Robman Napisano 22 Lipca 2023 Napisano 22 Lipca 2023 (edytowane) cześć chciałbym poradzić się odnośnie irytującego luzu, który niedawno pojawił się w mojej tylnej piaście. Koło niedawno zaniosłem do serwisu, celem przeprowadzenia drobnego centrowania oraz przeglądu (przebieg ok. 5-6kkm, łożyska już zaczęły być słyszalne). Piasta NOVATEC NT-F362TSBT (ośka na łożyskach maszynowych, w bębenku tradycyjne łożyska). W trakcie serwisu wymieniono ł.maszynowe i również bębenek (bębenek CB-S1T-SMN11S-ST, łożysko NT-SB6000, ja dostarczyłem części). Myślałem że na kilka sezonów będę miał spokój, ale trochę klops. W czasie jazdy dobiegają dość nieprzyjemne stuki, szczególnie wyczuwalne przy niepedałowaniu (cholerstwo się "niesie" po rowerze przez ramę, korbę, sdp aż do ciała 😃 ). Dość szybko zlokalizowałem drobny "luz na kole", w domu po zdemontowaniu koła i kasety zauważyłem pewną "chybotliwość" ośki od strony napędu (bębenka). Oś wraz z bębenkiem rusza się nieznacznie (ok. 1mm), powiedzmy góra-dół. Po drugiej stronie ośka super stabilna. Finalnie daje to nieprzyjemny efekt podczas jazdy (w "sprzyjających" warunkach, np. w miarę gładkim asfalcie). Macie może jakiś pomysł gdzie leży problem? Jakiś błąd w czasie serwisu (tj.montażu)? Niekompatybilność bębenka i piasty? Słabe spasowanie ww. części? Będę wdzięczny za jakieś tropy. Edytowane 22 Lipca 2023 przez Robman Cytuj
Robman Napisano 23 Lipca 2023 Autor Napisano 23 Lipca 2023 [mikro update] video dla zobrazowania tego absurdu, bo czytając opis to pewnie nawet ja nie wierzę 😀 video hmm, co by nie mówić to właśnie zostałem jutuberem, wow 😊 Może jeszcze jedna prośba: chłopaki, jak się taką piastę rozkręca? Od strony nienapędowej jest nakrętka, podkładka, endcap. Zdjęcie tych elementów odsłania łożysko maszynowe (SB6000). Później bierzemy w rękę magiczne urządzenie zwane młotkiem (fajnie jak nie metalowy 😂) i wybijamy oś czy też procedura jest jakaś inna ? (zdjęcie w załączniku) Cytuj
shary Napisano 15 Grudnia 2024 Napisano 15 Grudnia 2024 Czesc . Daj znać jaka przyczyna była u ciebie , u mnie identycznie i także po serwisie Piasty z wymianą bębenka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi