kuba_72727 Napisano 28 Lipca 2023 Napisano 28 Lipca 2023 Witajcie mam pytanie bo od dłuższego czasu skacze na rowerze i odłożyłem trochę pieniędzy chciałbym przeskoczyć na coś lepszego zastanawiam się nad jakimś dirtem tylko nie jestem specjalistą od rowerów i jestem nie pewny co do tego że rower nie posiada pełnej amortyzacji i boję się rama podczas skakania łatwo by się złamała słyszałem że geometria ramy jest zrobiona pod skakanie ale nie mam pewności i czy ktoś mógł by mi podpowiedzieć czy brać rower dirt czy stawiać na jakiegoś enduro z góry dzięki Cytuj
MikeSkywalker Napisano 29 Lipca 2023 Napisano 29 Lipca 2023 Setki, tysiące osób skaczą na sztywnych ramach - i spokojnie to znoszą Ramy oczywiście. I geometria, i materiały to przewidują. Cytuj
Wojcio Napisano 29 Lipca 2023 Napisano 29 Lipca 2023 Wybór dirt czy enduro to wybór stylu, a nie wytrzymałości. Są rowery dirt z pełnym zawieszeniem. Jak dobry rower, to prędzej pękają nogi niż rama. Dirt jest na miejscówki dirt. Enduro bardziej na naturalne trasy i bikeparki, gdzie mniej chodzi o tricki, a więcej jest ryzyka twardych lądowań. Pierwotnie enduro jest do jazdy enduro i przy skakaniu tylko przepłacasz za masę niepotrzebnych części, takich jak przerzutka, droper, zaawansowane tłumiki w zawieszeniu. Jednak enduro nadaje się też na dłuższe wycieczki, a dirt to słabo. No i różnica w cenie. Tam gdzie już szczyt sztywnych dirtów zaczynają się ceny enduro. Cytuj
Roballinho Napisano 29 Lipca 2023 Napisano 29 Lipca 2023 Nie każda rama nadaje się pod sztywniaka. W two4player producent jednoznacznie określił, że w grę wchodzi tylko amortyzator. Cytuj
MikeSkywalker Napisano 29 Lipca 2023 Napisano 29 Lipca 2023 Ale tu chyba mowa o hardtailu, a nie dirtówce ze sztywnym widelcem. Cytuj
Galvatron Napisano 3 Sierpnia 2023 Napisano 3 Sierpnia 2023 Dirt to sprzęt na przygotowane miejscówki - o raczej gładniej nawierzchni - miasto i pumptracki. Nie za bardzo nadaje się do jazdy w terenie, za to świetnie sprawdza się przy robieniu trików. Jeśli z kolei chcesz jeździć po korzeniach i kamieniach, to celuj w enduro. Tracisz BMX-ową geometrię, ale w zamian zyskujesz stabilność podczas szybkiej jazdy w trudnym terenie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi