Eathan Napisano 6 Sierpnia 2023 Napisano 6 Sierpnia 2023 Doszła grupa GRX i będę ją zakładać. Czytam instrukcje i mam kilka wątpliwości i prośbę do wsparcie. 1. pancerz Mam SP41 i wg. instrukcji od klamkomanetek taki ma być. Natomiast w instrukcji do przerzutki mowa jest o OT-RS900. Mogę użyć SP41 czy mam zamówić i iść w stronę OT-RS900? 2. uszczelnienie pancerza linki przerzutki W zestawie mam metalową końcówką bez noska i końcówkę plastikową z krótkim noskiem. Niby mowa jest, że aluminiowe uszczelnienie bez noska idzie od strony przerzutki. Natomiast to z krótkim noskiem wchodzi w klamkomanetkę. Jednak znowu w instrukcji jest mowa o długim nosku. Dodatkowo na rysunkach widać, że końcówką z długim noskiem ma iść również od strony przerzutki. Jak jest poprawnie? 3. odpowietrzanie układu hamulcowego Po lekturze instrukcji i obejrzeniu kilku poradników na YT. Każdy pokazuje inne rozwiązania. Jedni idą w minimalizm, inni kombinują tak, że głowa mała. Klamkomanetki to dla mnie nowość i mam prośbę o polecenia jakiegoś poradnika na YT, który jest faktycznie sprawdzony i skuteczny. Na koniec dokładniejsze info: napęd 1x11, przerzutka to RD-RX812 klamkomanetki to RX600, Cytuj
plou Napisano 6 Sierpnia 2023 Napisano 6 Sierpnia 2023 Ad 3. Poszukaj na YT poradników od Park Tool albo GCN, GRX przelewasz jak każdą inna grupę szosową od Shimano. 1 Cytuj
Eathan Napisano 7 Sierpnia 2023 Autor Napisano 7 Sierpnia 2023 No dobra to jeszcze został temat pancerza i końcówek Cytuj
kipcior Napisano 7 Sierpnia 2023 Napisano 7 Sierpnia 2023 U mnie jest GRX400, niedawno zostałem zmuszony do wymiany przewodu. Kupiłem taki jak Shimano chciało "Sm-Bh90-Jk-Ssr" i jest w komplecie wszystko co ma być. Choć co tam stówę kosztuje to nie wiem. Do tego zestaw do odpowietrzania ezmtb z Shimanowym olejem , instrukcja na YT jedna, druga, ze 2-3 próby, bo też tego nigdy nie robiłem i w końcu poszło tak jak ma być. W sumie Shimano też daje instrukcję jak to zrobić w pdf. 1 Cytuj
marcesco Napisano 7 Sierpnia 2023 Napisano 7 Sierpnia 2023 (edytowane) W dniu 6.08.2023 o 10:00, Eathan napisał: Mogę użyć SP41 Oczywiście, że tak. ad. 2) Spójrz do instrukcji, jest to ładnie wyjaśnione https://si.shimano.com/en/dm/GADBR01/install_shifting_cable ad.3) korzystam z video parktoola i instrukcji shimano, działa 🙂 Jeszcze jedna uwaga Cytat Natomiast to z krótkim noskiem wchodzi w klamkomanetkę. Jednak znowu w instrukcji jest mowa o długim nosku. Przyjrzyj się dokładnie, to są dwa różne noski, jeden owszem wchodzi w klamkomanetkę ale ma jeszcze podłużny ząb. Edytowane 7 Sierpnia 2023 przez marcesco 1 Cytuj
JWO Napisano 7 Sierpnia 2023 Napisano 7 Sierpnia 2023 (edytowane) OT-RS900 jest bardziej gietki niz SP-41 i mozna ulozyc mniejszy luk. Ale jest tez kilka razy drozszy. Ja mam SP-41 (z RX812) i nie ma problemow (20tys. km) Edytowane 7 Sierpnia 2023 przez JWO 1 Cytuj
Eathan Napisano 7 Sierpnia 2023 Autor Napisano 7 Sierpnia 2023 @JWO czyli jak mam już SP41 to go wsadzę. Nie chce mi się czekać na dostawę tego drugiego. @marcesco o widzisz. Czytałem polską i tam nie widziałem takiego ładnego obrazka: Cytuj
Eathan Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Napisano 10 Sierpnia 2023 No to jestem już trochę do przodu. Namęczyłem się z przeciąganiem linek wewnątrz ramy. Zamontowałem klamkomanetki, zaciski i przerzutki. Pojawiła się nowa wątpliwość. W opakowaniu z przerzutką znajdował się pancerz RS9000 - krótki kawałek montowany na wyjściu pancerza z ramy i wejściu do przerzutki. W moim przypadku to się nie sprawdzi, bo pancerz tylnej przerzutki na odcinku od mufy do przerzutki idzie na zewnątrz pod dolną rurką tylnego trójkąta. Dlatego dałem SP41 na całym odcinku - od klamkomanetki do przerzutki. Przy przerzutce poszła zwykła prosta końcówka bez noska. Nosek był w samej przerzutce. Zakładam, że tak to ma wyglądać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi