montell81 Napisano 29 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Cześć, mam pytanie co do połączenia jak w tytule. Obecnie mam caly komplet slx br-m675, w którym chcę wymienić tylko klamki na xtr-m9100. W specyfikacji wyczytałem, że xtr-m9100 są kompatybilne z przewodem SM-BH90-SS. Nie mogę znaleźć takiej informacji o Slx br-m675. Więc pytanie. Czy da się połączyć bezproblemowo przewód od slx br-m675 z klamką xtr-m9100? Drugie pytanie trochę poboczne odnośnie samych przewodów, a konkretniej konserwacji (ew. wymianie). Czy używane kilka sezonów przewody należy jakoś konserwować? Czy wystarczy regularna wymiana oleju? Ewentualnie czy jest sens wymiany takich przewodów po kilku sezonach? Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 29 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Przewód będzie pasował, ale wiesz że BL-M9100 nie ma servo wave? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 29 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Szczerze mówiąc pierwsze słyszę o servo wave. Czy moje slx'y posiadają ten system? Jak w praktyce będzie funkcjonował taki zestaw slx + xtr? Bo zaczynam zastanawiać się czy to w ogóle będzie miało sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 29 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Mają. Servo Wave działa na zasadzie krzywej siły hamowania. Zwykłe klami mają liniową siłę hamowania. Servo Wave od pewnego punktu znacznie zwiększa siłę hamowania, mimo braku mocniejszego nacisku na klamkę. A po co Ci klamki XTR? Te niższe grupy są na tyle dobre, że mam wrażenie że Hype na XTR nieco minął wśród amatorów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 29 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Mam możliwość zakupu w dobrej cenie klamek. Przy okazji muszę skrócić przewody i wymienić olej. Xtr to taka fanaberia Ale chyba odszedłem od tego pomysłu i myślę nad wymianą całego zestawu na XT br-m8100. Czy one posiadają servo wave? I czy w ogóle przejście ze stareszego systemu slx br-m675 na nowszy i wyższy xt br-m8100 ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 29 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, wolek napisał: Przewód będzie pasował, ale wiesz że BL-M9100 nie ma servo wave? Właśnie znalazłem na stronie Shimano, że xtr m9100 mają Servo Wave Edit: wczytując się głębiej chodzi chyba jednak o czterotloczkowe m9120. Więc faktycznie, miałbyś rację. Edytowane 29 Lipca 2023 przez montell81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 31 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Decyzja padła na br-m8100. Mam pytanko. Czym jest regulacja swobodnego skoku? Jaki to ma wpływ na działanie hamulców? Niestety nie mogę znaleźć zbyt wiele na ten temat w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 31 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Jeśli to działa tak jak w serii m8000 to nie ma żadnego wpływu na działanie hamulców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi