siara_nh Napisano 15 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Cześć, zmieniłem jakis czas temu opony na Continental Double Fighter III 29x2,0 i chciałbym was dopytać o ciśnienie w tych oponach , na początku dałem max ( jak jest na opinie ) 4,5 bara , ale po przejechaniu pary km po prostu upuściłem ciśnienie bo były za twarde ( jak się potem okazało ciśnienie spuściłem do 2 barów ) na czym zrobiłem ok 100km - wczoraj dobiłem do 4 barów ( chce mieć mniejsze opory toczenia ) i wydaje mi się lepiej jeśli chodzi o opory ale za to czuje jakby opona wyłapywała dużo większe nierówności terenu - czy jest jakiś sposób żeby obliczyć jakie ciśnienie powinny mieć moje opony przy mojej wadze 90kg żeby mieć jak najmniejsze opory toczenia a koło w miarę pochłaniało nierówności terenu ? dodam ze rower MTB - jazda głównie miasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 15 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Cytat czy jest jakiś sposób żeby obliczyć jakie ciśnienie powinny mieć moje opony przy mojej wadze 90kg żeby mieć jak najmniejsze opory toczenia a koło w miarę pochłaniało nierówności terenu ? Obliczyć? Nie. Trzeba to zrobić eksperymentalnie, na szczęście trudne to nie jest:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolta Napisano 15 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Mam te oponki wazę 94 kg jeżdżę na ciśnieniu 2.8 przód i tył , szutry , asfalty mintaj najbardziej odpowiada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 15 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Wzoru nie ma, ale jest algorytm do tego. Za twardo? Upuść. Za wolno? Dobij. Dodam, że przednie koło stawia zdecydowanie mniejsze opory toczenia, więc warto mieć w przednim kole mniej powietrza niż w tylnym. Właśnie po to, żeby ładnie wybierało co nieprzyjemne dla dłoni i nadgarstków. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 15 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Jako punkt wyjścia: https://axs.sram.com/guides/tire/pressure https://silcavelo.eu/pages/sppc-form 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siara_nh Napisano 16 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 dzięki panowie za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi