Skocz do zawartości

[obręcz] Promień 28"

ildefons

Rekomendowane odpowiedzi

Mam drobną prośbę do użytkowników wszelkiej maści kół 28". Czy mógłbym prosić o zmierzenie promienia obręczy takiego koła. Proszę o wynik pomiaru od środka osi do punktu na obwodzie obręczy. Uprzedzając rozwój wypadków ;) podkreślam, że chodzi o pomiar a nie tabelki i dane zaczerpnięte z intarnetu. Równocześnie jaszcze raz podkreślę, że proszę o promień obręczy a nie koła.

Dzięki za wyrozumiałość i pozdrawiam.

2 godziny temu, ildefons napisał:

Proszę o wynik pomiaru od środka osi do punktu na obwodzie obręczy

Którego punktu?
Wewnętrznego od strony szprych? Sensu nie ma, bo różne obręcze będą miały różny.
Zewnętrzna krawędź? Też może się różnić w zależności od modelu ale różnice nie będą duże.
Do rowka na oponę? Tu patrz niżej.

A rozmiar jest znany i nie wiem po co mierzyć.
Normatywna średnica to 622mm, czyli promień to 311mm. Tolerancja pewnie nie większa niż 1mm.

Tak czy inaczej tolerancja wykonanych pomiarów będzie za mało dokładna, żeby cokolwiek wnioskować.

Pytasz: którego punktu? Najbardziej zewnętrznego punktu obręczy. Nie chcę znać długości szprych ani innych takich... ;), interesuje mnie zewnętrzny promień obręczy.

Apropos tych 622.... Średnica obręczy jest na pewno większa od tych 622. 622 to wewnętrzny obwód opony albo tzw BSD. Ale ile jest szersza obręcz od tego magicznego BSD?????

O 2-3mm?

Może napisz do czego te pomiary potrzebne, bo tak jak pisałem wcześniej ich dokładność może być zbyt niska, żeby cokolwiek się dowiedzieć.
Dokładny pomiar promienia nie jest łatwy, bo oś wystaje, więc miarka przyłożona od obręczy do osi będzie szła skosem, a nie równolegle do płaszczyzny koła.
Wyznaczenie dokładnego środka osi też nie jest proste, tak samo jak przyłożenie równo miarki do właściwego punktu obręczy, tak żeby to faktycznie był promień, a nie inna linia.