Piekaarz Napisano 11 Lipca 2023 Napisano 11 Lipca 2023 Tak jak w tytule, zastanawiam się który z tych dwóch rowerów wybrać do miasta, różnia się trochę osprzętem, a ja się nie znam na tym czy lepiej mieć 1 bieg czy 3 z przodu i z tego co widzę jeden ma hydrauliczny hamulce a drugi mechaniczne. Prosiłbym o pomoc, dziękuję. Cytuj
Miro1970 Napisano 11 Lipca 2023 Napisano 11 Lipca 2023 Parę tygodni temu przymierzałem się z ciekawości w sklepie do Fairfaxa, rundka kilkaset metrów itd. Powiem tak: Fairfax ma geometrię crossową - kąt główki 70.5, dość długie widełki tylne. Prestidio ma kąt 72.5 i krótsze widełki tylne. Znaczne różnice. Więc Fairfax to rower spokojniejszy, na ścieżki rowerowe, trochę mniej skrętny, bardziej stabilny - geometria typowego roweru na weekendowe przejażdżki. Prestidio ma geometrię jak rower szosowy, krótki, szybko reaguje na ruchy kierownicą, szybko przyspiesza, ciut mniej stabilny (dla amatora to nieodczuwalne - mam rower o takich kątach, jest minimalna nerowowość, po dwóch dniach się człowiek do niej adaptuje). Taki rower dla bardziej dynamicznej miejskiej jazdy. Napęd. Wg mnie napęd 3x w rowerze do miasta to absurd do kwadratu. Zresztą na wycieczki rowerowe też. Nieprzypadkowo do miejskich rowerów od lat pakuje się różne Nexusy 1x. Hamulce mechaniczne w Fairfaxie są straszne - akurat mam Kentfielda z tymi samymi hamulcami - to w ogóle nie hamuje w porównaniu ze zwykłymi v-brekami Deore. Naprawdę koszmar. Na Twoim miejscu kupiłbym zdecydowanie Prestidio 1 Cytuj
Piekaarz Napisano 26 Lipca 2023 Autor Napisano 26 Lipca 2023 @Miro1970 ostatecznie wybór padł na Presidio, ale z racji że przyszedł dzień przed urlopem jeszcze nie zdążyłem go złożyć i pojeździć, dzięki za pomoc ☺️ Cytuj
Miro1970 Napisano 26 Lipca 2023 Napisano 26 Lipca 2023 Napisz, jak się sprawuje, jak już zaczniesz jeździć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi