ChuChu Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Masz tam piasty Shimano? Sądziłem że ktoś sprawdził, pisząc o Endcapach, a nie walił na ślepo... Ciekawa sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grrringo Napisano 21 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 6 godzin temu, Sobek82 napisał: Gdzie jest endcap? Czy to możliwe, że go brakuje po stronie tarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 WTF. Nie być może, tylko brakuje. Teraz mnie zaczęło martwić, że doginałeś amortyzator za pomocą zacisku. Godzinę temu, ChuChu napisał: Masz tam piasty Shimano? Sądziłem że ktoś sprawdził, pisząc o Endcapach, a nie walił na ślepo... Ciekawa sprawa... Zwracam honor poprzednikom. W tym modelu są łożyska maszynowe i End Capy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grrringo Napisano 21 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Dzięki! A to wtopa... Dokupie sam endcap? Oczywiście suport pewnie odpowie, ale być może na jesień może lepiej przesłać im fakturke i cieszyć się z roweru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 W teorii da się kupić, w praktyce nie bardzo, przynajmniej nie w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Sorry, ale dobrze sprawdziłeś pudło od roweru, folie zabezpieczające, różne woreczki z kompletu? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grrringo Napisano 21 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 To czekam w takim razie na odpowiedź z serwisu Canyona. Dam oczywiście znać co oni na to. A jak wygląda w ogóle montaż takiego endcapa? Trzeba mieć jakieś narzędzia czy, jeżeli doślą to sobie z tym poradzę? I czy przejmować się tym, że przez tę całą akcję zarysowałem sobie ten element (zacisk tarczy?) .. żeby mi to nie rdzewiało czy co... lepiej też wymienić? 10 minut temu, remover napisał: Sorry, ale dobrze sprawdziłeś pudło od roweru, folie zabezpieczające, różne woreczki z kompletu? Bardzo dobrze, bo szukałem woreczka ze smarem montażowym który w teorii powinien równieżbyć. Myślę, że taki element rzuciłby się w oczy.... poza tym on nie powinien być luźno chyba prawda, tylko spasowany z piastą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Tak. Nie jestem w ogóle pewny, czy da się go wyjąć z przykręconą tarczą. End Cap wkładasz palcami. To jest nakrętka Center Lock. Ja bym się szczególnie nie przejmował, ale jeżeli bardzo Ci przeszkadza, to poszukaj na wymianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Tarcza na czas transportu nie była niczym zabezpieczona? Czasami są takie dyski wciskane w piastę, endcap nie został na tym elemencie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grrringo Napisano 21 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Między tarczę a dyski były włożone takie kartonowe wkładki. W piastę z obu stron plastikowe zaślepki. Sprawdze jeszcze raz jak wrócę do domu ale na 99.9% nic tam nie zostało. Ten endcap nie jest taki mały no i w tych kartonowo-plastikowych wypełnieniach na pewno by mi się rzucił w oczy/poczułbym go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 12 godzin temu, Grrringo napisał: Z suportem przez telefon to będzie dramat Dlaczego? Czasami trzeba dłużej poczekać, na czacie również, ale wszystkie sprawy rozpatrują pozytywnie. Nie wiem dlaczego tak wiele osób ma z tym problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grrringo Napisano 21 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 (edytowane) Bardziej codziło mi o tłumaczenie problemu przez telefon. To jest duży minus zakupow internetowych... stacjonarnie zawiózłbym sprzęt i kazał doprowadzić do używalności Edytowane 21 Lipca 2023 przez Grrringo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grrringo Napisano 21 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 A może kupić całą piastę i spróbować wyciągnąć kasę od Canyona? Tylko czy np. taka będzie pasowała? https://rowerek.pl/product-pol-27546-Piasta-przednia-Shimano-HB-MT400-Boost-32H-15x110-Center-Lock.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Wyciągnąć kasę za piastę i przeplecenie koła, bo prawdopodobnie zapomnieli dodać nakładki osi...? Byliby niepoważni gdyby na to poszli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grrringo Napisano 21 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Hmm.. piasta około 100 zł a wysyłka z Niemiec pewnie 150 lub odesłanie całego roweru jeszcze więcej... Nie chcę nic od nich "wyciągnąć" tylko móc użytkować rower, za który przecież niemało zapłaciłem. A za uratowanie wizerunku przecież nie da się zapłacić MasterCard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 (edytowane) Tak jak przewidywałem, dobry temat 🙆♂️ To teraz mi powiedzcie - co się stało, że ten endcap przepadł, przecież to przykręcane a nie wtykane ustrojstwo jest 😲 5 godzin temu, ChuChu napisał: Zwracam honor poprzednikom. W tym modelu są łożyska maszynowe i End Capy. EDIT... Dobra, już widzę. Na stronie Canyona jest MT400-B w opisie, a na zdjęciu autora wątku jest TC500-15-B 🙃 Edytowane 21 Lipca 2023 przez cervandes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 @cervandes, a to na pewno jest wkręcane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Ja popełniłem błąd licząc na to, że strona producenta podaje prawdziwą specyfikację. MT400 tam miała być a kulkach w koszykach, skręcana. A jest TC500, na maszynówkach i wtykanych endcapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Dlatego jak zobaczyłem numer produktu na piaście, wpisałem i wyszło szydło Beata z worka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grrringo Napisano 21 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 43 minuty temu, cervandes napisał: EDIT... Dobra, już widzę. Na stronie Canyona jest MT400-B w opisie, a na zdjęciu autora wątku jest TC500-15-B 🙃 A to dla mnie lepiej czy gorzej, że jest inne niż w specyfikacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Konstrukcja wydaje się być nowocześniejsza. No bo i łożysko maszynowe i wtykane endcapy a nie nakręcane. A czy to lepiej czy gorzej - to by mógł zweryfikować jedynie czas i używanie obu modeli w tych samych warunkach testowo. To są pierwsze kroczki Shimano w temacie łożysk maszynowych, przez wiele lat producent stronił od nich a nawet robił grafiki i artykuły o rzekomej przewadze ich łożysk skośnych nad maszynowymi. No ale poszli po rozum do głowy i zaczęli pierwsze modele na maszynach wypuszczać... Dla nas to zdecydowanie dobrze, bo będzie z czasem można spróbować piast Shimano. Po tym, jak króliki doświadczalne troszkę na nich pojeżdżą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 No i serwis jest dużo łatwiejszy. Nie piszę nawet o wymianie łożysk. Raz na jakiś czas można wyjąć End Capy, wyczyścić brud i używać dalej. Tradycyjne rozwiązanie Shimano to archaizm, a serwis zajmuje mnóstwo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Godzinę temu, Grrringo napisał: A to dla mnie lepiej czy gorzej, że jest inne niż w specyfikacji? Gorzej bo przy pakowaniu wypadł im end game cap i masz łikend z głowy😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Chyba że znajdziesz w okolicy koło pod bosta za stówkę to jeszcze masz szansę 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grrringo Napisano 21 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 ja to teraz mam stresa ze jednak znajde tego capa w tej plastikowej osłonce co była na kole Rano taki pewny byłem ale skoro to jest wciskane... to już niczego nie jestem pewien. Tylko nie wiem czy wtedy sie cieszyć czy jednak płakać że taka akcja i tyle osób zaangażowanych w poszukiwanie przyczyn no cóż za kilka godzin się okaże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi