odb4 Napisano 23 Lipca 2023 Napisano 23 Lipca 2023 Moi drodzy, odwieczny problem spotkał również mnie. W moim nowym fullu Treka po przjechaniu około 20km coś zaczęło stukać, skrzypieć w ramie. Zdjąłem sztycę regulowaną, posmarowałem środkiem przeciw spiekaniu Shimano, dobrze dokręciłem zacisk. Idąc za sugestiami na forach odkręcałem i skręcałem kierownice etc... Nic nie pomogło. To lekkie skrzypienie przypomina odgłos naprężania się rury aluminiowej. Występuje podczas pedałowania oraz w terenie, na nierównościach. Nie jest to damper bo uginając rower podczas jazdy, albo w spoczynku jest cicho. Moja obserwacja - myślę, że odgłos dochodzi z gornej ramy. Podczas jazdy, gdy chwycę ja przy rurze podsiodlowej czuję na dłoni drgania, podczas tych odgłosów (równocześnie). Kolejna ciekawostka - gdy siedzę normalnie na rowerze, pedałuję, chwytam rower za górną ramę przy rurze podsiodlowej i odgłosy znikają, gdy zaczynam przyciągać ją siłą w górę (górną ramę). Wrażenie jest takie, że staje się jakby sztywniejsza i te skrzypanie znika. Gdy przestaję, rama jakby pracuje, napreża się w rytm pedałowania i zaczyna stukać, skrzypieć... Jakieś sugestie? pozdrawiam Cytuj
chopmaz Napisano 24 Lipca 2023 Napisano 24 Lipca 2023 Też miałem ostatnio podobny problem. Nie wiem czy u Ciebie to pomoże, ale dokręcales wszystkie śruby w zawieszeniu? U mnie jedna była poluzowana i po dokręceniu ucichło. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi