sebastianfrancuz Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Witam. Mam Trek Fuel ex. 5. Czasem muszę z rodzinką pojeździć po szutrze i asfalcie i wtedy brakuje mi trochę szybkości. Zastanawiam się czy zmiana przedniego blatu. Teraz mam blat 30T. Ktoś o ile większy mogę założyć tak żeby się zmieścił i żeby miało to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Mi żal takiego roweru na spacery z rodzinką, od tego mam crossówkę w cenie kilku kompletów opon do full'a. Ale 30T to faktycznie mało. Myślę, że 34 byłoby kompromisem, chyba że masz zamiar podjeżdżać pod pionowe ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Miałem 30T i dało się spokojnie jeździć w granicach 30 km/h. Może kwestia kadencji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 30t z przodu i 10t z tyłu, koło 29x2,4 na prostych z komfortową dla mnie kadencją mam maksymalnie około 38km/h. Jak jest z górki i równo to brakuje, ale w sumie to rower trailowy, więc nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Jesteś ojcem Szurkowskiego i Szozdy? Też mam takie przełożenia i jest OK, ba, zmieniłem z 32 na 30. Ale poważnie - nie znam twojej ramy - 34 wejdzie - tu trek o tym pisze (jeśli to twój model): https://www.trekbikes.com/us/en_US/bikes/mountain-bikes/trail-mountain-bikes/fuel-ex/fuel-ex-5/p/29459/ . Jak to nie ten, to poszukaj dla swojego. Kupujesz, montujesz, masz - założyć trzeba o parę ogniw dłuższy łańcuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastianfrancuz Napisano 23 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Mam ramę XL. Nie chce kupować drugiego roweru bo przejażdżki z rodziną zdarzają się sporadycznie dlatego jeżdżę na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 23 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Popracuj nad kadencją. Większa zębatka nic nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 23 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 16 godzin temu, sebastianfrancuz napisał: brakuje mi trochę szybkości A konkretnie, to o jakich prędkościach mówimy? Różnica miedzy 30 a 34 to około 13%. Czyli jak na obecnym dajesz radę 30km/h, to wymiana zębatki podniesie do okolic 34km/h. Jeżeli 25km/h to po zmianie będzie 28km/h. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi