ShirowZen Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Dzień Dobry, Nabyłam ostatnio Marin Rift Zone 2 (2023), jednak w związku z miejscem zamieszkania w dużym mieście w ciągu tygodnia codzienne przyjemności rowerowe są oznaczone dużą ilością nawierzchni typu: asfalt, szuter, leśne ścieżki itp. a weekendy górskie. Obecne posiadane opony kompletnie się do tego nie nadają i jest to po prostu katorga aby miło spędzić czas. W związku z tym potrzebuję dobrać drugi zestaw opon do posiadanej obręczy, a mam w tym zero doświadczenia, tak więc zwracam się do Was o pomoc i o łopatologiczne wytłumaczenie, na co patrzeć i jak określić jaką min-max wąską-szeroką oponę mogę dobrać dla tej obręczy. Fabrycznie w tym momencie mam opony: Vee Tire Co. Flow Snap 29x2.35" 60-622, Tackee Compound, Tubeless Ready oraz obręcze: Marin, Double Wall Alloy, 29mm Inner, Pinned Joint, Disc Specific, 32H, Tubeless Compatible. Z góry bardzo dziękuję wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Nie ma takich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShirowZen Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Cytat Nie ma takich. Nie jest to odpowiedź, której ktoś proszący o pomoc oczekuje. Opony z lepszym bieżnikiem istnieją z bardziej odpowiednim i mniej męczącym niż obecnie przeze mnie posiadane, pomijając oczywiście mój brak elementarnej wiedzy przy ich doborze do obręczy, o którą zwracam się specjalnie na forum 😛 Panie Troll. np. Opona MAXXIS Rekon Race Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Najprościej: https://www.bicyclerollingresistance.com/mtb-reviews Ale nie spodziewaj się cudów na asfalcie. To jest rower MTB pełną gębą i właśnie do takich tras jest stworzony. Najlepszym wyjściem jest zakup drugiego roweru na szybkich oponach 32-35C. Nie musi być jakiś kosmicznie drogi. Ot, choćby coś takiego: https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-dlugodystansowy-elops-500-wysoka-rama/_/R-p-305016?mc=8526940 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Nie ma uniwersalnych opon na każde warunki. Możesz poczytać o poniższych oponach, ale to są oczywiście kompromisy. Może i nie musiał być ich zmieniać, ale będziesz ograniczony w pewien sposób. 1. Schwalbe Big One LiteSkin PaceStar 2. Schwalbe Thunder Burt Super Ground Addix Speed 3. CONTINENTAL Race King ProTection To trzy najszybsze opony do rowerów MTB. No i w przypadku, gdybyś jednak chciał opony zmieniać, całkowicie musisz odpuścić system tubless, bo szlag Cię trafi. Jeżeli chodzi o ograniczenia - przy kołach 29 cali w rowerze MTB zejście w oponą poniżej 29x2,0 będzie problematyczne przez wzgląd na to, że producenci od takiej szerokości zaczynają produkować opony do takich kół. Może ktoś tam robi coś węższego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Już zmiana całych kół jest problematyczna. Jak spadł śnieg i zrobiło się trochę lodu na jezdni zmieniłem koła na zimowe na oponach z kolcami. Potem była odwilż no ale przecież nie będę z powrotem zmieniał kół bo przecież jutro może być gołoledź. Więc jeździłem na innym. I tak rower stał na zimówkach do kwietnia kiedy to ubrałem krótkie spodenki, spojrzałem na te kolce i coś mnie tknęło że chyba czas z powrotem przejść na wersję letnią A zmiana samych opon co weekend ? Można pomarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShirowZen Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 @chrismel Wiem, że to jest MTB pełną gębą po to był kupiony, na ten moment funduszy na 2gi rower nie ma, a jedyny zamysł jest, aby zelżeć trochę w oporach toczenia i męczeniu się w porównaniu z oponami, które dostałam fabrycznie. Jeżeli dobrze rozumiem tabelkę to najniżej mogę zejść do 54-622 wymiaru, aby pasował do obręczy którą posiadam? Rozumiem, że np. CONTINENTAL Race King ProTection 29x2,2 55-622, będzie pasował do mojej obręczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Nie jestem pewien czy ta tabelka jest poprawna. Wynika z niej że np. opony 32C można założyć tylko na obręcz o szerokości 15,17,19 mm i w tym momencie coś mi tu nie pasuje. Może ktoś inny się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Ta tabelka na pewno nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Taki Dandyhorse składa koła, gdzie szerokość wewnętrzna obręczy jest 25 mm i można tam pchać opony od 28 mm do 42 mm, a wg tej tabelki najmniejszą, jaką można założyć jest 44 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi