JuraMałopolska Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) Proszę powiedzcie mi czy jeśli masz piastę w którą obecnie tylna oś tubalna mam 142 mm czy kompatybilna będzie z nią oś tubalna 148 mm? Piasta miche xm, model na rok 2019? Edytowane 24 Lipca 2023 przez JuraMałopolska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Co to jest oś tubalna? Czemu 146mm? Typowe wymiary dł. osi to 142, 148 i 157mm. I generalnie nie da się w pełni konwertować pomiędzy tymi wymiarami - w praktyce można do 142 dołożyć 2 podkładki dystansowe 3mm na końce osi + 3mm podkładka pod tarczę hamulcową + dłuższe śruby tarczy ale to nie zmienia linii łańcucha, która może być istotna z pkt widzenia reszty roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuraMałopolska Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) Wiesz co jak sprawdzałem tą oś ja mam w tej chwili 142mm to jest taka nakładka tam gdzie oś wychodzi więc nie przy zapinaczy tylko tam gdzie go nie ma i jest tam 3mm do wykorzystania...tzn. oś gdyby miała 145mm to by nie wystawała. Czy to oznacza ze do mojej piasty mogę stosować też 148mm? Tubalna czyli nie taka jak kiedyś w postaci takiego długiego pręta tylko takiej tuby walcowatej. Podaję link do mojej piasty bo jej już praktycznie nie ma w sprzedaży https://www.bol.com/nl/nl/p/miche-navenset-xm-50-mtb-32-32-gaats-zwart/9200000074259911/ Edytowane 24 Lipca 2023 przez JuraMałopolska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 To piasta o z mocowaniem QR. Tutaj podaje się wymiar rozstawu haków w ramie czyli w tym przypadku 135mm. Jeśli z obu stron piasta ma wyciągane te kapsle w wystającym cyckiem to można ja skonwertować do standardu 12x142mm (ale potrzebujesz dedykowanych adapterów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuraMałopolska Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 no ja bym chciał raczej je skonwertować do 148mm i nie wiem czy gdy kupiłem oś 148mm to nie będzie zanatto wystawała i pasowała? Akurat średnica jest ok 12 mm ale czy długość 148mm będzie w porządku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) Jeśli masz na myśli śrubę mocującą (błędnie nazywaną osią) to problem jest nieco szerszy - nie tylko jej długość całkowita jest istotna ale i skok gwintu, rodzaj łba oraz ilość (długość) nagwintowanej części. To wszystko musi pasować do posiadanej ramy. Toto dobiera się do ramy i piasta tego nie determinuje. Tu nieco więcej w temacie: Thru Axles Demystified - Wheelbuilder Edytowane 24 Lipca 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuraMałopolska Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) Uuuu to ciekawe, a potrafił byś mi na podstawie dotychczasowej osi tylnej i tych piast powiedzieć czy dokupiłem dobrą tylną oś? Jeśli chodzi o ramę to producent podaje że z moją ramą jest kompatybilna, podał markę mojego roweru mtb. Edytowane 24 Lipca 2023 przez JuraMałopolska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Prosto i na temat . Nie da się przekonwertować piasty 142 na 148. Niektórzy się zaraz oburzą ,że wystarczy wymienić end capy i dać dystans pod tarczę ale ten numer przechodzi z niektórymi piastami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Tu raczej nawet nie o konwersję się rozchodzi tylko autor myli pojęcia. Ta podlinkowana piasta to standard 135mm i do niej pasują zamykacze o średnicy 5mm. Nie mam pojęcia jaką oś kupiłeś ani do czego chcesz użyć tej piasty (do jakiej ramy). Zdjęcia wszystkiego by pomogły ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuraMałopolska Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) taką tylną oś mam https://allegro.pl/oferta/shimano-sm-ax56-os-piasty-tyl-e-thru-12x142-12848013188 a taką kupiłem https://www.muziker.pl/mavic-speed-release-rear-12x148mm Będzie pasowała? nie wiem czy ten boost to nie opcja jej przedłużenia z 142mm do 148mm? Edytowane 24 Lipca 2023 przez JuraMałopolska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Nie będzie pasowała. Boost to rozstaw haków ramy. W dodatku do tego idiotycznego patentu maciva potrzebna specjalna rama/widelec z jednym hakiem półotwartym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuraMałopolska Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Dobra...a ta by pasowała https://allegro.pl/oferta/os-piasty-tyl-dt-swiss-rws-10-alu-thru-axle-12-142-14028063271 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 On ma QR'y i to zwykłe 100 i 135, to co wy tu z sztywnymi osiami wjeżdżacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) 13 minut temu, JuraMałopolska napisał: Dobra...a ta by pasowała https://allegro.pl/oferta/os-piasty-tyl-dt-swiss-rws-10-alu-thru-axle-12-142-14028063271 ? Nie. "Oś" shimano e-thru, którą podlinkowałeś ma skok gwintu 1,5mm. Ten swiss 1mm. Jak nie wiesz co kupić to kup taką jaka była oryginalnie. Edytowane 24 Lipca 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuraMałopolska Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) Mhmm a ta mavic jaki ma skok gwintu? Na stronie producenta pisze że pasuję pod ramy mtb mojego roweru. Wymienione są ramy: orbea, willier, cannondale w kontekście rowerów górskich. Edytowane 24 Lipca 2023 przez JuraMałopolska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 A jaką masz ramę pod jaką ośkę? Od tego zacznijmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Pomierzyć oryginalną oś i kupić porządną tutaj https://m.pl.aliexpress.com/item/4000480873081.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuraMałopolska Napisano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 11 godzin temu, pecio napisał: A jaką masz ramę pod jaką ośkę? Od tego zacznijmy. Słuchaj...nie jestem aż takim znawcą ale przy was zawsze idzie się czegoś nauczyć. Podam ci specyfikację ramy to może mi podpowiesz" https://wilier.com/en/my2023/int/endurance-bikes/mountain-bikes/503x-pro Dokumosa szukam osi na klamkę. Nie wiesz może co to są QR'y ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Mierzysz obecną os, sprawdzasz skok gwintu i zamawiasz korzystając z linku z poprzedniego posta, albo kontaktujesz się z serwisem producenta roweru i płacisz kilka razy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuraMałopolska Napisano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 No tak ale ja mam tam opcjonalnie bo obecna oś tubalna nie dochodzi mi do końca gwintu czyli jak masz tą stronę gdzie nie ma klamki zamykającej mam jeszcze około 3 mm gwintu. Więc chyba mam jakiś tam widełki że mogę różnej długości osie dawać. Słuchaj teraz mam dokładnie taką https://allegro.pl/oferta/shimano-sm-ax56-os-piasty-tyl-e-thru-12x142-12848013188 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Dałeś link do roweru z 2023 roku, w pierwszym poście piszesz 2019. Twoja oś nie jest wkręcana w hak tylko ma nakrętkę jak w linku z allegro. Co to jest oś tubalna? https://sjp.pwn.pl/szukaj/tubalna.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuraMałopolska Napisano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 (edytowane) Wolek tak sobie wymyśliłem tą nazwę, nazywam nią, sztywną oś ponieważ mam też stare rowery z przed 2010 roku i one też mają szybko zamykacz ale oś nie jest w kształcie tuby tylko takiego pręta. To ta sama rama jak w 2019 tylko przemalowana inaczej...geometrycznie się zgadza z tą z 2019. Czytałem że ta sztywna oś w kształcie tuby to patent przeniesiony z motocykli do rowerów. W starszym rowerze mam taką: Słuchajcie kupiłem tą https://allegro.pl/oferta/mavic-speed-release-zacisk-os-tylnego-kola-12x142m-13965967799 czytałem o niej że jest wypasiona, czytałem recenzję i mówią że jest niezła ale jak nie będzie pasowała pod mój rower to ja zwrócę i dobiorę inną. Nie ukrywam że poza praktycznością chodzi mi też o ładny dizajnnn. Edytowane 25 Lipca 2023 przez JuraMałopolska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Pisałem ci, że sens kupowania tej szpilki jest tylko jak masz półotwarty hak. Nie ma innego wyjścia niż dobrać szpilkę do posiadanej. Jeśli chodzi o taką z dźwignią to jest to wyłącznie wsparcie dla złodzieja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi