Viking1 Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 (edytowane) Witam, Jak usunąć to piszczenie w tylnym kole? Tarcza jest dobrze umieszczona w klockach hamulcowych. Odnoszę wrażenie, że piski dochodzą z piasty. Edytowane 21 Lipca 2023 przez Viking1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilodirt Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 A to piasta nie przypadkiem cyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 22 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Tak jak napisałem wcześniej, odnoszę wrażenie, że to właśnie piasta. Jak usunąć to piszczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Wyjąć koło z roweru, pokręcić osią i będzie łatwiej znaleźć miejsce. Na słuch, to być może jakaś gumowa uszczelka/osłona łożyska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 22 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 (edytowane) A to zrobiłem już przed założeniem tematu. Po wyjęciu koła i zakręceniu nim, trzymając oś w rękach, nie było słychać piszczenia. Piszczenie występuje tylko na zamontowanym kole w rowerze. Jak usunąć to piszczenie z gumowej uszczelki/osłony łożyska? Czy mogę rozkręcić moją piastę, w celu jej przesmarowania, bez specjalnych narzędzi rowerowych? A może da się przesmarować zewnętrzne uszczelki piasty, bez jej rozkręcania? Edytowane 22 Lipca 2023 przez Viking1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 23 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 To dla pewności proponuję jeszcze zdjąć hamulec i wtedy zobaczyć czy nadal piszczy w rowerze. Nie wiem jakie masz piasty, więc ciężki mi cokolwiek podpowiedzieć z rozkręcaniem. Jeżeli to nowy rower, to można podjechać do sklepu i niech sprawdzą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 23 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 (edytowane) To Marin Muirwoods 2023. Kupiłem go przez internet, więc nie mam jak podjechać do sklepu. To na pewno nie hamulec. Kręcąc dzisiaj śrubą/nakrętką wystającą z piasty odkryłem, że piszczenie powoduje gumowa obudowa/uszczelka, która od zewnątrz ochrania piastę. Zaznaczyłem ją na zdjęciu: Nasmarowałem ją od zewnątrz smarem, bez odkręcania czegokolwiek oprócz osi zaciskowej, ale nadal piszczy. Czy mogę się do niej jakoś dobrać, żeby lepiej ją nasmarować, bez używania specjalnych narzędzi rowerowych? Edytowane 23 Lipca 2023 przez Viking1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 23 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 U mnie jak piszczała gumowa uszczelka w pedałach to sprawdzał się płynny smar silikonowy. Tylko uważaj na tarczę hamulcową aby jej nie natłuścić bo wtedy dopiero będą problemy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 4 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Po nasmarowaniu smarem gumowej uszczelki, która od zewnątrz ochrania piastę, piszczenie ustało. Dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi