Kubaa00 Napisano 15 Lipca 2023 Napisano 15 Lipca 2023 Witam przymierzam się do kupna roweru mtb do 3000. Jestem zielony w tym temacie i od około tygodnia poszukuję roweru bazując na innych opiniach w internecie. Mój wzrost to 178 cm / 94 kg - Czy przy takim wzroście i wadze rama 19 i koło 29 to dobry wybór? Czy może jednak rama 21? Głównie rower mi będzie służył do jazdy w mieście po ścieżkach rowerowych, czasami innego typu drogi. Na wiosce mam również ciekawe tereny tam już drogi przy lasach piaskowe np. Ogólnie dziennie zamierzam robić 10-15 km. Raz w tygodniu jakaś dłuższa trasa na weekend 50-60 km. Przygotowałem listę paru rowerów który przypadły mi do gustu i zastanawiam się który wybrać z tej listy, jako, że jestem zielony proszę o pomoc kogoś kto się zna. Chodzi mi głównie o to aby rower był z dobrych komponentów jak na taki budżet i żeby jazda na nim była przyjemna. 1. Rower MTB Kands 29 hardstone deore 19 2. Rower MTB Cube AIM PRO 20 / 29 3. MTB Romet Rambler R9.3 rama 20 cali 4. Rower MTB Kross Hexagon 5.0 Rower 5. MTB Merida BIG NINE 6. MTB Romet Mustang M7. 1 Proszę o pomoc co wybralibyście na moim miejscu z tej listy. Wielkie dzięki za pomoc Cytuj
Greg1 Napisano 15 Lipca 2023 Napisano 15 Lipca 2023 Fajnie by było żebyś na przyszłość wklejał linki do rowerów, które chcesz żebyśmy ocenili. Z wymienionych jedynie pierwszy jest wart przemyślenia ze względu na najlepszy napęd, Deore, reszta to jakieś 2x8 Tourneye/Alivio, szkoda kasy. Jaka Merida Big.Nine? Nie napisałeś. Zobacz jeszcze: Indiana X-Pulser 5.9 Indiana X-Pulser 6.9 Rockridet Expl 540 (trochę ponad budżet ale ma sztywne osie i warto dopłacić) LAPIERRE Edge 7.9 Radvik Svart Cytuj
PiotrWie Napisano 15 Lipca 2023 Napisano 15 Lipca 2023 A dlaczego MTB? Z opisu Twoich potrzeb wychodzi cross, MTB ma ( a przynajmniej powinien mieć) geometrię ułatwiającą podjazdy i zjazdy kosztem jazdy po płaskim. Cytuj
WaGiant Napisano 15 Lipca 2023 Napisano 15 Lipca 2023 Przy twoim wzroście 19" to największa rama o której możesz myśleć . W niektórych rowerach nawet 17 może być ok . Ten Kands ( https://sportamg.pl/pl/p/Rower-MTB-29-KANDS-Hardstone-DEORE-HYDR-granatowy/791?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=5246473470&gclid=EAIaIQobChMImZia2KeRgAMVBSF7Ch2KZw5GEAQYASABEgJYrfD_BwE) waży 15,6 kg ! To prawie jak wyposażony trekking . Wygląda na to że nadal montują dobry osprzęt do badziewnych ram . Co kto lubi , ja wolałbym mieć dobra ramę kosztem osprzętu . W lesie , na piachu MTB będzie lepszy . W mieście i na dobrych drogach lepszy będzie cross . Jeśli zdecydujesz się na MTB to weź pod uwagę wymianę opon bo możesz trafić na rower terenowymi klocami . Cytuj
PiotrWie Napisano 15 Lipca 2023 Napisano 15 Lipca 2023 (edytowane) Ja jeżdżę po drogach leśnych , także piaszczystych na crossie z Schwalbe Smart Sam 28x 1,75 i jest OK. Na szosie też. A jak miałem MTB na Panaracer Smoke Dart to na asfalcie miałem cały czas wrażenie że za mną jedzie autobus tak szumiały. I siodełko było bardziej cofnięte - by poprawić nacisk na podjazdach - przez co pozycja była mniej wygodna ( bardziej Sport niż Moderate) Edytowane 15 Lipca 2023 przez PiotrWie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi