tomekwsrod Napisano 2 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 Hej, Potrzebuję pomocy w wyborze manetki do roweru dziecięcego z przerzutką tylną Shimano Altus 8-biegową. Przerzutka działa średnio, ale działa. Problem jest z manetką do zmiany biegów (trigger). Bardzo ciężko chodzi. Syn (7 lat) jest w stanie wrzucić najwyższy bieg, potem jednak nie daje rady zmienić na niższe, bo bardzo trudno jest ten trigger wcisnąć i trzeba to robić wciskając daleko do samego końca, by zaskoczyło. Stąd prośba, czy możecie polecić coś co by lekko chodziło? W tym przypadku komfort korzystania gra priorytet. Syn jeździ i tkwi na najwyższym biegu, bo jak się rozpędzi to może szybciej jechać, ale nie jest w stanie zrzucić biegów na niższe. Budżet to około 200 złotych, byle rozwiązać problem, żeby miał frajdę z jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 2 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 https://allegro.pl/oferta/manetka-grip-shimano-prawy-slrs45-revoshift-8rz-10658878417? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 2 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 https://allegro.pl/oferta/manetka-grip-shimano-prawy-slrs45-revoshift-8rz-10658878417 Hehe. @Sobek82 uprzedziłeś mnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 2 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 Nie wiem jak dzisiaj (bo po doświadczeniach sprzed 20 lat w życiu gripsziftów nie kupię!) ale kiedyś trza było się mocniej nakręcić tymi pokręciakami niż przeklikać dźwignię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekwsrod Napisano 2 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 (edytowane) Tak, przejrzałem linki wyżej z gripshfitami i dzieki nim trafiłem na youtube, na którym ktoś polecił remedium dla dzieci na gripshifty: zamiast nich zainstalowanie triggerów SL-M310-8r. Przy czym manetki M310 już nie ma, została zastąpiona M315 i taką kupiłem. Koszt 52zł. Zobaczymy, czy się sprawdzi. Dzięki. Edytowane 2 Sierpnia 2023 przez tomekwsrod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 2 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 Jeździłem wiele lat na gripshifcie - moim zdaniem małą ręką łatwej to ruszyć. Przy okazji linkę i pancerz warto wymienić na możliwie dobre. Ale (może, bo nie znam osobiście) lepiej taką: https://www.centrumrowerowe.pl/manetka-sram-mrx-comp-pd6041/?v_Id=10245 bo ma dłuższą część chwytaną - uprzedzę - to produkt SRAM do przerzutek Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekwsrod Napisano 2 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 Zaproponowane gripshifty też warto wziąć też pod uwagę. Może coś się zmieniło, jeśli chodzi o korzystanie. Ten aktualny trigger przy naszym rowerze to no-name sparowany z przerzutką Altus. Zobaczymy najpierw jak się sprawdzi zamówiony trigger Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 2 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 (edytowane) Powinno być ok, u mnie młodsze dzieci śmigały na m310 bez problemu. Edytowane 2 Sierpnia 2023 przez vincek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekwsrod Napisano 4 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Syn z łatwością zmienia biegi. Łatwa instalacja i regulacja. Trigger sprawia się świetnie. Polecam M315. Dzięki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi