Legion84 Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Cześć, jestem na etapie poszukiwania sztycy amortyzowanej do jazdy MTB. Głównie jazda po lesie, ale również zdarza się polatać po asfalcie. Z tego co czytałem, większość osób poleca sztycę marki SUNTOUR. I teraz pytanie jaki model wybrać, ponieważ jest ich sporo. Moja waga to ok 100 kg, wzrost 191 cm. Możecie coś polecić, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 100 kg przy 191 cm to chyba nie taki grubas. W zasadzie to po co Ci taka sztyca? W miejskim rowerze to może i ma sens. No ale w MTB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Dla wygody tyłka, kręgosłupa. pod tym kątem szukam tego udogodnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Przy MTB najlepiej poprawić technikę jazdy - w tym sporcie więcej się stoi na rowerze niż siedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Tak ja pisałem, jeżdżę po różnych terenach - zarówno lasy jak i asfalt. Na asfalcie robie się przejażdzki nawet po 120 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Pomoże ktoś z tematem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Przy Twojej wadze Sountour raczej się nie nadaje. Jeżeli już koniecznie to coś jak poniżej: https://allegro.pl/oferta/cane-creek-sztyca-g4-thudbuster-lt-30-9x420mm-13803991957 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 26 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 W NCX-ach masz wymienne sprężyny: Standardowa jest teoretycznie do 95 kg, ale niekoniecznie oznacza to, że przy 100 kg bedzie dobijać. Ja ważę trochę mniej i jeżdżę na stndardowej bez podkręcania regulacji na max. Dokup pokrowiec na pantograf, chroni przed zabrudzeniem i sztyca nie rzuca się tak w oczy (co może być przydatne jak zostawisz gdzieś rower bez opieki). Obecnie Suntour sprzedaje modele SP-12 i SP-17. Ale na wyprzedażach można wciąż kupic starszy SP-11 w cenie poniżej 300 zł https://www.rowertour.com/p/164060/sztyca-amortyzowana-xlc-sp-s11-suntour-ncx?gad=1&gclid=EAIaIQobChMI5rCC9PWrgAMVLZKDBx1_CQNPEAQYASABEgIcEvD_BwE 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 26 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 (edytowane) @Garlock wielkie dzięki za wytłumaczenie. Czy patrząc na tabelkę muszę wybierać modele z "twardością " hard. Wg tabelki wrzuconej przez Ciebie to są dwa modele SP12 NCX oraz SP12 NCX PSS. Dobrze to rozkminiłem ? edit: W sumie to każdy model z tej tabelki o twardość hard, będzie pasował. Tylko muszę zwrócić uwagę na kod seryjny. Edytowane 26 Lipca 2023 przez Legion84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 26 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 (edytowane) Nie wiem, czy w sklepach sprzedają sztyce o róznej twardości, zwykle jest to pewnie "standard" a twardą treba dokupić np: https://allegro.pl/oferta/suntour-ncx-twarda-100-120kg-sprezyna-do-sztycy-13056480844?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery-akc_pla_pmax&ev_campaign_id=17967208976&gclid=EAIaIQobChMItZfN9resgAMVJAkGAB3LwgLtEAQYAyABEgIziPD_BwE musisz spytać przed zakupem czy maja inne opcje. SP12 i SP17 to są aktualne modele. Jak pisałem wyżej, mozna taniej kupić wcześniejszy model SP-11 Wg danych Suntura średnice sprężyn zeleżą od średnicy sztycy, więc ta z allegro nie wiadomo do jakiej sztycy dokładnie pasuje. Edytowane 26 Lipca 2023 przez Garlock 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 26 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 a polecasz sztyce innych firm ? Czy skupić się tylko na Suntour ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 26 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Nie testowałem innych firm. Suntour jak dla mnie robi robotę. Nie polecam oczywiscie tych tanich teleskopowych uginaczy. To badziew. Jak już kupować, to pantografową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 26 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 ok, dziękuję bardzo. W takim razie będę szukał Suntour-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 1 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Jeden ze sklepów polecił mi poniższą sztycę, czy któryś z Panów używał jej może : https://www.centrumrowerowe.pl/sztyca-amortyzowana-xlc-comp-sp-s07-pd10375/?v_Id=169885&fbclid=IwAR0EsUNrcYR0ASbtgOCzYkb_XscdLiJIQ_Y2fu-jFE4cQVv33FVRNxQbTI8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi