Przmslwklt Napisano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 Cześć wszystkim, Pytałem jakiś czas temu o gravele, jednak nie jestem pewny czy w moim aktualnym zasięgu finansowym (do max 4k) jest sens kupować jakiś rower.. objezdzilem parę sklepów i sprawdziłem kilka rowerów (Kross Esker 1.0 i Esker 2.0, Romet Aspre 1) i w zasadzie za każdym razem ten rower jest pójściem na wiele kompromisów. Podczas mojego testowania rowerów, bardzo pozytywne wrażenie wywarł na mnie rower Triban RC 120 w wersji szosowej. Podoba mi się jego waga, wygląd i cena, zwłaszcza w używkach :p. Myślę że byłby to dobry rower dla mnie dla takiego codziennego jeżdżenia. Aktualnie potrafię zrobić 50-90 km na dzień na moim leciwym MTB, dlatego jestem przekonany że taki rower pozwoli mi osiągać większe odległości przy podobnym wysiłku. Jednak w moich okolicach sporo jest polnych dróg i leśnych, w miarę zadbanych szutrów, dlatego zastanawiam się, czy można z tego roweru zrobić "bieda gravela" to znaczy zaimplementować do niego nieco szersze opony, np. typu semi slick, żeby dało się wjechać właśnie w taki teren. Czy ktoś z Was robił coś w tym stylu? Czy możecie polecić mi jakieś opony, albo macie jakieś sprawdzone modele? Czytałem w necie, że max rozmiar dla tego roweru to 700x35c, czyli rowery tego typu będą ok? (https://www.centrumrowerowe.pl/opona-vittoria-terreno-zero-pd25049/?v_Id=198778). Czy taka opona wejdzie na oryginalną obręcz, czy trzeba zakupić dodatkowo inną (i przykładowo jaką?)? Czyli głównym targetem nie jest jazda po szutrach, ale możliwość sporadycznego wjechania na podobne drogi: powiedzmy 70/30% z wyższą wartością dla szosy. Myślę że temat może być nieco kontrowersyjny dlatego pozwolę sobie na małe wyjaśnienie: mam trochę słomiany zapał, dlatego nie chcę na dzień dobry inwestować większych pieniędzy. Trochę szkoda mi wydawać 4000 na rower, który będzie festiwalem kompromisów więc wolę dozbierać w przyszłości większą kasę i kupić coś sensownego a do tego czasu wybadać swoją zajawkę :). Dajcie proszę znać czy ktoś z Was działał podobnie z tym rowerem i czy ma to sens. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 Ja słyszałem opinie że on przyjmie 700x40 z małym bieżnikiem. (np. GR1 Comp) Tu masz te kapcie na RC520. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 Zrobiłem coś podobnego ale z Tribanem 100, czyli jeszcze gorszym paździerzem niż Triban RC 120 bo na hamulcach szczękowych i wolnobiegu. Kupiłem go jako używkę za jakieś psie pieniądze, około 600 zł bo wyjechałem na kontrakt do innego miasta i nie chciałem wozić żadnego ze swoich rowerów co tydzień ze sobą (na weekendy wracam do domu) żeby się nie niszczył a chciałem mieć tam coś w miarę wygodnego, taniego, nie rzucającego się w oczy dla amatorów cudzej własności ale żebym mógł nim jeździć na dłuższe wycieczki po pracy. Tanim sumptem zmieniłem mu napęd na 2x7 z korbą o grawelowym rozmiarze 46-30 T bo na oryginalnym 1x7 z korbą 48T nie dało się jeździć po górkach morenowych, które tam występują. Opony wymieniłem na grawelowe Hutchinson Overide 700x35c i mam naprawdę fajny rower, bieda-grawel pełną gębą ale bardzo wygodny i pozwalający na bezproblemowe przejechanie kilkudziesięciu kilometrów zarówno po asfalcie jak i po drogach polnych i leśnych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sziva Napisano 6 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 Ja do RC520 wrzuciłam opony Continental Terra Speed 35mm i dają radę i po szutrach i po asfalcie. Wcześniej miałam szosowe opony Continental GP 5000 w rozmiarze 28mm. Obie opony są na mieszance Black Chili i po przesiadce z GP5000 moje nogi nie odczuły znaczącego wzrostu oporów na asfalcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plou Napisano 6 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 Znajomy ma takiego Tribana z oponami 38 mm, ale patrząc na zapas miejsca to i 40 semi slick wejdą spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi