matty Napisano 6 Sierpnia 2023 Napisano 6 Sierpnia 2023 Witajcie, ile łańcuchów powinienem przeznaczyć na jedną kasetę Deore XT 12s? i co ile km je zmieniać na kolejny(najkrótszy)? Kiedyś jak mieszkałem na płaskim terenie to zmieniałem łańcuch co 1000km i 3 łańcuchy na kasetę i wszystko grało. Teraz jeżdżę po przedmieściach Bieszczad i na 100km, robię około 1000m podjazdów, widzę że łańcuchy(Deore M6100) się szybciej wyciągają, dużo szybciej. Co ile km Wy zmieniacie łańcuch, oraz ile macie na 1 kasetę, jeżdżąc w terenie górskim? Cytuj
graveloiksctrailowka Napisano 6 Sierpnia 2023 Napisano 6 Sierpnia 2023 W sumie i 300km powinno być ok. Możesz też spróbować z lepszym łańcuchem. Cytuj
Tyfon79 Napisano 6 Sierpnia 2023 Napisano 6 Sierpnia 2023 Hmm 1 tys w górę na 100 km to nawet nie pagórki czyli latasz nawet nie w środku kasety. O ile nie masz kopyta jak koń i łańcucha z plasteliny to jak w ogóle nie widzę sensu rotacji. Dawniej to się to robiło bo były 2-3 zębatki na korbie a przy jednej to jakie to są oszczędności? Sztuka dla sztuki tym bardziej, że jak wkręcisz jazdę w górach to potrzeba też trzymania łańcucha na korbie a tu ząbki też się niestety szybciej zużywają. Cytuj
matty Napisano 7 Sierpnia 2023 Autor Napisano 7 Sierpnia 2023 Głównie używam biegów 1,2,3 oraz 8,9,10,11. Czyli powinienem nie rotować łańcucha i jeździć na jednym? góra 3 tys km i cała kaseta pewnie do wymiany by była, tak myślę. Cytuj
KSikorski Napisano 7 Sierpnia 2023 Napisano 7 Sierpnia 2023 Możesz robić jak chcesz 😄 Mając doświadczenie z trzech kaset, to zauważalnie zużywa się koronka 10T. Reszta wydaje się być niezniszczalna. Łańcuchy znacznie szybciej się niszczą w rowerze z pełnym zawieszeniem, co wynika z szarpania łańcucha przez pracujący wahacz (efekt uboczny wysokiego ant-squat`u). W hardtailu moim zdaniem wystarczy rotacja co 1000km. W full`u rotacja co 500km. 2 lub 3 łańcuchy. W takim reżimie kaseta CS-M6100 w hardtailu przejechała ponad 5700km bez śladów zużycia rotując 3 łańcuchy CN-M8100. Potem sprzedałem rower. W fullu kaseta CS-M7100 po około 5400km nie przyjęła nowego łańcucha - zaczęła przepuszczać koronka 10T. Szkoda, że te koronki są obecnie tak trudno dostępne. Cytuj
Dokumosa Napisano 7 Sierpnia 2023 Napisano 7 Sierpnia 2023 Trzeba uważać na łańcuchy bo już na PL rynku widziałem podróbki jeszcze lepiej zrobione niż rok temu - mają np. oznaczenia na płytkach bite po jednej stronie, pudełko jak oryginał, identyczna folia w której zapakowany łańcuch... Łańcuch taki osiąga skrajne wyciągnięcie w porywach po 300km. Cytuj
ArtGD Napisano 7 Sierpnia 2023 Napisano 7 Sierpnia 2023 U mnie 4 łańcuchy zmieniane co 1000 km. Kaseta przejechała 10.000 km i jeszcze powinna sporo pojeździć. Przy następnej kasecie będę zmieniał łańcuchy co 500 km, bo po 1000 km łańcuchy trochę skrzeczały i napęd musiał się dotrzeć. Cytuj
matty Napisano 7 Sierpnia 2023 Autor Napisano 7 Sierpnia 2023 @ArtGDta sama kaseta Deore XT 12s? Cytuj
Tyfon79 Napisano 7 Sierpnia 2023 Napisano 7 Sierpnia 2023 5 godzin temu, matty napisał: Głównie używam biegów 1,2,3 oraz 8,9,10,11. Czyli powinienem nie rotować łańcucha i jeździć na jednym? góra 3 tys km i cała kaseta pewnie do wymiany by była, tak myślę. Na pewno używasz największych koronek ale nie tyle ile tych najmniejszych. Z kasetami powyżej Deore masz taki problem w górach, że największa i kolejna tarcza jest z gvwnianego aluminium i to mnie całkowicie zniechęca do rotacji. Na 11-ce XT wytrzymywałem max 3-3,5 tys i to mocno przeciągane było. Gdybym dokładał jazdę na środku kasety posądzam, że spokojnie okolice 5-6 tys i koniec. Cytuj
ArtGD Napisano 7 Sierpnia 2023 Napisano 7 Sierpnia 2023 2 godziny temu, matty napisał: @ArtGDta sama kaseta Deore XT 12s? Tak. Dodam tylko, że zębatki 10T używam mało w stosunku do reszty zębatek. Cytuj
matty Napisano 8 Sierpnia 2023 Autor Napisano 8 Sierpnia 2023 16 godzin temu, Tyfon79 napisał: Na pewno używasz największych koronek ale nie tyle ile tych najmniejszych. Z kasetami powyżej Deore masz taki problem w górach, że największa i kolejna tarcza jest z gvwnianego aluminium i to mnie całkowicie zniechęca do rotacji. Na 11-ce XT wytrzymywałem max 3-3,5 tys i to mocno przeciągane było. Gdybym dokładał jazdę na środku kasety posądzam, że spokojnie okolice 5-6 tys i koniec. Chyba właśnie ze względu na 2 aluminiowe zębatki powinno się rotować, bo rozciągnięty łańcuch dużo szybciej je niszczy? Cytuj
pecio Napisano 8 Sierpnia 2023 Napisano 8 Sierpnia 2023 Trzy łańcuchy , rotacja co 300 km . W środku sezonu wymiana zespołu koronek 10/12 i kolejne trzy łańcuchy. Jeżdżę po solidnych górach (okolice Zakopconego i Słowacja) i bardzo spore przebiegi. Głównie morduje zębatki 10/12/14/16, aluminiowe jak nówki . Cytuj
Mentos Napisano 8 Sierpnia 2023 Napisano 8 Sierpnia 2023 W dniu 7.08.2023 o 09:04, Dokumosa napisał: Trzeba uważać na łańcuchy bo już na PL rynku widziałem podróbki jeszcze lepiej zrobione niż rok temu - mają np. oznaczenia na płytkach bite po jednej stronie, pudełko jak oryginał, identyczna folia w której zapakowany łańcuch... Łańcuch taki osiąga skrajne wyciągnięcie w porywach po 300km. Innych niż S marek nie podrabiają? Cytuj
Chleje24na7 Napisano 8 Sierpnia 2023 Napisano 8 Sierpnia 2023 Nie wiem jak z Shimano, ale w wypadku eagle jeden łańcuch XX1/X01 starcza na całe życie kasety. Gdyby było tak samo z shimano, to najlepiej kupić XTR, ale nie mam doświadczenia w 12spd shimano. 11spd shimano był o wiele solidniejszy jak SLX i XT. Cytuj
Dokumosa Napisano 9 Sierpnia 2023 Napisano 9 Sierpnia 2023 16 godzin temu, Mentos napisał: Innych niż S marek nie podrabiają? Ale po co inmej marki łańcuch do shimano? Mniej tewałe i gorzej pracują (bo są nieco szersze). 1 Cytuj
Mentos Napisano 9 Sierpnia 2023 Napisano 9 Sierpnia 2023 ogólnie pytam jakich firm podróbek się bać/uważać Cytuj
Dokumosa Napisano 9 Sierpnia 2023 Napisano 9 Sierpnia 2023 Osobiście miałem w rękach kilka podrobionych shimano 11 i 12s oraz KMC 10 i 11s. Ale pewnie każda rozpoznawalna marka w czasie ogólnej posuchy na rynku komponentów doczekała się swoich podróbek. Cytuj
matty Napisano 20 Sierpnia 2023 Autor Napisano 20 Sierpnia 2023 @pecio, ile km jesteś w stanie zrobić na 3 łańcuchach i kasecie 12s? Cytuj
pecio Napisano 20 Sierpnia 2023 Napisano 20 Sierpnia 2023 @matty w tym roku jakaś padaczka z łańcuchami bo poleciały błyskawicznie. Po około 700 km na jeden łańcuch już na 10 nie da się jechać bo skacze przy byle zakręceniu korbą. Napęd kaseta 9101 ,łańcuchy CN-M9100. W zeszłym roku dopiero po 1500-2000 km zaczynało skakać. Sama kaseta wytrzymuje bardzo długo. Na koniec sezonu wymieniam wszystkie wymienialne najmniejsze koronki i dalej latam na niej. Trzy największe koronki z aluminium te czarne to w zasadzie funkiel nówka prawie nie widziały łańcucha.Uprzedzając fakty informuję ,że z przodu mam blacik 36 i myślę o załozeniu 38 co by bardziej wykorzystać zakres kasety. Morał z tej opowieści płynie taki ,że nie ma reguły co do żywotności łańcuchów zwłaszcza Shimano. I to tyczy się nie tylko 12 ale wszystkich łańcuchów tej firmy. Mają kłopoty z utrzymaniem jakości. Zdarza się seria z wybitną trwalością ( czyli takie jak być powinny) i również kiepskie. Nie wiem , może mam doskonałe podróbki z oficjalnego kanału dystrybucyjnego.😉 Cytuj
matty Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Napisano 22 Sierpnia 2023 @pecio, mieszkasz w okolicy zakopanego i najbardziej mordujesz zębatki 10-16, mając z przodu 36. Jak długo jeździsz na rowerze, ile Ty masz siły w nogach? Gdzie kupujesz najmniejsze wymienialne koronki? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi