Sziva Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Mleko to okleja od wewnątrz oponę i jest takim glutem silikonowym. Pół roku to taki okres, w którym mleko nadal jest płynne i działa. Potem to już średnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 (edytowane) Nie silikonowym tylko lateksowym. Produkt sprzedawany po nazwą mleko jest koloidalną zawiesiną lateksu z dodatkiem różnych substancji stabilizujących tą zawiesinę. Mleko w oponie częściowo się zużywa na uszczelnienie różnych nieszczelności, por w opinie, jak również pomału odparowuje osadzając lateks na ściankach. Ze względu na to że, w składzie większość to woda około 80 % to zalewając np. 50 ml mleka po wyschnięciu zostaje jakieś 10 g lateksu. Do momentu gdy mleko jest płynne utrzymuje swoje właściwości. Są różne szkoły postępowania po sezonie jedni zdejmują i czyszczą oponę (strasznie upierdliwe raz spróbowałem i dałem sobie spokój) i zalewają świeżym inni tylko dolewają pilnując aby przez zimę od czasu do czasu pokręcić kołem. W oponach po pięciu latach mleka już nie ma są jego pozostałości na ściankach. Edytowane 7 Września 2023 przez Kettler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Kurczę to pokręcić kołem to u mnie sprowadza się do napompowania i najlepiej krótkiej jazdy bo takie krótkie pokręcenie w miejscu raz na dwa tygodnie się nie sprawdzało. Pewnie dużo zależy od obręczy, opony i samego mleka...to tak na boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 (edytowane) Miałem ostatnio dwa doświadczenia - koleżanka złapała gumę - mleko było całkiem wyschnięte - dodaliśmy w terenie 60g - zatkało i trzyma. Druga historia gorsza - córka złapała sporą dziurę - mleko tryskało, opona zeszła. Mimo zatkania "sznurkiem" dziury, za nic nie mogliśmy założyć ponownie tej opony (próbowałem też CO2) - a poprzednio wchodziła bez problemów - okazało się, że przeszkadza mleko zaschnięte na rancie - zmniejszało średnicę wewnętrzną - po żmudnym zdrapywaniu gluta opona wskoczyła przy pompowaniu podłogową pompką (nawet bez wykręcania zaworu). W naszym doświadczeniu (3 rowery od 3 lat) mleko Stans trzyma się przez cały sezon i następnej wiosny nadal jest płynne, ale mniej go i ciemniejsze, więc dolewamy albo wymieniamy. Inna sprawa, że w naszej eksploatacji opona żyje dwa sezony lub krócej. Edytowane 7 Września 2023 przez Wojcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Ja też nie byłem w stanie ponownie założyć opony używanej dwa sezony z mlekiem w środku Po dłuższej walce poddałem się i założyłem nową, która wskoczyła na sucho bez problemu przy pomocy pompki podłogowej. W sumie nie do końca wiem w czym był problem ze starą, (powietrze uciekło na wszystkie strony, mleko też ) myślałem, że może się rozciągnęła i jak była na dole rantu nie trzymała wcale powietrza 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.