arturromobillini Napisano 7 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Cześć! Miałem dachowanie pod sklepem i rozwaliłem telefon zamocowany na uchwycie RAM. Sam uchwyt świetny i sprawdzony w różnych ekstremach. Woziłem na nim motorami i rowerami Garmina 60Csx, obudowane telefony i jakieś zabawki na różnych kontynentach. Niestety niespodziewanie poległem przed Żabką na Starówce... Skutkiem ubocznym tego incydentu jest myśl o zakupie jakiegoś małego licznika GPS z prostą nawigacją. Wstępne wymagania: - jak najmniejsza, ok. 7cm to absolutny max - długa praca na baterii - prosta nawigacja z mapą (najlepiej na bazie OSM, tak żeby było widać skrzyżowania dróg i ścieżek w najbliższej okolicy) umożliwiająca >prosty< powrót na szlak/ulice w trybie offline (czyli sam licznik przeliczy część trasy i uwzględni >krótki< objazd) - zapisywanie śladu w pamięci - możliwość szybkiego przerzucania tras z OSMand z telefonu bez użycia internetu Generalnie scenariusz taki: - przeglądanie mapy i planowanie na OSMand - tworzenie trasy w osmand lub w czymkolwiek w .gpx (żeby nie było potrzeby łączenia się z internetem) - przerzucenie trasy po Bluetooth lub Wifi do licznika (żeby nie było potrzeby łączenia się z internetem) - prosty i podstawowy rerouting offline na liczniku (żeby nie było potrzeby łączenia się z telefonem) - aktualizacje mapy najlepiej z OSM (żeby mniej więcej było podobnie na liczniku jak w OSMand/mapy.cz) - bateria na 2-3 dni po 8h (w sumie 24h) jazdy bez ładowania (sporadyczne podświetlenie) Znalazłem Lezyne Mega C i Mega XL, trochę starocia. Ktoś coś, gdzieś, kiedyś poleci? Czy którekolwiek liczniki GPS z mapami pokazują waypointy/POI? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi