kijkos Napisano 4 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 (edytowane) Cześć Na początku chciałem się przywitać,ponieważ to mój pierwszy post. Mam zamiar kupić rower,który ma mi służyć do robienia raczej lekkich tras po asfalcie, ewentualnie zjazdów na drogi z trochę gorsza nawierzchnią.Mam zamiar jeździć kilka razy w tygodniu robiąc trasy po kilkanaście km maksymalnie jakieś a czasami wypady całodniowe(50km/70km?)z przystankami co jakiś czas. Będę przeważnie jeździć pomiędzy wioskami na drogach z raczej dobrym asfaltem lecz czasami może się zdarzyć zjazd na trochę gorsza nawierzchnię.Moge też przejeżdżać przez mniejsze miasta ale to raczej tylko mały procent jazdy. Teren w którym chce się poruszać to Kotlina Kłodzka jakieś 100km od Wrocławia w stronę Czech,jest to raczej teren górzysty i zróżnicowany. Zrobiłem mały research i chyba najbardziej pasuje rower typu fitness. Z rzeczy które mnie najbardziej interesują to: -Sztywny widelec(amortyzator po przemyśleniach jest mi całkowicie zbędny) -kierownica typu baranek odpada,interesuje mnie tylko zwykła -fajnie gdyby waga roweru była jak najniższa -raczej kaseta a nie wolnobieg -Jeśli chodzi o napęd to potrzebuje coś szosowego. -hamulce mogą być v brake.Jesli ma to obniżyć cene to w zupełności mi to wystarczy. - koło chyba 28 z tego co się zacząłem orientować będzie ok ale możecie mnie poprawić -opona 32/35c z jakimś lekkim bieżnikiem chyba zda egzamin? -opcje na jakieś bagażniki/sakwy itp nie są dla mnie ważne Streszczając.Potrzebuje czegoś prostego i w miarę lekkiego,bez zbędnych gadżetów,mogę śmiało odpuścić hamulce mechaniczne/hydrauliczne.Ważny jest dla mnie jakiś fajny napęd szosowy,sztywny widelec i brak baranka. Oczywiście wszystko jest elastyczne jeśli chodzi o moje widzimisię Rower może być oczywiście używany bo budżet jest mocno słaby,czego mam świadomość;) Jeśli chodzi o moje warunki fizyczne to mam 180cm wzrostu przy około 78/80kg. Z tego co widziałem na forum to w tym budżecie były polecane jakieś nowe rowery z Decathlonu. Zda to egzamin,żeby rower wytrzymał jakiś czas a nie leżał w serwisie co chwilę? Edytowane 4 Sierpnia 2023 przez kijkos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 4 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 (edytowane) Nowy fitness za 1800 to tylko Lazaro Aero V1\2\3 w zależności od końcowego budżetu. Z napędem trekingowym. Z szosowym najtaniej Kands Speedfight za 2200. Z decathlonu najtaniej RC120 flatbar za 2700. Ciekawą ofertę fitnesopodobnych rowerów ma Marin - Muirwoods, Fairfax, Presidio i inne. Ale niestety nawet najmłodsze modele po za budżetem. Edytowane 4 Sierpnia 2023 przez remover 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 (edytowane) Panie kochany taka lista wymagań i 1,8tyś Za takie pieniądze to dzisiaj dostaniesz coś co jeździ do przodu. Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez RabbitHood 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijkos Napisano 5 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 (edytowane) @RabbitHood Mam tego świadomość dlatego napisałem,że wszystko jest elastyczne i mogę pójść na ustępstwa,chociażby jeśli chodzi o hamulce,jakieś dodatkowe wyposażenie czy też opony,które mogę sobie po czasie spokojnie wymienić na coś bardziej odpowiedniego. Najbardziej zależy mi na tym,żeby rower miał sztywny widelec,wagę jakieś 12/13kg i normalna kierownice a nie typu baranek. Ma on do sobie dobrze radzić na głównie na asfalcie(80%)Czasami na drogach z gorszym asfaltem albo dobre drogi leśne czy ścieżki rowerowe.Chce nim robić trasy 15km/20km co jakieś 2/3dni i raz na tydzień/dwa wypady po 30km/60km. Póki co dzięki pomocy na forum i przeszukując Internet,moją uwagę zwróciły te rowery: Lazaro aero v1 1599zł Lazaro aero v2 1719zł Spartacus Road Pro 1249zł Decathlon Riverside 500 1799zł Decathlon Riverside 120 1249zł Opłaca się dopłacić do Lazaro aero v2 czy lepiej kupić v1 i po czasie zmieniać napęd/osprzęt na coś takiego jak w V3? Może jednak ten Spartacus zamiast v1, który jest tańszy o 350zł?Chyba dosyć podobne są te rowery jeśli chodzi o parametry. Jeśli chodzi o Decathlon to na forum pojawia się mnóstwo słabych opinie o tym sprzęcie (awaryjność). Macie może jakieś inny pomysły na coś podobnego ze sztywnym widelcem. Może jednak odpuścić ten sztywny widelec i pójść w coś crossowego z amortyzatorem? Kolejna opcja to mogę zawsze pójść w coś używanego,macie jakieś propozycje? Pozdrawiam. Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez kijkos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi