beny159 Napisano 11 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Witam Jestem nowym użytkownikiem forum Chciałbym kupić rower szosowy, będzie to mój pierwszy rower tego typu. Mam 175 cm wzrostu, ważę 100 kg i tutaj nie wiem czy to nie będzie problemem jeżeli chodzi o wytrzymałość komponentów rowerów. Zmierzyłem też "przekrok" i wyszło 80 cm. Nie mam pojęcia jaki rozmiar ramy powinienem szukać, kierując się internetem i tymi tabelami dotyczące bikesizing wyszło że rama 54 mógłby być dla mnie. Poczytałem trochę i też się zastanawiam czy Endurance to będzie dobra opcja na szosę? W mojej okolicy jest pare ofert tutaj wrzucam co mi wpadło w oko: https://m.olx.pl/d/oferta/cannondale-supersix-rozm-54-full-karbon-CID767-IDW9lso.html https://m.olx.pl/d/oferta/specialized-allez-sport-54-przebieg-300km-CID767-IDUMSuA.html https://m.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-focus-rozmiar-m-54-CID767-IDSKOJy.html https://m.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-bulls-harrier-1-2016r-shimano-105-szosa-rozmiar-54-CID767-IDW6upr.html Co do ceny jeszcze to jeżeli byłaby jakaś super okazja to 4000 złotych też mogło by być. Okolice Nowego Sącza ogólnie szukam. Plus minus 50 km od Nowego Sącza też mogło by być. Z góry dzięki za poświęcony czas na odpisywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 11 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Spec na Sorze w tej cenie to tylko jeśli chcesz mieć napis na ramie. Ten Focus na starej Ultegrze z wąsami od przerzutek wychodzącymi z boku klamek. Ten Bulls chyba najlepszy z linkowanych. Zobacz jeszcze tego: https://m.olx.pl/d/oferta/fvat23-wszystkie-rozmiary-ultegra-r8000-centurion-hyperdrive-dt-swiss-CID767-IDUONHF.html Te Centuriony są też na innych aukcjach, pochodzą z wyprzedaży wyporzyczalni i są na bardzo dobrym osprzęcie i kołach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beny159 Napisano 11 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Ogólnie to powiem Ci że pisałem do tego użytkownika a to jest chyba w ogóle jakiś sklep, bo ktoś mi ich polecił na grupie FB, koła podobno mają wytrzymać moja wagę tylko pozostaje pytanie czy ja znajdę odpowiedni rozmiar ramy dla siebie na odległość bo akurat do siedziby tej firmy mam daleko. I jeszcze czy te rowery po wypożyczalniach nie mają jakiś wad z ramą i ciekawe jak ich przebiegi. Nie lepiej szukać czegoś od prywatnego właściciela i najlepiej żeby to był " pierwszy właściciel" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 11 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Cytat I jeszcze czy te rowery po wypożyczalniach nie mają jakiś wad z ramą i ciekawe jak ich przebiegi. A co cię przebieg obchodzi? Używany rower ma być sprawny Cytat Nie lepiej szukać czegoś od prywatnego właściciela A dostaniesz u niego fakturę zakupu na podstawie której nawet w sądzie możesz dochodzić swoich praw? Da ci gwarancję rozruchową? Będziesz miał możliwość zwrotu w ciągu 14 dni? Cytat najlepiej żeby to był " pierwszy właściciel" A dlaczego najlepiej? Nic lepszego sprzętowo niż ten podlinkowany centurion nie kupisz w zakładanym budżecie. Cytat czy ja znajdę odpowiedni rozmiar ramy dla siebie na odległość bo akurat do siedziby tej firmy mam daleko. Przy twoim wzroście i przekroku nie ma problemu z doborem rozmiaru. Zresztą co miałaby ci dać przymiarka skoro szosy nie miałeś i nie wiesz jak to powinno wyglądać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beny159 Napisano 11 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Cytat Przy twoim wzroście i przekroku nie ma problemu z doborem rozmiaru. Zresztą co miałaby ci dać przymiarka skoro szosy nie miałeś i nie wiesz jak to powinno wyglądać Właśnie tutaj nie wiem nawet czego się złapać przy wyborze rozmiaru tej ramy. Pisałem do tego sklepu który sprzedaje tego Centurion i napisali że rozmiar 54. A jeżeli chodzi o resztę co pisałeś to pewnie masz rację, bo siedzisz na forum i pewnie dużo takich tematów widziałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 11 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 6 godzin temu, beny159 napisał: czy te rowery po wypożyczalniach nie mają jakiś wad z ramą i ciekawe jak ich przebiegi. Nie lepiej szukać czegoś od prywatnego właściciela i najlepiej żeby to był " pierwszy właściciel" Jak wypożyczasz samochód gdzieś na wczasach to się pieścisz z nim jak z jajkiem żeby Ci nie naliczyli jakiś dodatkowych opłat za rysy a jak swoim prywatnym przytrzesz czy Ci dzieciak rysę zrobi to bluzgniesz pod nosem i jeździsz dalej. Tak samo jest z rowerem z wypożyczalni, nie położysz na glebie żeby nie zarysować, nie oprzesz o chropowaty tynk żeby owijki nie uszkodzić. Aswój prywatny? Pieścisz się może pierwszy tydzień, do pierwszej rysy albo pierwszej gleby parkingowej 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 11 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Jeżeli te rowery faktycznie pochodzą ze szwajcarskich wypożyczalni, to naprawdę warto się nimi zainteresować. Sporo czasu spędziłem w Zurychu, znając Szwajcarów, oni pewnie potrafią po roku-dwóch wymieniać wszystkie rowery w wypożyczalni na nowe - niezależnie, w jakim są stanie. To nie Polska, gdzie by je tyrali, ile by się tylko dało. Roweru akurat nigdy nie wypożyczałem, ale przerabiałem w tym dziwnym kraju inne historie, które sprawiły, że jakbym wypożyczył rower, dbałbym o niego bardziej niż o własny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi