2xx są obecnie bardzo rzadkie i są uważane za rekreacyjne, jeśli więcej jeździ się po szosie lub pod turystykę. Tak jak napisał kolega Kettler określ budżet. Niemniej jednak bądź świadom, że podstawowe rowery xc kosztują w granicach 4-6 tys. Piszę podstawowe ponieważ rowery te będą miały podstawowe amortyzatory powietrzne typu Santour xcr czy RockShox Judy Silver. Będą miały podstawowe hamulce hydrauliczne typu Shimano mt200 czy Tektro 256 bodajże. Do rekreacyjnej jazdy po nizinach to się nada. Do jazdy w górach hamulce trzeba zmienić na minimum Deore. Będą miały podstawowe i ciężkie koła z podstawowymi piastami, które nadają się na codzień ale jak będziesz chciał się ścigać to trzeba będzie je wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kvba22 Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 @Greg1 @Kettler chciałbym się w tych 6-7 tysiącach zmieścić. Myślałem też o rowerze używanym, wtedy za tą kasę mógłbym kupić lepszy sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/trail-bikes/grand-canyon/grand-canyon/grand-canyon-8/3273.html?dwvar_3273_pv_rahmenfarbe=BK https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-rockrider-120-nx-eagle-aluminiowa-rama/_/R-p-330101?mc=8616936&c=Czerwony https://allegro.pl/oferta/rower-mtb-merida-big-nine-pro-l-19-13617980324 Trzy przykłady spełniające to o czym pisze @Greg1 Merida z polskiej dystrybucji, Decathlon i Canyon ze sklepu wysyłkowego. W używany się nie pchaj chyba, że masz naprawdę pewne źródło, w teksty mało jeżdżony i gór nie widział nie wierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Jeśli chcesz bardziej "wyścigowy" rower na początek popatrz sobie na Rockrider xc120 - nie sugeruj się napisem na ramie i tekstami typu "rower z marketu" bo pod względem relacji cena vs. wyposażenie rowery z Decathlona są nie do pobicia. RR xc 120 ma naprawdę bardzo dobry osprzęt, za który u innych "normalnych" marek musiałbyś zapłacić co najmniej jeszcze pół tego co tu za cały rower. Możesz też nim spokojnie zacząć przygodę z wyścigami mtb a z czasem zobaczysz co potrzebujesz. Pewnie będzie to rama karbonowa i lżejsze koła. Ostatnio widziałem promocję na Canyona Exceed CF5 z karbonową ramą, dobrym amorem, dobrymi hamulcami i kołami za 6,7 tys. zł - w tych pieniądzach to jest super oferta za rower w którym nic nie musisz zmieniać i którym spokojnie pojedziesz na zawody mtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kvba22 Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 @Greg1 właśnie widzialem tego canyona i chyba jest świetny, tylko ze zostal jeden rozmiar ramy i wydaje mi sie ze moze byc lekko za duża. Jest jeszcze cf4 za 7700. Fajnie jeśli udaloby sie kupic karbonową ramę, bo w przyszłości na tej bazie mógłbym ulepszać ten rower. Warto poczekać aż pojawi się mój rozmiar ramy, czy może wybrać coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 To zależy od Ciebie, jak Ci się nie pali i możesz poczekać to czekaj, a jak już chcesz jeździć to kup coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kvba22 Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Tam jest dostępny rozmiar L. Nie wiem na ile jest to rzetelny pomiar na ich stronie, ale u mnie wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 48 minut temu, kvba22 napisał: w przyszłości na tej bazie mógłbym ulepszać ten rower To się w 90% przypadków nie opłaca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Cytat To się w 90% przypadków nie opłaca... Może się nie opłaca ale jak ktoś upgraduje pod wyścigi to nie ma wyjścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 5 godzin temu, kvba22 napisał: Tam jest dostępny rozmiar L. Nie wiem na ile jest to rzetelny pomiar na ich stronie, ale u mnie wygląda to tak: Mam dokładnie takie same wymiary jak Ty i przeważnie wychodzi mi L w różnych rowerach ale jak kupowałem swojego mtb, a był to Kellys Gate 30 to też wyszło mi M i taki kupiłem i jest mi na nim bardzo wygodnie. Mówi się, że jak się jest na granicy rozmiarów to mniejszy jest bardziej pod sport a większy bardziej pod rekreację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kvba22 Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 @Greg1 poczytam jak wygląda sytuacja ze zwrotami w canyonie, ale jeśli zwroty są to w sumie warto zamówić i na nim siąść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 (edytowane) W Decathlon możesz wypożyczyć rower i za około 90 PLN masz go przez dobę. https://rent.decathlon.pl/s?address=Polska&bounds=54.9054761%2C24.1458931%2C49.002025%2C14.1228641&keywords=rower mtb Edytowane 11 Sierpnia 2023 przez XC100S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 16 godzin temu, kvba22 napisał: @Greg1 poczytam jak wygląda sytuacja ze zwrotami w canyonie, ale jeśli zwroty są to w sumie warto zamówić i na nim siąść. Zobacz na olx czy ktoś w Twojej okolicy nie sprzedaje tego Canyona lub jakiegoś podobnego - poudawaj zainteresowanego, przejedź się i zobaczysz czy Ci pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kvba22 Napisano 11 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 @Greg1 niestety nie ma canyona nigdzie u mnie, jest duzo fajnych ofert na epica ht, ale nie wiem czy warto kupowac uzywke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi