danielko Napisano 6 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 Z racji, iż napęd w moim mtb mocno zajechany, kombinuję wymianę wolnobiegu 3x7 na kasetę 3x8. Więcej biegów nie potrzebuję. Jeżdżę głównie asfalt i lekki teren. Czy jeżeli: - założę kółko z piastą pod kasetę 8-9rz (piasta KLS drive). - kasetę 8rz (CS-HG51, 11-28) + podkładka - pozostawię korbę 42/34/24 - pozostawię przerzutki 7rz to wszystko będzie działać? którego biegu z tyłu nie będzie w związku z podkładką? co można tu zrobić lepiej przy niewielkim budżecie? (od razu przerzutka i manetka?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 7 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Ale po co kombinować jak nie potrzebujesz więcej biegów to założyć nowy wolnobieg i po temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 7 Sierpnia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 @danielko kaseta 8s nie wymaga podkładki, jeśli przerzutka ma wystarczający wychył, a powinna to obsłuży taką kasetę. Przełożenia nie będziesz miał tego, które wybierzesz - albo najlżejsze albo najcięższe. Jest to tylko kwestia odpowiedniej regulacji przerzutki. Z drugiej strony nie rozumiem idei wymiany koła skoro finalnie i tak zostajesz przy 7s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 7 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 (edytowane) 4 godziny temu, Kettler napisał: Ale po co kombinować jak nie potrzebujesz więcej biegów to założyć nowy wolnobieg i po temacie. Może po to, że skoro głównie asfalt, korba 42/34/24 a z tyłu wolnobieg (najpewniej 14-28), to najszybsze przełożenie jest 42/14. Nawet na dużym kole (autor nie napisał, więc może mieć i 26 cali) to za krótkie przełożenie do jazdy z wiatrem lub z góry przy wygodnej kadencji. Kaseta 11-28 będzie miała dwa szybsze przełożenia (HG51 11-13-15-17-19-21-24-28), a zakres od strony miękkich biegów ten sam. Stopniowanie HG51 też całkiem rozsądne, choć da się znaleźć też kasety 8-ki o takim: 11-12-14-16-18-21-24-28 (np. Sram, Force). Ja bym od razu wymienił manetkę na 8-kę (lub całą klamkomanetkę, te na 8-kę i hamulec na linkę nie są drogie), a tylną przerzutkę dał jakąś szosową np. Sora z dłuższym wózkiem (ma dość mocną sprężynę, wystarczający zakres i nieźle działa). Edytowane 7 Sierpnia 2023 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielko Napisano 7 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 14 godzin temu, bogus napisał: Z drugiej strony nie rozumiem idei wymiany koła skoro finalnie i tak zostajesz przy 7s. Dokładnie z powodu wskazanego przez Marvelo. Natomiast apropos tego fragmentu: Cytat Ja bym od razu wymienił manetkę na 8-kę (lub całą klamkomanetkę, te na 8-kę i hamulec na linkę nie są drogie) Mam gdzieś w garażu SL-M3100 ale nie wiem czy podejdzie i czy dawanie 9rz ma sens. Wszystko inne co znalazłem na 8rz to max altus. W tej sytuacji myślałem raczej, aby na razie nie zmieniać manetek (zostawić 7rz), a zająć się przerzutkami, hamulcami, manetkami za jakiś czas i pójść w Deore. Cytat a tylną przerzutkę dał jakąś szosową np. Sora z dłuższym wózkiem Coś konkretnego? Nie znam tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 7 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Cytat Mam gdzieś w garażu SL-M3100 ale nie wiem czy podejdzie i czy dawanie 9rz ma sens. Podejdzie, a przerzutka 7x powinna działać na kasecie 9x. Więc jak masz takie zasoby w szufladach, to kup tylko kasetę 9x i łańcuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Sierpnia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 7 godzin temu, danielko napisał: Dokładnie z powodu wskazanego przez Marvelo Z tym, że mając 7s masz 14-28, a 8s 11-28. Jak obetniesz jedną zębatkę, której nie będziesz mógł używać to robi się 13-28, czyli bez różnicy w porównaniu z 7s lub 11-24, co spowoduje dodanie cięższego przełożenia, ale stracisz na podjazdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Pozostając przy manetce 7-biegowej można przecież założyć kasetę 7-kę (na piastę 8-9b z podkładką), bez straty najlżejszego biegu i zyskując jeden lub dwa szybsze biegi: 11-28 lub 12-28. SHIMANO 7 CS-HG200-7 12-28 248g XC MTB SZOSA - CSHG2007228 - 13360323547 - Allegro.pl KASETA SHIMANO acera CS-HG41 7 RZĘDÓW 11-28T - ACSHG417128 - 14091652655 - Allegro.pl Bez wymiany przerzutki na lapszą nie pchałbym się w kasety 9-rzędowe. Będzie zbyt mała precyzja zmiany biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Sierpnia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Wszystko się zgadza, ale mowa była o kasecie 8s, więc do tego nawiązuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi