lewsky91 Napisano 3 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 Cześć, czy możecie mi powiedzieć czy ten amortyzator powinien tak pracować? Mam go od miesiąca i ostatnio zauważyłem że jak jest włączona blokada to przy mocnym dociśnięciu lagi się chowają. Być może tak pracował od początku ale na to nie zwracałem uwagi a teraz mi się rzuciło w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 4 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Tak. Blokada hydrauliczna nie powoduje że widelec staje się w 100% sztywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 4 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Nie, miałem epixona i kategorycznie tak nie działał, żeby w rękach można było go uginać o 20-30%. Owszem, blokada nie jest betonowa i pół cm skoku by się dało zrobić, ale nie więcej. Jak masz manetkę, to naciąg linki, ewentualnie ponowny montaż bo trybik do listwy zębatek nie pasuje prawidłowo i za słabo zamyka zawór. Jeśli manetki nie masz, to zdejmij pokrętło blokady i przestaw je o ząbek w lewo, może to da większy ruch i sprawi, że się zamknie zawór? A jeśli nadal nic, to ja nie wiem, @ACTIVIA tu potrzebny będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewsky91 Napisano 4 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Dzięki za odpowiedzi Amortyzator wysłałem na gwarancję właśnie z tego powodu, ponoć wymienili kartridż ale blokada zachowuje się dokładnie tak samo jak wcześniej..... Pisałam do Nich że nie widzę zmiany w działaniu i czy ma tak być i dostałem wiadomość zwrotna że hydrauliczna blokada tak ma działać.... A czy tam nie ma jakiegoś zaworu bezpieczeństwa na wypadek wjechania na blokadzie w jakaś dziurę, który by właśnie tak działał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 4 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Jest. Gdybyś zablokował przepływ w 100%, to by wywaliło uszczelki. Miałem kiedyś Epixona, ale nie pamiętam jak w nim było. Za to w RS Recon z Motion Control, powiedziałbym że ugięcie było na podobnym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewsky91 Napisano 4 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 4 godziny temu, cervandes napisał: Nie, miałem epixona i kategorycznie tak nie działał, żeby w rękach można było go uginać o 20-30%. Owszem, blokada nie jest betonowa i pół cm skoku by się dało zrobić, ale nie więcej. Jak masz manetkę, to naciąg linki, ewentualnie ponowny montaż bo trybik do listwy zębatek nie pasuje prawidłowo i za słabo zamyka zawór. Jeśli manetki nie masz, to zdejmij pokrętło blokady i przestaw je o ząbek w lewo, może to da większy ruch i sprawi, że się zamknie zawór? A jeśli nadal nic, to ja nie wiem, @ACTIVIA tu potrzebny będzie. Linka jest dobrze naciągnięta. Po zdjęciu pokrywki i wciśnięciu bolca od blokady do samego końca amortyzator blokuję na sztywno. Czyli problem nie będzie w kartridżu tylko w manetce blokady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 7 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Prawdopodobnie blokada jest tylko na obwodzie wolnej kompresji, co daje efekt sztywnosci widelca podczas pedałowania, natomiast przy gwałtownych ugięciach olej idzie przez otwarty obwód szybkiej kompresji, co z kolei zapobiega uszkodzeniu tłumika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi