Skocz do zawartości

[Siodło] Dobre siodełko szerokość 25cm

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, pisze tutaj z nadzieją że ktos pomoze. Szukam siodła o docelowej szerokości 25cm (dopuszczam przedział 24-25,5cm). W internecie znalazłem kilka, ale po weryfikacji okazuje się, że mają one 25cm ale długości, a nie szerokości. Z kolei te, które rzeczywiście mają szerokość 25cm to są siodła miejskie które są przeznaczone do jazdy w wyprostowanej pozycji. Ja natomiast szukam siodła do roweru górskiego, jazdy 15-40km, pozycja pochylona (na oko kąt 60st, przy podjazdach 45st).

Albo nie umiem szukać, albo nie znalazłem żadnego siodła do rowerów mtb o szerokości 25cm. Wszędzie trąbią, żeby siodło dobierać do szerokości guzów kulszowych i do budowy miednicy, a jednocześnie mowa jest o tym , by na rowery mtb mieć wąskie siodła i już zgłupiałem.

Wobec tego dwa pytania:

1. jakie siodło o szerokości 25cm polecacie? (do jazdy głównie po asfalcie, trasy 15-40km, postawa pochylona (nie 90st), raczej żelowe)

2. znaczenie ma rodzaj roweru i do niego dobrać siodło czy dobrać siodło do budowy ciała niezależnie od rodzaju roweru?

z góry dzięki za pomoc

Czy zmierzyłeś rozstaw guzów u siebie i czy aby na pewno dobrze, że szukasz aż tak szerokiego siodełka będąc facetem co wnioskuje z postu.

Z mojej praktyki sprowadzała się  się metoda z tekturą z jakieś paczki położoną na w miarę twardy fotel np. komputerowy, siadasz w stroju Adama,  pochylasz się do przodu jak na rowerze potem zaznaczasz wklęśnięcia robiąc krzyżyki ołówkiem i mierzysz odległość pomiędzy przecięciami linii.

Oczywiście są sklepy sprzedające siodła oferujące taki pomiar.

Siodełko dobiera się do rozstawu kości i pozycji im bardziej pochylona tym siodełko może/powinno być węższe ale mówimy tu różnicach rzędu 10 mm jak już miej więcej wie czego szukać, trzeba eksperymentować bo temat jest jak rzeka...😄

Edytowane przez Kettler

Statystycznie mężczyźni mają rozstaw guzów kulszowych od 100 do 120 mm, kobiety trochę więcej. Siodło powinno być szersze o ok. 1-1,5 cm na stronę czyli dla przeciętnego, statystycznego mężczyzny dla lekko pochylonej sylwetki jak dla mtb, minimalna szerokość siodła to 143 mm. Czym bardziej pochylona sylwetka tym węższe, czym bardziej wyprostowana tym szersze. Jak ktoś ma bardzo umięśnione uda to też się daje trochę szersze siodła, czyli od 155 mm. Więc nie wiem czemu potrzebujesz aż 250 mm szerokości siodła.

Edit. Mi z tego pomiaru WTB wyszedł rozstaw kości kulszowych 130 mm a na stołeczku pomiarowym Ergona wyświetliło mi 116 mm ale WTB proponuje mi siodło rozmiaru M czyli szerokości 140 mm - ja przy rozstawie kości 130 mm raczej bym wybrał siodełko 155 mm

Edytowane przez Greg1