Skocz do zawartości

[Napęd] Co ile km zmieniacie łańcuch, ile łańcuchów na jedną kasetę Deore XT 12s?

matty

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, ile łańcuchów powinienem przeznaczyć na jedną kasetę Deore XT 12s? i co ile km je zmieniać na kolejny(najkrótszy)? Kiedyś jak mieszkałem na płaskim terenie to zmieniałem łańcuch co 1000km i 3 łańcuchy na kasetę i wszystko grało. Teraz jeżdżę po przedmieściach Bieszczad i na 100km, robię około 1000m podjazdów, widzę że łańcuchy(Deore M6100) się szybciej wyciągają, dużo szybciej.

Co ile km Wy zmieniacie łańcuch, oraz ile macie na 1 kasetę, jeżdżąc w terenie górskim?

Hmm 1 tys w górę na 100 km to nawet nie pagórki czyli latasz nawet nie w środku kasety. O ile nie masz kopyta jak koń i łańcucha z plasteliny to jak w ogóle nie widzę sensu rotacji. Dawniej to się to robiło bo były 2-3 zębatki na korbie a przy jednej to jakie to są oszczędności? Sztuka dla sztuki tym bardziej, że jak wkręcisz jazdę w górach to potrzeba też trzymania łańcucha na korbie a tu ząbki też się niestety szybciej zużywają. 

Możesz robić jak chcesz 😄

Mając doświadczenie z trzech kaset, to zauważalnie zużywa się koronka 10T. Reszta wydaje się być niezniszczalna.

Łańcuchy znacznie szybciej się niszczą w rowerze z pełnym zawieszeniem, co wynika z szarpania łańcucha przez pracujący wahacz (efekt uboczny  wysokiego ant-squat`u).

W hardtailu moim zdaniem wystarczy rotacja co 1000km.

W full`u rotacja co 500km.

2 lub 3 łańcuchy.

W takim reżimie kaseta CS-M6100 w hardtailu przejechała ponad 5700km bez śladów zużycia rotując 3 łańcuchy CN-M8100. Potem sprzedałem rower.
W fullu kaseta CS-M7100 po około 5400km nie przyjęła nowego łańcucha - zaczęła przepuszczać koronka 10T. Szkoda, że te koronki są obecnie tak trudno dostępne.

Trzeba uważać na łańcuchy bo już na PL rynku widziałem podróbki jeszcze lepiej zrobione niż rok temu - mają np. oznaczenia na płytkach bite po jednej stronie, pudełko jak oryginał, identyczna folia w której zapakowany łańcuch... Łańcuch taki osiąga skrajne wyciągnięcie w porywach po 300km.

5 godzin temu, matty napisał:

Głównie używam biegów 1,2,3 oraz 8,9,10,11.
Czyli powinienem nie rotować łańcucha i jeździć na jednym? góra 3 tys km i cała kaseta pewnie do wymiany by była, tak myślę.

Na pewno używasz największych koronek ale nie tyle ile tych najmniejszych. Z kasetami powyżej Deore masz taki problem w górach, że największa i kolejna tarcza jest z gvwnianego aluminium i to mnie całkowicie zniechęca do rotacji. Na 11-ce XT wytrzymywałem max  3-3,5 tys i to mocno przeciągane było. Gdybym dokładał jazdę na środku kasety posądzam, że spokojnie okolice 5-6 tys i koniec. 

16 godzin temu, Tyfon79 napisał:

Na pewno używasz największych koronek ale nie tyle ile tych najmniejszych. Z kasetami powyżej Deore masz taki problem w górach, że największa i kolejna tarcza jest z gvwnianego aluminium i to mnie całkowicie zniechęca do rotacji. Na 11-ce XT wytrzymywałem max  3-3,5 tys i to mocno przeciągane było. Gdybym dokładał jazdę na środku kasety posądzam, że spokojnie okolice 5-6 tys i koniec. 

Chyba właśnie ze względu na 2 aluminiowe zębatki powinno się rotować, bo rozciągnięty łańcuch dużo szybciej je niszczy?

Trzy łańcuchy , rotacja co 300 km . W środku sezonu wymiana zespołu koronek 10/12 i kolejne trzy łańcuchy. Jeżdżę po solidnych górach (okolice Zakopconego i Słowacja) i bardzo spore przebiegi.  Głównie morduje zębatki 10/12/14/16, aluminiowe jak nówki .

W dniu 7.08.2023 o 09:04, Dokumosa napisał:

Trzeba uważać na łańcuchy bo już na PL rynku widziałem podróbki jeszcze lepiej zrobione niż rok temu - mają np. oznaczenia na płytkach bite po jednej stronie, pudełko jak oryginał, identyczna folia w której zapakowany łańcuch... Łańcuch taki osiąga skrajne wyciągnięcie w porywach po 300km.

Innych niż S marek nie podrabiają? 

• 2 tygodnie później...

@matty w tym roku jakaś padaczka z  łańcuchami  bo poleciały błyskawicznie. Po około 700 km na jeden łańcuch już na 10 nie da się jechać bo skacze przy byle zakręceniu korbą. Napęd kaseta 9101 ,łańcuchy CN-M9100. W zeszłym roku  dopiero po 1500-2000  km zaczynało skakać. Sama kaseta wytrzymuje bardzo długo. Na koniec sezonu wymieniam wszystkie wymienialne najmniejsze koronki i dalej latam na niej. Trzy największe koronki z aluminium te czarne to w zasadzie funkiel nówka prawie nie widziały łańcucha.Uprzedzając fakty informuję ,że z przodu mam blacik 36 i myślę o załozeniu 38 co by bardziej wykorzystać zakres kasety. Morał z tej opowieści płynie taki ,że nie ma reguły co do żywotności łańcuchów zwłaszcza Shimano. I to tyczy się nie tylko 12 ale wszystkich łańcuchów tej firmy. Mają kłopoty z utrzymaniem jakości. Zdarza się seria z wybitną trwalością ( czyli takie jak być powinny) i również kiepskie. Nie wiem , może mam  doskonałe podróbki z oficjalnego kanału dystrybucyjnego.😉