karpiq Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Cześć, Kupiłem fulla i zastanawiam się jak ogarnąć kwestię przewozu gratów (dętka, multitool, telefon, itd.). Nie lubię jeździć z plecakiem, najlepiej jakby to ogarnąć jakąś torbą. Podsiodłowa raczej odpada ze względu na sztycę z dropperem czy jest to jakaś opcja? na górną ramę mam wątpliwości co do stabilności, pod ramą w trójkącie jest trochę mało miejsca ze względu na amortyzator, a jeszcze bidon tam upchnę. Ewentualnie widziałem gdzieś nerkę z kieszenią na bidon i jakimiś bocznymi. Ktoś bardziej doświadczony coś doradzi? Pacjent trek fuel ex 8. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Siema Chyba ciężko coś doradzić, bo każdy ma indywidualne preferencje. Jak nie lubisz plecaka, to spróbuj na początek z nerką. Na początek, żeby nie wydawać za dużo możesz kuoić nerkę w Decathlonie. Uważam, że daje radę. Obecnie mam nerkę Evoca i też daję radę Taka z kieszeniami na bidon, lub butelkę, to np. Evoc Hip Pack Pro. Ja krótsze trasy robię tylko z nerką. W góry jednak biorę plecak, bo zabieram sporo gratów Chyba, że to krótka trasa po singlach, itp. Są różnego rodzaju akcesoria do przytwierdzenia np. dętki do ramy. Są torby, których ludzie używają, które służą do takich zastosowań o jakich piszesz. Nie używam, więc nic nie podlinkuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Nerka mniejsza lub większa, z miejscem na dodatkowy bidon(y) lub bukłak, jeśli masz ochotę się bujać z bukłakiem. Jest tego mnóstwo. Ja jeżdżę z nerką Camelbak Flow - niezbędnik + jeden dodatkowy bidon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Na górną rurę jest mnóstwo torebek. Np Topeak Fueltank, lub Topeak Toploader. Dobrze zapięte są pewne i stabilne. Geosmina też robi fajne torebki, zwłaszcza nowa wersja ( czarne) są extra. Wczoraj miałem w ręku właśnie Geosminę TopTube, mocowana do ram na wkręty ( trzeba mieć) otwory. Sporo tez toreb, torebek na kierownicę. Nie trzeba do razu wilekich, sporo jest takich małych. Tylko trzeba dobrze pomierzyć żeby nie gryzła się z manetkami. No i na przedni widele też coś można spakować ale to już jak naprawdę więcej przestrzeni trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Na graty (oprócz telefonu) można sobie samemu poskładać "torebkę" i na rzepa przymocować pod siodełko/na ramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 miałem i mam ten sam problem, full z droperem i niechęć do plecaków. Kupiłem tą nerkę z decathlonu i powiem Ci że tak średnio z niej jestem zadowolony, pomijając że jak napełnimy bukłak to za wiele gratów nie zmieścimy, trochę można schować w pojemniku ala bidon. Ale jej minus to że w jeździe terenowej ta nerka niestety lubi latać góra dół jak są jakieś hopki uskoki jest to irytujące, nie wiem czy inne marki też tak mają, no i brakuje dodatkowego miejsca na bidon, zdecydowanie wolałbym jeden bidon w ramie drugi przy nerce a w środku graty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Ja lubię jazdę na lekko, na trasę 5-6 godzin, dętka z imbusem pod sztycą (chociaż koła są na mleku) bidon z piciem w koszyku przy ramie, pompka przy bidonie, jakieś batony w kieszonce koszulki rowerowej, dokumenty w woreczku na żyłkę. Montując cokolwiek na paskach do ramy pamiętaj o jej zabezpieczeniu, kurz albo błoto działa jak najlepszy papier ścierny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Na lato nerka na zimę mały plecak rowerowy z bukłakiem. Ja używam nerki evoc i plecaków deuter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Nerka z bukłakiem / uchwytem na bidon + rzep na dętkę/CO2/Multitoola mocowany do ramy. P.S. ramę pod tym rzepem mam oklejoną taśmą ochronną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Był tu kiedyś chłop co objuczył fulla zdaje się tak jak to niektórzy proponują to uprawiał kolarstwo chodzone zamiast jazdy. Nie pasuje ci plecak co nie dziwi bo to mus bardziej eksploracyjny to tylko i wyłącznie nerka. Jest to obecnie bardzo popularny patent wokół komina, "na jedną górkę i zjazd" czy tam gdzie są wyciągi. Ja nie korzystam bo lata to i mnie wnerwia a plecak jednak w zasadzie za tyle lat przyrósł mi do pleców i mam wywalone. Plus ochrona pleców w razie gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Jackpack płetwal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpiq Napisano 21 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 ok, zakładając że idę w płetwala macie jakiś sensowny patent na zamontowanie dodatkowego bidonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 1 godzinę temu, karpiq napisał: Pacjent trek fuel ex 8 Który model/rocznik? Nowsze (gen 6?) mają schowek w ramie pod mocowaniem koszyk na bidon. Podstawowe narzędzia powinny tam spokojnie wejść. Mam Top Fuel-a 8, w koszyku na bidon mam pojemnik z narzędziami, przy kierownicy tekstylny uchwyt na bidon, reszta idzie w plecak. Jak dla mnie plecaki są ok, byle plecy z siatki, dopasowany, z pasami biodrowym i piersiowym, żeby na wybojach nie latał. 2 godziny temu, karpiq napisał: na górną ramę mam wątpliwości co do stabilności Kwestia jak duże i gdzie jeździsz. Jak jakaś większa i latasz po kamieniach w górach, to pewnie może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Bidon na kierownicę, u mnie daje radę To: https://www.topeak.com/global/en/product/332-CAGEMOUNT nie jest wybitne ale może być, pod warunkiem że się to zamontuje i nie rusza więcej. plus koniecznie to: https://www.topeak.com/global/en/product/370-MODULA-CAGE-II Regulowany koszyk na alu prętach, dzięki czemu to żywotne jest, a bidon można ścisnąć i nie wyleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 (edytowane) Na bikepark - mała torebeczka pod ramę - multitool, zestaw do łatania, spinka, trytytki i 2xCO2 plus jeden bidon. Na krótkie wycieczki - dochodzi pompka i nerka z kurtką, dętką i batonami oraz drugi bidon na ramie pod siodłem na uniwersalnym mocowaniu fidlock. Przy gorszej pogodzie plecak niestety. Telefon na kierownicy (mocowanie Mous), ale do bikeparku nie biorę telefonu - mam zegarek z LTE. Trzeba się trochę ograniczać bo większy bagaż przeszkadza. Edytowane 21 Lipca 2023 przez Wojcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpiq Napisano 21 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 (edytowane) 37 minut temu, zekker napisał: Który model/rocznik? Nowsze (gen 6?) mają schowek w ramie pod mocowaniem koszyk na bidon. Podstawowe narzędzia powinny tam spokojnie wejść. Mam Top Fuel-a 8, w koszyku na bidon mam pojemnik z narzędziami, przy kierownicy tekstylny uchwyt na bidon, reszta idzie w plecak. Jak dla mnie plecaki są ok, byle plecy z siatki, dopasowany, z pasami biodrowym i piersiowym, żeby na wybojach nie latał. Kwestia jak duże i gdzie jeździsz. Jak jakaś większa i latasz po kamieniach w górach, to pewnie może być problem. gen 5 - brak schowka, nie chcę plecaka bo niezależnie czy siatka czy nie po chwili mam mokre plecy, jazda po górach 9 minut temu, Wojcio napisał: Na bikepark - mała torebeczka pod ramę - multitool, zestaw do łatania, spinka, trytytki i 2xCO2 plus jeden bidon. Na krótkie wycieczki - dochodzi pompka i nerka z kurtką, dętką i batonami oraz drugi bidon na ramie pod siodłem na uniwersalnym mocowaniu fidlock. Przy gorszej pogodzie plecak niestety. Telefon na kierownicy (mocowanie Mous), ale do bikeparku nie biorę telefonu - mam zegarek z LTE. Trzeba się trochę ograniczać bo większy bagaż przeszkadza. możesz pokazać jak masz zamontowany ten drugi bidon? Edytowane 21 Lipca 2023 przez karpiq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 (edytowane) Tak to wyglada. Ten dodatkowy nie przeszkadza przy tym kształcie ramy. Fidlock daje własne paski - nie trytytki, ale te paski fidlocka są fajne i można ich użyć do lepszych celów bo się rozpinają. Córka używa jednego by przypiąć multitoola pod siodełkiem. Natomiast w moim przypadku nawet mała podsiodłowa torebka jest zagrożona kontaktem z kołem po dobiciu. Warto sprawdzić. Edytowane 22 Lipca 2023 przez Wojcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Elite też ma takie adaptery do montażu bidonów na ramie. Bardzo dobrze się to trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 9 godzin temu, karpiq napisał: nie chcę plecaka bo niezależnie czy siatka czy nie po chwili mam mokre plecy, jazda po górach To bez plecaka pewnie też mokre, więc bez różnicy Pytanie jakie plecaki z siatką miałeś okazję wypróbować. Miałem Fjord Nansen Bikki 25 ale już go nie produkują, podobny Frekki niestety ale coś producent go popsuł i system nośny jest rozmiarów jak dla przedszkolaka. Obecnie mam Deuter Futura 21 SL (niestety w moim sklepie nie mieli 23). Wentylacja minimalnie gorsza ale też jest ok. Z kolei Deuter Giga bike 28 nie ma praktycznie wentylacji pleców ale mam go na miasto na dojazdy do roboty, zakupy itp. Nie są to duże dystanse więc można przeboleć. Odnośnie bidonu to mam tak: Teoretycznie będzie przeszkadzać przy bardzo mocnym skręcie kierownicy ale i tak knockblock by zaraz ograniczył. Z wad to materiał jest zbyt wiotki i czasami trudno włożyć jedną ręką. Poluzowanie pomaga ale wtedy ryzyko wypadnięcia jak mocniej kierownicę podbije. Jak masz lepiej poprowadzone kable, to może z przodu by się zmieścił. @Wojcio Ta pompka nie telepie się? Jak znosi błoto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Pompka to taniocha z Deca. Prosta jak cep i lekka. Mocowana paskiem z Deca z gumową podkładką. Trzyma się dobrze i nadal działa . Ale jeździ tak nie cały czas a ja jej używam bardzo rzadko, bo wolę podłogową a już z rok nie miałem flaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeGT Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Jeżdżę w czymś takim. Nie przylega bezpośrednio do pleców, a trzyma się dobrze. Wszystko się mieści co potrzeba na cały dzień w górach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 @karpiq mam dwie propozycje - jedna na krótsze dystanse z kieszenią na bidon Deuter ( mieści się litrówka , narzędzia , łatki ,pompka , zagrycha wielki telefon i można jeszcze kurkę schować ) . Druga propozycja na mega dystanse - mieści się 1,5 litra bukłak , wszystkie narzędzia , dętki , pompka telefon i co dusza tylko zapragnie. Ja się do tego Ospreya pakuje na 4 dniowe wypady i jeszcze jest luz. Obie nerki doskonale wentylowane , po założeniu zapomina się o nich i co najważniejsze mega stabilne na totalnym wyrypie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 @pecio Ten Osprey to który model? I jak ogólnie oceniasz wykonanie i jakość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Osprey Seral 7. Plecaki i cały szpej Ospreya to Rolls Royce wśród tego typu szpeju. Jakość super. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpiq Napisano 22 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Pompkę przymocowałem razem z koszykiem do otworów, trzyma się dobrze, pozostaje kwestia drugiego bidona i graciarni. Dzięki za propozycje, widziałem fajne uchwyty na bidon pod siodło od tacxa ale niestety nigdzie nie są dostępne, a od innych producentów nic mi się nie podoba. Ten fidlock na paski jest ciekawy, ciekawe jakby się sprawdził pod dolną ramą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi