bladawiec Napisano 20 Lipca 2023 Napisano 20 Lipca 2023 Cześć, opiszę po krótce. W przerzutce wymieniłem na nowe kółka. dedykowane do przerzutki 10-rzędowej, śruby mocujące kółka do wózka są te same co były: https://allegro.pl/oferta/kolka-shimano-deore-y5xu98030-do-przerzutek-10-rz-9960415191?snapshot=MjAyMS0wNC0wOFQwOTozMToyNC42ODVaO2J1eWVyOzQwODljYTcwMjZiYzU1MTJmZGM0ZWU2MjFkNDQ1MGRkOGJkOTI2NzI5ZDNhODhjZDhjZGIzZjUzMzRhYjZjNjk%3D wymieniony został również na nowy łańcuch. Od jakiegoś czasu podczas jazdy po dużych dziurach, bruku itp. spada mi łańcuch z dolnego kółka napinającego i zakleszcza się pomiędzy zewnętrzną częścią wózka przerzutki a dolnym kółkiem. Co może być przyczyną? Kółka są dedykowane do przerzutki 9/10. Ze swojej strony zakładam: 1. Źle założone kółeczka - odwrotnie lub pomylone górne z dolnym? 2. Nieodpowiednie kółka do tej przerzutki? nie wiem co jeszcze może być przyczyną? Ktoś ma jakiś pomysł. Cytuj
Greg1 Napisano 20 Lipca 2023 Napisano 20 Lipca 2023 A prawidłowo założyłeś łańcuch w wózku przerzutki, tak żeby z górnego kółka do dolnego przechodził nad tą wystającą blaszką a nie pod nią? Cytuj
bladawiec Napisano 20 Lipca 2023 Autor Napisano 20 Lipca 2023 na 100 % prawidłowo. Inaczej bym nie dał rady jeździć Cytuj
bladawiec Napisano 20 Lipca 2023 Autor Napisano 20 Lipca 2023 Biegi działają prawidłowo, wszystkie, w górę i w dół 10 . Pomyślałem, że może kółeczka przy osi mają większą szerokość i wózek bardziej odstaje i tworzy się przerwa. Muszę je wykręcić i pomierzyć ze starymi. Cytuj
Gość Napisano 20 Lipca 2023 Napisano 20 Lipca 2023 Wszystkie kółka, łącznie chyba z 11s są identyczne. Sam mam w 4700 kółeczka od Ultegry czy tam XT. Coś musisz mieć krzywe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi