Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] Sr suntour Epixon RLR 29 blokada amortyzatora

lewsky91

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, czy możecie mi powiedzieć czy ten amortyzator powinien tak pracować? Mam go od miesiąca i ostatnio zauważyłem że jak jest włączona blokada to przy mocnym dociśnięciu lagi się chowają. Być może tak pracował od początku ale na to nie zwracałem uwagi a teraz mi się rzuciło w oczy. 

Nie, miałem epixona i kategorycznie tak nie działał, żeby w rękach można było go uginać o 20-30%. Owszem, blokada nie jest betonowa i pół cm skoku by się dało zrobić, ale nie więcej. 

Jak masz manetkę, to naciąg linki, ewentualnie ponowny montaż bo trybik do listwy zębatek nie pasuje prawidłowo i za słabo zamyka zawór. Jeśli manetki nie masz, to zdejmij pokrętło blokady i przestaw je o ząbek w lewo, może to da większy ruch i sprawi, że się zamknie zawór? A jeśli nadal nic, to ja nie wiem, @ACTIVIA tu potrzebny będzie.

Dzięki za odpowiedzi :) Amortyzator wysłałem na gwarancję właśnie z tego powodu, ponoć wymienili kartridż ale blokada zachowuje się dokładnie tak samo jak wcześniej..... Pisałam do Nich że nie widzę zmiany w działaniu i czy ma tak być i dostałem wiadomość zwrotna że hydrauliczna blokada tak ma działać.... A czy tam nie ma jakiegoś zaworu bezpieczeństwa na wypadek wjechania na blokadzie w jakaś dziurę, który by właśnie tak działał?

4 godziny temu, cervandes napisał:

Nie, miałem epixona i kategorycznie tak nie działał, żeby w rękach można było go uginać o 20-30%. Owszem, blokada nie jest betonowa i pół cm skoku by się dało zrobić, ale nie więcej. 

Jak masz manetkę, to naciąg linki, ewentualnie ponowny montaż bo trybik do listwy zębatek nie pasuje prawidłowo i za słabo zamyka zawór. Jeśli manetki nie masz, to zdejmij pokrętło blokady i przestaw je o ząbek w lewo, może to da większy ruch i sprawi, że się zamknie zawór? A jeśli nadal nic, to ja nie wiem, @ACTIVIA tu potrzebny będzie.

Linka jest dobrze naciągnięta. Po zdjęciu pokrywki i wciśnięciu bolca od blokady do samego końca amortyzator blokuję na sztywno. Czyli problem nie będzie w kartridżu tylko w manetce blokady?