Eathan Napisano 6 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 Doszła grupa GRX i będę ją zakładać. Czytam instrukcje i mam kilka wątpliwości i prośbę do wsparcie. 1. pancerz Mam SP41 i wg. instrukcji od klamkomanetek taki ma być. Natomiast w instrukcji do przerzutki mowa jest o OT-RS900. Mogę użyć SP41 czy mam zamówić i iść w stronę OT-RS900? 2. uszczelnienie pancerza linki przerzutki W zestawie mam metalową końcówką bez noska i końcówkę plastikową z krótkim noskiem. Niby mowa jest, że aluminiowe uszczelnienie bez noska idzie od strony przerzutki. Natomiast to z krótkim noskiem wchodzi w klamkomanetkę. Jednak znowu w instrukcji jest mowa o długim nosku. Dodatkowo na rysunkach widać, że końcówką z długim noskiem ma iść również od strony przerzutki. Jak jest poprawnie? 3. odpowietrzanie układu hamulcowego Po lekturze instrukcji i obejrzeniu kilku poradników na YT. Każdy pokazuje inne rozwiązania. Jedni idą w minimalizm, inni kombinują tak, że głowa mała. Klamkomanetki to dla mnie nowość i mam prośbę o polecenia jakiegoś poradnika na YT, który jest faktycznie sprawdzony i skuteczny. Na koniec dokładniejsze info: napęd 1x11, przerzutka to RD-RX812 klamkomanetki to RX600, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plou Napisano 6 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 Ad 3. Poszukaj na YT poradników od Park Tool albo GCN, GRX przelewasz jak każdą inna grupę szosową od Shimano. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 7 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 No dobra to jeszcze został temat pancerza i końcówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 7 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 U mnie jest GRX400, niedawno zostałem zmuszony do wymiany przewodu. Kupiłem taki jak Shimano chciało "Sm-Bh90-Jk-Ssr" i jest w komplecie wszystko co ma być. Choć co tam stówę kosztuje to nie wiem. Do tego zestaw do odpowietrzania ezmtb z Shimanowym olejem , instrukcja na YT jedna, druga, ze 2-3 próby, bo też tego nigdy nie robiłem i w końcu poszło tak jak ma być. W sumie Shimano też daje instrukcję jak to zrobić w pdf. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 7 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 (edytowane) W dniu 6.08.2023 o 10:00, Eathan napisał: Mogę użyć SP41 Oczywiście, że tak. ad. 2) Spójrz do instrukcji, jest to ładnie wyjaśnione https://si.shimano.com/en/dm/GADBR01/install_shifting_cable ad.3) korzystam z video parktoola i instrukcji shimano, działa 🙂 Jeszcze jedna uwaga Cytat Natomiast to z krótkim noskiem wchodzi w klamkomanetkę. Jednak znowu w instrukcji jest mowa o długim nosku. Przyjrzyj się dokładnie, to są dwa różne noski, jeden owszem wchodzi w klamkomanetkę ale ma jeszcze podłużny ząb. Edytowane 7 Sierpnia 2023 przez marcesco 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 7 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 (edytowane) OT-RS900 jest bardziej gietki niz SP-41 i mozna ulozyc mniejszy luk. Ale jest tez kilka razy drozszy. Ja mam SP-41 (z RX812) i nie ma problemow (20tys. km) Edytowane 7 Sierpnia 2023 przez JWO 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 7 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 @JWO czyli jak mam już SP41 to go wsadzę. Nie chce mi się czekać na dostawę tego drugiego. @marcesco o widzisz. Czytałem polską i tam nie widziałem takiego ładnego obrazka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 No to jestem już trochę do przodu. Namęczyłem się z przeciąganiem linek wewnątrz ramy. Zamontowałem klamkomanetki, zaciski i przerzutki. Pojawiła się nowa wątpliwość. W opakowaniu z przerzutką znajdował się pancerz RS9000 - krótki kawałek montowany na wyjściu pancerza z ramy i wejściu do przerzutki. W moim przypadku to się nie sprawdzi, bo pancerz tylnej przerzutki na odcinku od mufy do przerzutki idzie na zewnątrz pod dolną rurką tylnego trójkąta. Dlatego dałem SP41 na całym odcinku - od klamkomanetki do przerzutki. Przy przerzutce poszła zwykła prosta końcówka bez noska. Nosek był w samej przerzutce. Zakładam, że tak to ma wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi