nossy Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 2 godziny temu, Electronite napisał: Ja to nie wiem skąd taka moda teraz przyszła, że każdy kto kupuje szosę pcha najgrubszy balon jaki wlezie. 🙄 To się trza nauczyć latać na 25ce - po to szosa jest. To sobie lataj...tzn. ja akurat lubię nap....ć po brukach. A moda narodziła się z potrzeb rynku...i ludzi. Firmy potrzebowały nowego bodźca w segmencie, a niektórzy chcą mieć wybór i kupują road+...chcesz jeździć na 25/28 to jeździsz. Chcesz zjechać na szutry to masz 35c. Proste- czego tu nie kumać. Każdy powiadasz...mam karbonową szosę na stożkach na 25c zdeterminowaną mocno sportowo i aluminiaka road+ ustawionego na 35c na szutry, bezdroża i tego typu pierdy. Jak miałbym zostać z jednym byłby to road+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Grubaski postanowiły zostać "sportowcami" na rowerze z barankiem więc im się tworzy dedykowane rozwiązania;P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaglacci_1 Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) Niestety sensa w moim rozmiarze nie jest dostępna. Zwiększyłem trochę budżet i znalazłem edr af ultegra za 6500. Warto za tą cenę? Czy już lepiej zostać przy 105? Edytowane 24 Lipca 2023 przez Jaglacci_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) Co Ty masz z tym zawyżaniem rozmiaru, który potrzebujesz? Z jednego i drugiego modelu masz dostępny rozmiar S z efektywną długością górnej rury 522 mm, czyli na pewno bardziej pod Ciebie niż każdy inny rozmiar tam widoczny. Ten EDR AF ULTEGRA jest w porządku, choć wciąż jest to rower na hamulcach szczękowych, który kosztuje 6500 zł. Edytowane 24 Lipca 2023 przez Ineffable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaglacci_1 Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Hamulce szczękowe są jakoś bardzo złe? Z tego co wyczytałem to tarcze są cięższe i przydają się w bardziej górzystych terenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Dla mnie w szosie są spoko Mam i nie czuje potrzeby na zmiane mimo ze w XC mam XT a w Grawelu Grx 800. Po prostu jest ogólne parcie na hydrauliki w szosach. Jedni faktycznie potrzebują, inni potrzebują bo tak im się wydaje, a jeszcze inni nie potrzebują ale nie wypada się przyznać skoro wszyscy mówią że to niesamowicie istotny element roweru szosowego. O ile w górach jestem w stanie to zrozumieć to na terenie równinnym czy pagórkowatym wydaje mi się to zbędnym akcesorium podnoszącym skomplikowanie konstrukcji, obsluge i wage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 12 minut temu, Jaglacci_1 napisał: Hamulce szczękowe są jakoś bardzo złe? Nie są złe ale kupowanie nowego roweru na szczękach to głupota kiedy używki mają śmiesznie niskie ceny. https://www.olx.pl/d/oferta/fvat23-wszystkie-rozmiary-ultegra-r8000-dt-swiss-centurion-hyperdrive-CID767-IDWndRU.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Do tego to super pewna firma sprzedaje. Możecie mówić co chcecie o szczękach, że są wystarczająco dobre, lżejsze itd. Jedna jazda po lekkim deszczu mnie wyleczyła ze szczęk. Rower ma hamować jak tego potrzebuje a nie jak jest sucho. Do tego nie wyobrażam sobie jazdy w górach na szczękach. Nie wyobrażam sobie też karbonowych kół pod szczęki. Jest lepsze rozwiązanie dostępne to po co wybierać gorsze? Trochę jak z szosami retro, do turlania się wieczorem po bulwarze czy centrum miasta niech tam już będzie jak koniecznie masz potrzebę. Ale wybieranie retro szosy do normalnej jazdy to masochizm w czystej postaci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-romagna-sle-105-2023/ - jak chcesz kupować rower na hamulcach szczękowych, to tu masz też nową Sensę za 3899 zł na Shimano 105. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaglacci_1 Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Te szybkierowery.pl to dobry sklep? Można zamawiać bez obaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Tak. Oni są oficjalnym dystrybutorem Sensy na Polskę. Sensa to holenderska marka rowerów. Bardzo dobry stosunek cenowy mają do tego, co w rowerach oferują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 8 godzin temu, Ineffable napisał: https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-romagna-sle-105-2023/ - jak chcesz kupować rower na hamulcach szczękowych, to tu masz też nową Sensę za 3899 zł na Shimano 105. Bardzo przyzwoita cena jak za nowy rower na pełnej grupie 105 Odnośnie hamulców, sam musisz podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaglacci_1 Napisano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Wybór chyba padnie na Sense. Między modelem za 3900 a 5000zł są jakieś znaczące różnice oprócz hamulców? Czy może lepiej dopłacić do modelu za 5500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Zasadniczą różnicą między tymi rowerami są hamulce i na tym powinieneś się skupić - czy chcesz szczękowe czy hydrauliczne. Jak wybierzesz hydrauliczne, to już pytanie do Ciebie, czy jesteś skłonny dopłacić 500 zł, aby mieć pełną grupę 105 - dasz radę bez tego przeżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaloryfer Napisano 26 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Ostatnio kupiłem używanego Canyona Endurace 6 na tiagrze z hamulcami hydraulicznymi w cenie ponizej 4kzł. Rower praktycznie bez śladów użytkowania. Oczywiście z wszystkimi papierami. Dla mnie akurat tarcze i sztywne osie były ważnym wymogiem, ważniejszym niż jedna tarcza więcej. Dosyć często demontuję koła więc ponowne ich zamontowanie nie wymaga regulacji i zabawy. A w górach dobre hamulce się przydają. Dodatkowo mogę też wstawić oponę do 35mm chociaż na razie tego nie planuję. Od tego mam gravela. Warto poszukać używki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaglacci_1 Napisano 26 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Za 6400 znalazłem krossa Vento 5.0 2022. W przeciwieństwie do sensy mam go stacjonarnie co ułatwiałoby serwis. Wart uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 26 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Rower nie jest zły, ale uważam, że jeżeli to Twoja pierwsza szosa, to korba tam zamontowana 52T-36T może skutecznie Cię zniechęcić do jazdy na tym rowerze. Tu masz wątek, gdzie użytkownik tego roweru stwierdza, że napęd jest zbyt twardy i radzi się, co zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaglacci_1 Napisano 27 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 (edytowane) Skąd taka niska cena Sensy w Polsce? Na oficjalnem stronie producenta Romagna disc 105 kosztuje 1800euro. Trochę dziwna różnica cen. Przyznam że trochę się boje zamówić rower przez internet Edytowane 27 Lipca 2023 przez Jaglacci_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 27 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 A co to za różnica? Masz towar od oficjalnego dystrybutora, z fakturą i gwarancją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi