rekinmtb Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Witam, mam problem z amortyzatorem przednim, marka i model w temacie. Amortyzator posiada niemały luz w miejscu kiedy górna goleń wchodzi w uszczelki. Luz jest wyczuwalny pod palcami kiedy złapie jednocześnie górna goleń oraz uszczelki a także widoczny kiedy zahamuje przednim hamulcem to uszczelki tak jakby sie odginają przód/tył. Nie mam pojęcia czy to coś groźnego, czy mogę normalnie z tym jeździć, również sie zastanawiałem czy wymiana uszczelek na lepsze by coś pomogła. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bladawiec Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Sprawdziłbym, czy śruby pod dolnymi goleniami są dobrze dokręcone. Prawdopodobnie jednak masz wyrobione ślizgi - do wymiany oraz uszczelki też przy okazji, co jest normą w tej klasy amortyzatorach, jeśli chodzi o ślizgi i łapanie luzów. Musisz przeszukać Internet za takimi ślizgami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekinmtb Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Śruby dolne sprawdzałem są dokręcone. a jak wymianie te ślizgi to nie zrobi znowu się taki sam luz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bladawiec Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Poszukaj filmów na YT jak to wymienić. Bo aby to opisać, dużo by pisać. Na początek poszukaj ślizgów czy są do kupienia. W takich tanich amortyzatorach luz jest często od nowości albo po niezbyt długim przebiegu. Taki to już ich urok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) activia.sgl.pl tam zerknij ew. podpytaj @ACTIVIA czy ma dostępne Tak, luz się znowu zrobi po pewnym czasie. Jak szybko - zależy jak często "amortyzator" serwisowany. W przypadku tego modelu IMHO nie warto sobie tym głowy zawracać. To jest imitacja w dodatku atrapy amortyzatora. Edytowane 24 Lipca 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekinmtb Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Okej czyli podsumowując nie ma sensu tego robić. A czy jeżdżenie z takim luzem jest bezpieczne (nie połamie się?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bladawiec Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Jeśli opisany przez ciebie luz wynika tylko z wyrobionych ślizgów, to nie ma to większego znaczenia na bezpieczeństwo jazdy a bardziej wpływa na pogorszenie komfortu jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Jakie wyrobione ślizgi? Tam siedzą plastikowe kołnierze, które wsadza się palcami. Tam się nie ma co wyrobić, bo fabryczny luz jewt ogromny. Wymiana ślizgów to wywalanie pieniędzy w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 (edytowane) Ale jednak wytarte te tuleje dadzą większy luz niż nowe... Kiedyś za 30pln do XCMa kupowałem i wymieniałem te plasticzki i była diametralna różnica. Nie wiem ile teraz kosztują, ale za 5 dyszek bym rozważył taki serwis. Edit: Beka. Zgadłem. 25pln sztuka. Edytowane 25 Lipca 2023 przez cervandes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 No cóż. Ja też wymieniałem i różnicy nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Toto: Niestety 50 komplet, do tego wypadałoby kupić nowe kurzówki za kolejne 50zł i robi się kwota przewyższająca wartość tego uginacza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi