danielko Napisano 23 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Witajcie, Chciałbym wymienić zużyty wolnobieg w rowerze Giant Escaper na kasetę. Aktualnie osprzęt Altusa, chcę przejść na Deore. 1. Czy piasta SHIMANO Deore FH-M6000 będzie odpowiednia? Rozumiem, że przeplatanie?? 2. Czy gdybym jednocześnie chciał przejść na tarczówki (mam otwory montażowe) jakie koła do 400-500zł polecicie? (wtedy bez przeplatania) 3. Jeśli chodzi o tarcze mam na myśli 160-tki Deore SM-RT66. Sprawdzi się? Jeżdzę głównie po mieście i trochę po górkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 23 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Policz i zastanów się czy warto ?🤔 W zasadzie masz wszytko do wymiany w tym rowerze aby przejść na kasetę i hamulce tarczowe 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielko Napisano 29 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Moim zdaniem tak. Czy jeśli zacznę od nowych kół i kasety, to reszta osprzętu będzie na ten moment działać? Hamulce zostawię na później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 29 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 No ale jak weźmiesz nowe koła pod tarcze to nie będzie powierzchni ciernej dla klocków a koła pod v-brakei nie będą miały mocowania pid tarcze. Co prawda to kwestia zaplatania i jeśli będziesz zaplatał na zamówienie to możesz wziąć piastę pod tarcze i obręcz pod szczęki. Podstawowe hamulce hydrauliczne typu mt200 możesz na olx nowe z demontażu kupić za około 200 zł komplet przód i tył, zaciski i manetki, nawet już zalane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielko Napisano 30 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 Tak masz rację. Co do hamulców, chcę deore np m6000. Kółka jakieś do 500zł za komplet? Patrzyłem na novatec ale może coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 30 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 Ja bym sprzedał tego Gianta i kupił nowy rower - jak wymienisz wszystko to wyjdzie drożej niż nowy rower a nie będziesz miał ani retro ( bo sama ramą to za mało) ani roweru że współczesną geometrią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 30 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 34 minuty temu, danielko napisał: Kółka jakieś do 500zł za komplet? Patrzyłem na novatec ale może coś innego? 150zł co najmniej robocizna. 96zł podstawowe szprychy z nyplem. Połowa budżetu zjedzona, a jeszcze nie ma piast i obręczy. W granicach 320zł za komplet w centrum rowerowym są koła kellys draft. Wyglądają ładnie, ale nie wiem nic o ich jakości. Wymagają przejścia na tarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi