morfeusz1805 Napisano 7 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Witam, Chciałbym wymienić opony szosowe o roz. 28 w Tribanie, które teraz się znajdują i założyć coś szerszego z błotnikami, aby jeździć po mieście. Wstępnie wybrałem oponę Schwalbę Energizer Plus Tour i do tego błotniki SKS Bluemels Matt. Teraz takie pytanie, jak maksymalnie szerokie opony tam wejdą w połączeniu z błotnikami aby nic nie szorowało? Chciałem włożyć przynajmniej opony 1,4" + błotniki o szerokości 35 mm. W serwisie przez telefon w Decathlonie powiedzieli mi, że błotniki muszą koniecznie być szersze niż opony, nie mogą być równe, bo z tego co wiem szerokość opon i błotników będzie równa. Czy naprawdę błotniki o takiej samej szerokości co opony nie spełniają w pełni swego zadania? Kolejny rozmiar błotników SKS to już 45 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 7 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Teraz takie pytanie, jak maksymalnie szerokie opony tam wejdą w połączeniu z błotnikami aby nic nie szorowało? No ale to ty masz ten rower w domu a nie większość użytkowników tego forum. Masz chyba linijkę? Tak błotnik może być równy szerokości opony - może być nawet węższy. Po prostu będzie mniej chronił przed wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz1805 Napisano 7 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 (edytowane) Oczywiście to jest logiczne. Mam na myśli, jak to się sprawdza w praktyce. Może być tak, że błotniki równej szerokości z oponami i błotniki szersze niż opony będą tak samo chroniły. Edit. Mogę sobie mierzyć, ale co z tego, jeżeli teoretycznie powinny wejść, ale w praktyce będzie coś szwankować. Jeżeli mam dodatkowego luzu 2 cm, to nie ma tematu, jeżeli wszystko wchodzi praktycznie na styk, to jeżeli nie włożysz, to się nie przekonasz. Ten rower jest tak popularny, że zapewne nie tylko ja mam ten rower i nie tylko ja wpadłem na taki pomysł. Edytowane 7 Sierpnia 2023 przez morfeusz1805 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 7 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 35c wejdzie na pewno: A tutaj piszą, że nawet więcej: myślę, że 38 wejdzie ale żeby jeszcze zmieścić błotniki to max 32-35c. Chyba, że założysz niepełne błotniki typu sks raceblade pro xl. Były też takie dzielone, z przerwą na szczęki ale nie pamiętam nazwy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi