cichy202 Napisano 11 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Cześć, Prawdopodobnie potrzebuję wymienić bębenek na tylnej piaście. Zauważyłem że ostatnich kilka zębatek zaczyna ruszać się niezależnie od reszty. Wideo poglądowe: https://streamable.com/422lp1. Już przy poprzedniej wymianie kasety zauważyłem że na wypustkach bębenka, w miejscu gdzie mniej więcej są zębatki 8 do 11, są uszkodzenia tak jakby zębatki za mocno napierały na wypustki mimo, że kaseta dokręcona jest poprawie kluczem dynamometrycznym. Podejrzewam, że bębenek znosi nie najlepiej duży moment obrotowy z silnika Bosch CX, a jako że do wymiany mam łańcuch, przednia zębatke i pare innych rzeczy to może warto by było zamówić też bębenek i zrobić to wszystko za jednym zamachem. Teraz pytanie: piasta to FH-M6000, kaseta jest 11 rzędowa, ale nie jestem pewny który bębenek kupić. W manualu Shimano https://dassets.shimano.com/content/dam/global/cg1SHICCycling/final/ev/ev/EV-FH-M6000-4196.pdf jest to część numer Y3SW98060 ale manual jest niby do 8/9/10 rzędów. Czy do 11 rzędowej też będzie pasował? Czy jakiś inny może byłby lepszy, bardziej wytrzymały? No i w sumie najważniejsze, czy dobrze kminie, że problem jest w prawdopodobnie z bębenkiem czy coś pominąłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 11 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Nakrętka kasety jest niedokręcona dlatego ruszają się zębatki względem siebie, zakup bębenka jest zbędny. Dokręć nakrętkę kasety to problem luźnych zębatek zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy202 Napisano 12 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Przeciez napisałem, że jest dokręcona poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy202 Napisano 12 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Zwracam honor, ruszyłem tylek i faktycznie nakrętka się poluzowała. Dokręcilem trochę mocniej, może teraz będzie trzymać. Pytanie co z tym zrobic że zębatki się odciskają, na bębenku? Nigdy wcześniej tego nie widziałem na żadnym poprzednim rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 12 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 1. Kupić kasetę która będzie w jednym kawałku. 2. Bębenek stalowy nie aluminiowy 3. Nie przejmować się bo to normalne w aluminiowych bębenkach i kasetach z wymiennymi zębatkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy202 Napisano 12 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 No dobra są w ogóle 11 rzędowe kasety w jednym kawałku? I jaki stalowy bębenek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 13 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 (edytowane) https://www.garbaruk.com/pl_PL/11-speed-cassette-shimano-standard-freehub.html?category=10 https://allegro.pl/oferta/bebenek-dt-swiss-shimano-mtb-3-zapadki-stalowy-13955318421 do piasty DT Edytowane 13 Lipca 2023 przez Kettler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 13 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Niemniej bębenek z dt swiss nie podejdzie do piasty shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 13 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 (edytowane) Proponowanie komuś Garbaruk za tysiaka do elektryka to jakieś nieporozumienie. I co potem gdy duży moment obrotowy silnika zmieli takiego Garbaruka w jeden sezon? Wszystkie bębenki Shimano HG są zrobione ze stali, w tych najwyższych grupach ze stali tytanowej. Edytowane 13 Lipca 2023 przez leejoonidas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 13 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 polecenie kasety za tysiaka do roweru elektrycznego z centralnym napędem to dla osób z grubym portfelem, za długo się tą kasetą nie nacieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy202 Napisano 13 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Dzięki wszystkim za pomoc. Widzę że kasety w jednym kawałku to droga impreza, ale przy cenie bębenka koło 60-70zł to chyba jednak nastawie się na jego ewentualne wymiany co 4000-5000km i kosztowo wyjdzie to lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 14 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 Gdzieś czytałem o kombinacjach z podkładaniem blaszek wyciętych z puszki po piwie. Poszukaj na forach albo YouTube. A może któryś z kolegów słyszał ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi