moloo Napisano 2 Sierpnia 2023 Napisano 2 Sierpnia 2023 Cześć, Wybieram się na kilka dni na rower, myślę, że będzie to w tym roku kilka razy po 3-4 dni i zastanawiam się czy lepiej kupić torbę podsiodłową (w okolicach 15L - 18L) czy sakwy. Miałem już kupować torbę, ale pomyślałem, że za rok może jakieś dłuższe Velo bym zrobił i wtedy torba może być za mała. Ale kupując sakwy musiałbym dokupić bagażnik, bo go nie mam. To mój pierwszy wyjazd więc nie do końca wiem co zabrać i czy się zmieszczę w tych 15-18L, może na kilka dni tak ale na kilkanaście (10 dni) za rok już może nie. Co polecacie ? Cytuj
RabbitHood Napisano 2 Sierpnia 2023 Napisano 2 Sierpnia 2023 Na 4 dni to sakwy i jeszcze bym plecak zarzucił na plecy. No ale ja lubię być samowystarczalny i przygotowany na wszystko. To zależy gdzie jedziesz i jaki jest dostęp do sklepów. Cytuj
wojtasin Napisano 2 Sierpnia 2023 Napisano 2 Sierpnia 2023 Dwa pytania: 1. Jakie będziesz miał noclegi (w sensie pod dachem, czy pod namiotem)? 2. Sam gotujesz, czy żresz po knajpach? Jadąc na 4 dni do północno wschodniej Polski miałem mniej więcej taką samą objętość i wagę bagażu, jak na trzytygodniowym wypadzie na Sycylię i do Tunezji, więc tym, że kiedyś gdzieś tam pojedziesz, to się nie kieruj. Raczej tym jaką objętość bagażu chcesz wozić, ile chcesz na to wydać (sensowny zestaw podsiodłówka +torba na kierę to budżet większy, niż podstawowe bagażnik i sakwy) i tym, w jakim stylu chcesz podróżować. Cytuj
Molekpl Napisano 2 Sierpnia 2023 Napisano 2 Sierpnia 2023 Stary, weź wszystkie rzeczy które chcesz zabrać połóz na łóżko i zacznij się pakować, będziesz wiedział ile potrzebujesz miejsca. Jak jedziesz turystycznie to sakwy lepszy dostęp, więcej miejsca, jak chcesz zapieprzać na sportowo i zależy Ci na minimalnym bagażu i rowerze aero to torby. Cytuj
WaGiant Napisano 2 Sierpnia 2023 Napisano 2 Sierpnia 2023 (edytowane) Jaki rower , jaki teren , gdzie będziesz spał , jaką pogoda ...itd ,itp . Generalnie 15-18 litrów to mała pojemność. Żeby spakować się do tego na 3 dni trzeba mieć minimalistyczne wyposażenie i trochę doświadczenia . Torba (torby ) ma sens tylko przyjeżdżie po trudnych górskich szlakach . W innych przypadkach sakwy będą lepsze i chyba też tańsze . Bo na jednej torbie by się pewnie nie skończyło, taki normalny zestaw to 3-4 sztuki . Edytowane 2 Sierpnia 2023 przez WaGiant Cytuj
teotym Napisano 2 Sierpnia 2023 Napisano 2 Sierpnia 2023 Sakwy są mniej stylowe, ale w relacji do pojemności tańsze i z wygodniejszym dostępem. Cytuj
moloo Napisano 2 Sierpnia 2023 Autor Napisano 2 Sierpnia 2023 Dzięki za wstępne informacje. Ponieważ rower to nie mój konik - raczej tylko jeżdżę niż czytam, ogólnie wolę zimę - macie jakieś sprawdzone sakwy, ewentualnie bagażnik do Giant Talon 2. Wiem, że pewnie dla większości z Was to bułka z masłem, a ja po prostu nie za bardzo mam wiedzę i czas, żeby się w to wczytywać. Z góry dzięki za wszelkie sugestie. Cytuj
WaGiant Napisano 2 Sierpnia 2023 Napisano 2 Sierpnia 2023 Jest w Bielsku kilka dobrych sklepów . Jedź, jakiś bagażnik ci dobiorą . Jak będziesz mieć szczęście to sakwy też . Sprawdzone marki to Ortlieb , Crosso , Sport Arsenal . Różne pojemności , różne materiały , różne sposoby mocowania . Nie da się jednoznacznie napisać które są najlepsze . Widziałem też kilka razy ludzi jeżdżących z takimi https://extrawheel.com/pl/kategorie/sakwy-rowerowe/ Nie napisałeś gdzie zamierzasz jeździć a ja inne wybierałbym na łatwe trasy , inne do konkretnej jazdy terenowej . Cytuj
KrisK Napisano 2 Sierpnia 2023 Napisano 2 Sierpnia 2023 @moloo kup sobie torby a jak za rok będzie mało dokup sakwy 🙈. Torba jest wygodniejsza w jeździe. Sakwa w obsłudze pakowaniu itd... torba generuje konieczność kupowania wszystkiego lekkiego i małego sakwa nie koniecznie. Torba jest świetna też na 100km a jak umiesz w minimalizm zrobisz z nią i kilkudniowy wypad. Toreb będziesz potrzebował kilka na 99prc sakwy dwie Cytuj
moloo Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Napisano 10 Sierpnia 2023 W dniu 2.08.2023 o 17:48, WaGiant napisał: Jest w Bielsku kilka dobrych sklepów . Jedź, jakiś bagażnik ci dobiorą . Jak będziesz mieć szczęście to sakwy też . Sprawdzone marki to Ortlieb , Crosso , Sport Arsenal . Różne pojemności , różne materiały , różne sposoby mocowania . Nie da się jednoznacznie napisać które są najlepsze . Widziałem też kilka razy ludzi jeżdżących z takimi https://extrawheel.com/pl/kategorie/sakwy-rowerowe/ Nie napisałeś gdzie zamierzasz jeździć a ja inne wybierałbym na łatwe trasy , inne do konkretnej jazdy terenowej . W sumie to nie stać mnie, żeby kupować sakwy na jeden teren takie a na drugi inne. W tym roku chciałem zrobić Szlak Orlich Gniazd, w przyszłym Velo Małopolska - więc dwie odmienne trasy, ale mogę sobie pozwolić tylko na 1 sakwy. Cytuj
WaGiant Napisano 10 Sierpnia 2023 Napisano 10 Sierpnia 2023 Obie trasy zrobisz z normalnymi sakwami . Inne ( i w sumie gorsze ) poleciłbym do jazdy w górach . Velo Małopolska nie znam , myślę że to ,,cywilizowana " trasa . Rowerowy Szlak Orlich Gniazd jest łatwy choć ma trochę piaszczystych odcinków . W każdym razie kiedyś miał . Patrzyłem na mapę i nie znalazłem Velo Małopolska . ? Chodzi ci o Wiślaną trasę rowerową ? Tak z ciekawości Cytuj
moloo Napisano 11 Sierpnia 2023 Autor Napisano 11 Sierpnia 2023 (edytowane) Sorki - Velo Dunajec. Miałem na myśli Co masz na myśli pisząc - normalne sakwy ? Mam w domu : SAKWY TYLNE EXTRAWHEEL BIKER BLACK 50L POLYESTER Sakwy uniwersalne EXTRAWHEEL RIDER 30L Torba podsiodłowa Jack Pack Tobół 2.0 bikepacking i zastanawiam się co wybrać ... Edytowane 11 Sierpnia 2023 przez moloo Cytuj
WaGiant Napisano 11 Sierpnia 2023 Napisano 11 Sierpnia 2023 ,,Normalne " to właśnie takie jakie masz . Velo Dunajec z tego co czytałem jest bardzo cywilizowaną trasą . Moim zdaniem nie ma sensu pakować się w jakieś wory , tym bardziej że ,,Tobół" ma 17l . To nie jest dużo . Czyli sakwy , a czy zapakujesz się w 50 czy 30l to już od ciebie zależy . Generalnie każdy musi zdobyć własne doświadczenie popełniając trochę błędów . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi