TurboRower_18 Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Witam Obecnie robię rowerem 2000km rocznie od kwietnia do listopada. Jazda po szutrach, lasach, drogach pożarowych i asfaltach. Obecnie posiadam rower Crossowy przerobiony na sztywny widelec. Chciałbym kupić gravela, ale trochę obawiam się baranka, moje wymagania - uniwersalna geometria - nie chcę zbyt sportowej geometrii żeby nie bolały plecy - opony do 45mm - hamulce hydrauliczne - sztywne osie - dobre koła i piasty itp - karbonowy widelec i sztyca (lub możliwość zmiany sztycy na karbon) - klasa napędu bez znaczenia - ważne aby za 2 lata można było ulepszyć - normalna dostępność Jest coś lepszego od Kross Esker 5.0 lub 6.0 ? Gdyby kupić Kross Esker 5.0 i zamontować karbonową sztycę i najlepsze opony 45mm - ma to sens? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Ridley Kanzo A GRX 600 - https://ridley.pl/produkt/rower-gravel-ridley-kanzo-a-grx600/ - z kodem GRX600 za 6999 zł. - uniwersalna geometria - nie chcę zbyt sportowej geometrii żeby nie bolały plecy - nie jest to siedzenie na tapczanie, musiałbyś przymierzyć i pojeździć więcej niż wokół sklepu - opony do 45mm - mieszczą się - hamulce hydrauliczne - są - sztywne osie - są - dobre koła i piasty itp - mogłyby być lepsze, ale na tych też da się jeździć, żaden rower w tej cenie nie będzie miał kół, które powalają, za 2k kupisz dobre koła - karbonowy widelec i sztyca (lub możliwość zmiany sztycy na karbon) - karbonowy widelec jest, sztyca aluminiowa - klasa napędu bez znaczenia - ważne aby za 2 lata można było ulepszyć - jest grupa Shimano GRX 600, nie trzeba ulepszać - normalna dostępność - jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 8 godzin temu, TurboRower_18 napisał: - uniwersalna geometria - nie chcę zbyt sportowej geometrii żeby nie bolały plecy Każdemu wygodnie na czym innym, każdy organizm ma inne możliwości adaptacji Popatrzyłbym na gianta revolt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachu76 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Jaki rozmiar był by odpowiedni Gianta Revolt 1 na wzrost 178cm przekrok 86cm , M czy ML ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 ML będzie za długi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TurboRower_18 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 a który gravel alumionwy będzie miał najlepszą ramę a który będzie najbardziej sportowy i najbardziej komfortowy? Kross Esker Ridley Kanzo Giant Revolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 28 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Najpierw określ co znaczy "najlepsza rama". Ma być jednocześnie najbardziej sportowy i komfortowy? 🧐 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 28 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Ridley Kanzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TurboRower_18 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 4 godziny temu, marcesco napisał: Najpierw określ co znaczy "najlepsza rama". Ma być jednocześnie najbardziej sportowy i komfortowy? 🧐 nie. Chciałbym mieć rozeznanie która rama jest najbardziej sportowa, a która komfortowa? Chciałbym taką uniwersalną i wyśrodkowaną. Nie chce iść w ekstrema. Chciałbym też wiedzieć czy ramy Giant czy ridley są lepsze jakościowo od Krossa czy to sama półka jakościowa (chodzi o wytrzymałość i możliwość rozbudowy na przyszłość) Czy Sram Apex jest dobrym napędem (pytam w kontekście Ridley) czy lepiej iść w GRX400? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bczpl Napisano 28 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Żeby wiedzieć jak "agresywna" jest geometria ramy, najlepiej podziel wartość stack przez reach. Im wyższy wyjdzie Ci wynik, tym bardziej wyprostowana będzie pozycja w przypadku danego roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Nie można tych rowerów porównywać za pomocą S/R z uwagi na geometrię gianta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 28 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 @TurboRower_18 na pewno Revolt będzie miał najbardziej wyprostowaną pozycję, co do komfortu pojęcia nie mam. W mojej opinii Apex jest niżej pozycjonowany niż GRX400, jednakże ma 11 rzędów gdy GRX400 to 10tka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 28 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Jeśli chodzi o jakość ramy to wszystkie one są z bardzo popularnego stopu aluminium 6061 - i bez znaczenia czy producent nazwie go Lite, Aluxx czy Advanced. Lepszy jakościowo jest stop serii 7000 (nie pamiętam teraz dokładnie numeru) ale jest on dość rzadki w rowerach, choć się zdarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 28 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 W dniu 25.07.2023 o 16:31, jachu76 napisał: wzrost 178cm przekrok 86cm Masz długie nogi jak na swój wzrost, to znaczy, ze tułów krótki, więc powinieneś szukać rowerów niezbyt długich i raczej o wysokiej główce, bo takie proporcje ciała same w sobie już Cię pochylą, chyba że masz bardzo długie ręce. Ja mam 176/86 i gość od fitingu mi powiedział, że to już proporcje ekstremalne, jak u biegacza maratończyka, niestety. Masz niewiele łagodniejsze proporcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 29 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 @TurboRower_18Merida Silex -Pozycja rekreacyjna (tylko marin 4c to większy kanapowóz). silex 600za 1400 euro. https://cicloscorredor.com/en/gravel-bikes/17098-106650-merida-silex-600-2023-bike.html Sklep legitny . Sam kupowałem u nich rower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 29 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 I w Silexie masz tą lepszą rame bo z lepszego aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TurboRower_18 Napisano 29 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 (edytowane) Nie chcę zbyt wyprostowanej pozycji. Jaki jest sens kupować gravela z barankiem żeby mieć wyprostowaną pozycje? Wtedy można kupić jakiegoś krosa. Szukam czegoś "po środku" . Nie chcę sportowej geometrii dla zawodowców (jak NS Bike RAG+2) ani kanapowozu. Przesiadam się z roweru z prostą kierownicą i chciałbym jednak poczuć przyrost prędkości (zmniejszenie oporów). Inaczej to nie ma sensu i mogę dalej jeździć na MTB i włożyć szybkie opony. Edytowane 29 Lipca 2023 przez TurboRower_18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaloryfer Napisano 29 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 A jaka będzie różnica prędkości pomiędzy kanapowozem a tym o sportowej geometri? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 29 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Do 20 kmh niewielka a im szybciej tym różnica się pogłębia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachu76 Napisano 31 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Co powiecie na ten rower w promocji? https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/bianchi-arcadex-grx600-rd-rx812-2023-rowery-elektryczne-mtb/139803185/p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 31 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 (edytowane) Brałem go pod uwagę dwa lata temu, nadal mi się podoba jego dziwaczno-pokraczny wygląd 😅 Niestety właśnie ta geometria roweru mtb z doklejonym barankiem mnie odrzuciła, zresztą rower zebrał chłodne recenzje, wszystkie powtarzają, że jest nerwowy i przesadnie sztywny. Edit: cena jest super, a jak sobie przypomnę ile kosztował na początku to już w ogóle! Edytowane 31 Lipca 2023 przez marcesco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renxuwa Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 W dniu 24.07.2023 o 23:51, Ineffable napisał: Ridley Kanzo A GRX 600 - https://ridley.pl/produkt/rower-gravel-ridley-kanzo-a-grx600/ - z kodem GRX600 za 6999 zł. - uniwersalna geometria - nie chcę zbyt sportowej geometrii żeby nie bolały plecy - nie jest to siedzenie na tapczanie, musiałbyś przymierzyć i pojeździć więcej niż wokół sklepu - opony do 45mm - mieszczą się - hamulce hydrauliczne - są - sztywne osie - są - dobre koła i piasty itp - mogłyby być lepsze, ale na tych też da się jeździć, żaden rower w tej cenie nie będzie miał kół, które powalają, za 2k kupisz dobre koła - karbonowy widelec i sztyca (lub możliwość zmiany sztycy na karbon) - karbonowy widelec jest, sztyca aluminiowa - klasa napędu bez znaczenia - ważne aby za 2 lata można było ulepszyć - jest grupa Shimano GRX 600, nie trzeba ulepszać - normalna dostępność - jest Czesc, nie dziala juz kod na ridleya kanzo a grx600 za 6999? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 @renxuwa- już? Przecież minęło półtora miesiąca. Takie kody potrafią działać jeden dzień, dwa dni, czasem tydzień, ale nie w nieskończoność. Ten działał może z dwa dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicramer Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Cześć. By nie zakładać nowego wątku napiszę post tutaj. Wymagania mam identyczne, jak założyciel tematu. Budżet może być większy. To też będzie mój pierwszy gravel, obecnie mam rower crossowy. Rower miałby być do jazdy głównie po mieście i drogach szutrowych. Moje pierwsze poszukiwania rozpoczęły się od rowerów górskich - Focusa Whistler, Sensy Livigno evo i Merano Evo. Na pewnym etapie stwierdziłem, że takie rowery są za ciężkie. Zacząłem rozglądać się za gravelami, które są odpowiednio lżejsze, bez zbędnych amortyzatorów (jestem przyzwyczajony do sztywności na rowerze) i tak oto odpowiednio zwiększając budżet wytypowałem następujące: Kross Esker 7.0, Cube Nuroad Race, Sensa Romagna Gravel, Focus Atlas 6.8, Marin Gestalt X11. Do listy mógłbym jeszcze dorzucić z wysyłką z Hiszpanii Bianchi Arcadex na GRX810. W czasie poszukiwań znalazłem jeszcze coś bardziej miejskiego, na napędzie Alfine z paskiem Gates - Cube Hyde Race lub Cube Editor. W tym momencie trudno z dostępnością, myślę, że te modele najszybciej dostałbym dopiero na przyszły sezon. Czy w porównaniu do 2x11 i 1x11, pasek karbonowy byłby lepszym wyborem do miasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi