turbooshee Napisano 16 Lipca 2023 Napisano 16 Lipca 2023 cześć, Kupiłem w tym roku na dojazdy do pracy elektryka Funbike thron w takiej specyfikacji: przebieg obecnie 1000 km. Jakiś czas temu zaczęło mi coś cykać w suporcie. Poza tym wydaje mi się, że korba jest lekko skrzywiona. Jeżeli mam już coś wymieniać to chciałbym zrobić jakiś upgrade, co by było przyjemniej :). Czy możecie doradzić co sensownie można tutaj wsadzić? Jaka korba wejdzie tutaj najlepsza? Co będzie wyborem najbardziej optymalnym? obecna korba FC-TY501 42-34-24T 170mm Jak wymiana korby to pewnie i łańcuch? Jaki? Dopiero zamówiłem potrzebne klucze i trochę w ciemno Wkład suportu ACCENT BB-40 kwadrat 68X118mm oraz wersję 73mm. Kupiłem zanim przyszedł mi do głowy upgrade. Więc pewnie się nie przyda i pójdzie zwrot suportów. help! Cytuj
Mihau_ Napisano 16 Lipca 2023 Napisano 16 Lipca 2023 Cytat Poza tym wydaje mi się, że korba jest lekko skrzywiona. Raczej krzywo siedzi na suporcie Biorąc pod uwagę specyfikację to można się domyśleć, że pozostałe części tego roweru (rama, koła) są takiej klasy, że jakiekolwiek wrzucanie w to pieniędzy jest wtopą Cytuj
turbooshee Napisano 16 Lipca 2023 Autor Napisano 16 Lipca 2023 Z twojego punktu widzenia może to tak wyglądać. Dla mnie ten tani elektryk to po prostu alternatywne źródło transportu do roboty/sklepu 10-15 km. Normalny rower kupię na następny sezon. Znalazłem dwie opcje: https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-altus-fc-m311-pd1249/ https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-acera-fc-m361-pd921/ Serio to nie będzie działało odczuwalnie lepiej? Cytuj
clavdivs Napisano 16 Lipca 2023 Napisano 16 Lipca 2023 Wymień tylko suport. Pamiętaj o prawidłowej długości. Cytuj
bob555 Napisano 18 Lipca 2023 Napisano 18 Lipca 2023 Może woda się dostała i coś skorodowało? Może fabrycznie był krzywo wkręcony i korba jest przez to źle osadzona? Może śruby mocujące korby były słabo dokręcone? Jak skrzypi suport to ja bym go wykręcił i zobaczył w jakim jest stanie. Potem kup taki sam a nie kilka które będą albo nie będą pasowały. Ludzie suporty Neco za 20 PLN kupują i nie narzekają. Cytuj
turbooshee Napisano 19 Lipca 2023 Autor Napisano 19 Lipca 2023 Rozkręciłem, wszystko dobrze mocno siedziało. Robię to pierwszy raz, ale porównując pracę starego do nowego to jak niebo i ziemia. Kierując się tym co w necie i nie mając jeszcze kluczy kupiłem nieodpowiedni, kolejny dzień obsuwy. Za namową kolegów wymianę korby odpuszczam. Dzięki! Cytuj
bob555 Napisano 19 Lipca 2023 Napisano 19 Lipca 2023 W dniu 18.07.2023 o 11:18, bob555 napisał: .....Potem kup taki sam................. W sęsie, że taki sam długi, no jakiś neco za 20 PLN Cytuj
turbooshee Napisano 21 Lipca 2023 Autor Napisano 21 Lipca 2023 jakby ktoś kiedyś szukał to do tego roweru pasuje 68 x 124,5 zamontowałem ACCENT BB-40 68 X 124,5 MM chodzi lepiej jak nowy, polecam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi