Skocz do zawartości

[do 2500 zł] Rower trekkingowy. Indiana, Kross czy Romet?

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję kupić rower do 2500 zł. Poczytałem sporo artykułów dotyczących rowerów a dokładnie czym się kierować przy zakupie i jest tego bardzo dużo. Generalnie czytałem o rowerach trekkingowych i crossowych, górskie mnie nie interesują. Wybór padł na rower trekkingowy, spełniał by moje oczekiwania co do jazdy ponieważ jeżdżę głównie drogami asfaltowymi czasem robię rundkę po lesie ale rzadko. Biorę pod uwagę takie marki jak Indiana ( to chyba marka media expert, czytałem sporo pozytywnych opinii na temat tej marki), Kross i Romet aczkolwiek do rowerów Romet nie jestem przekonany. Doradził by ktoś, którą markę wybrać i jakieś konkretne modele rowerów? Wyczytałem, że rowery powyżej 1500 pln to już rowery półprofesjonalne. Tak jak pisałem kwota do 2500 zł. Chyba, że zaproponujecie też jakieś inne marki rowerów.

Budżet bez szału, ale w tej cenie możesz wyrwać Unibike Vision w pakiecie ze wszystkimi bagażnikami, błotnikami itd. - pewnie uda się znaleźć poniżej 2500 zł - https://sprint-rowery.pl/rower-trekkingowy-unibike-vision-2023?gclid=EAIaIQobChMIlJvxiLOOgAMV3DXUAR18ZwwQEAQYASABEgKXMfD_BwE 

Brakło chyba tam jednego "0" w tym rowerach półprofesjonalnych. XD Od 15 000 zł bardziej by pasowało.

Edytowane przez Ineffable

Tę informację, że ceny rowerów półprofesjonalnych zaczynają się powyżej 1500 zł, wyczytałem na jakimś blogu dotyczącym rowerów, natomiast nie spojrzałem kiedy ten wpis był zamieszczony. Unbike? pierwsze słyszę o tej marce a co sądzisz o rowerach Kross albo Indiana. Czytałem pozytywne opinie o marce Indiana ale i tak Kross chyba bardziej do mnie przemawia 😀 Aczkolwiek na inne marki też jestem otwarty, ważne żeby jakościowe były.

Edytowane przez Tomas255

Unibike to polska firma składająca rowery. Rowery poskładane porządnie, na dobrych komponentach w odniesieniu do ceny.

W tej cenie i tak będziesz musiał iść na duże ustępstwa w rowerze, więc różnic kolosalnych nie będzie. Może być Indiana, masz ponizej podlinkowaną. Krossa też wrzuciłem.

INDIANA X-Cross 5.0 - https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-cross/rower-crossowy-indiana-x-cross-5-0-m19-meski-czarno-szaro-brazowy?gclid=EAIaIQobChMIp_Xm-ryOgAMVSwatBh2aUQPzEAAYASAAEgLxrPD_BwE - dodatkowo dokupisz co tam potrzebujesz.

Kross Trans 7.0 - https://www.greenbike.pl/rower-trekkingowy-meski-kross-trans-70-2023-licznik-gratis-p-8177.html?gclid=EAIaIQobChMItPXhwr-OgAMViCmtBh0x8QFKEAQYAyABEgLFhPD_BwE- tu nie musisz nic dokupować, trochę ponad budżet, pewnie znajdziesz taniej niż w powyższym linku.

Dzięki za linki. Jaka jest różnica między Ramą Aluminiową 19 a Ramą Aluminiowa 21, w specyfikacji rowerów pisze. Mam wzrostu 183 cm.

Czytałem kilka opinii, że rowery Indiana mają słaby łańcuch, prawda to?

Edytowane przez Tomas255

Tak dopytuję ponieważ chcę kupić rower na kilka lat a nie na jeden sezon. Myślę, że w budżecie +/- 2500 zł można już coś sensownego kupić.

Sorry za post pod postem ale poprzedniego nie mogłem już edytować

Edytowane przez Tomas255

Tak, ale to idzie rozwiązać.

Kup dodatkowo łańcuch - https://www.centrumrowerowe.pl/lancuch-kmc-x10-pd13919/?v_Id=35342&gclid=EAIaIQobChMIjrPKp8yOgAMVPB-tBh1zdgm-EAQYASABEgIk2PD_BwE - jest on pod 10 rzędów, ale pod 9 również będzie działał bardzo dobrze. Odpowiednio oczywiście go należy skrócić.

Rozmiary wrzucałem przypadkowe, wg tego, co mi się otworzyło - rozmiar oczywiście musisz dobrać pod swój wzrost.

Nie uśmiecha mi się dokupować dodatkowo łańcuch, po prostu chcę kupić rower i jeździć, w takim razie rower Indiana odpada aczkolwiek wyglądają spoko. Zaproponowałbyś coś jeszcze z Krossa? ewentualnie jakieś inne marki, które są dobre. Jest tego wszystkiego multum aż ciężko podjąć decyzję, który rower kupić.

Edytowane przez Tomas255

Tu nie chodzi o to, które marki są dobre, a które nie. Chodzi o to, co oferują w stosunku - osprzęt do ceny. Dobre tudzież znane marki w tym budżecie odpadają praktycznie z automatu, bo za tę markę musisz dopłacać, co odbywa się kosztem osprzętu, nawet te bardziej niszowe w tej cenie nie będą oferować fajerwerków.

Każdy z tych rowerów ma jakieś braki, żeby rozglądać się za rowerami cross/trekking, które będą przyzwoite, trzeba przeznaczyć obecnie pewnie w okolicach 5k. Boli, wiem.

Łańcucha nie musisz wymieniać.

Ze znanych marek możesz kupić - https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-trek-dual-sport-2-gen-4?gclid=EAIaIQobChMIjcDTtNeOgAMVxB99Ch0iFgP3EAQYAyABEgKeH_D_BwE - dokupisz co tam będziesz potrzebował - jakieś błotniki czy bagażnik.

Żeby rower służył latami, trzeba o niego dbać. Chociażby smarowanie łańcucha - podejrzewam, że liczba użytkowników rowerów z niskiej półki, która chociażby smaruje łańcuch co przejechane 100 km jest marginalna.

Unibike Flash - https://www.rowerzysta.pl/Rower-crossowy-Unibike-Flash-EQ-Man-2023/kolor-grafitowo--niebieski_rozmiar--ramy-17?gclid=EAIaIQobChMIlNDE5diOgAMVOAatBh12Lw2kEAQYASABEgJLZvD_BwE - jeszcze jeden do zestawienia.

W tej cenie, z powyższych rowerów wybierz po prostu ten, który najbardziej Ci się podoba.

Oczywistym jest, że Kross w takim zestawieniu będzie wypadał lepiej na tle znanych marek globalnie, od Indiany i Unibike zapewne gorzej. Ale na takim pułapie cenowym ciężko porównywać, bo tu przedział jest bardzo wąski. Tu nie widać dobrze, ile marka dorzuciła marży od siebie.

Porównywać można przy rowerach za 5k-10k (w zależności od rodzaju roweru), gdzie już lepiej widać, w jakim budżecie dana marka pozycjonuje rower na danym osprzęcie.

Marki zastrzegają sobie prawo do podmiany komponentów w rowerze - problemy z łańcuchami dostaw. I o ile w rowerach droższych jest to jakoś selekcjonowane i nie schodzi się poniżej pewnego poziomu, tak w rowerach tańszych ładują to, co akurat operator wózka widłowego miał pod widłami, ładując kontener w Chinach, więc to też nie jest tak, ze jak widzisz coś w specyfikacji roweru na stronie, na 100% to otrzymasz. 

Dzięki za pomoc, widzę że znasz się na rzeczy 😀W sumie teraz jestem bardziej świadomy czym się kierować przy zakupie roweru przy danym budżecie, mam większy ogląd sytuacji. Jak zdecyduję się na zakup konkretnego roweru napiszę w tym temacie jaki kupiłem.

Edytowane przez Tomas255

Kupiłem jednak rower crossowy nie trekkingowy  https://goodsport.pl/rowery/turystyczne/crossowe/trek-dual-sport-2-2023/#/16-rozmiar_roweru-l/106-kolor_roweru-mulsanne_blue     + podpórka . Z czasem jak się namyślę dokupię resztę wyposażenia.

Dzięki za pomoc, naprawdę profesjonalne forum :)

Edytowane przez Tomas255