mistrz25 Napisano 7 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 Witam Poszukuję roweru cross/mtb z możliwością montażu bagażnika na sakwy. Myślałem o tym modelu Giant Liv Tempt E+ 1 Może jakaś inna alternatywa np na silniku Bosch Cx bądź Shimano Ep8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 7 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 (edytowane) W ofercie sklepu Mocne rowery widzę jakiegoś KTM-a z ramą unisex i silnikiem Performance Cx za 15 tyś, ale raczej ten silnik i Shimano,8000 to wyższa półka cenowa ( także Yamaha X2 i X3 ) Zamierzacie jeździć po Alpach że szukasz topowych napędów? Weź pod uwagę że im większy moment obrotowy tym większe zużycie prądu. Napęd Yamahy daje według mnie odczucia najbardziej zbliżone do jazdy bez wspomagania, najlepiej zachowuje się po wyłączeniu wspomagania, ma bardzo delikatne odłączenie wspomagania po 25 km/ h i jest trwały - ja zrobiłam ponad 16 tyś bez żadnych problemów, moja żona 14,5 też bez problemów, sprzedała bo chciała ramę Easystep i teraz ma Bosch Performance Cx, na pewno jest bardziej prądożerny, nasze standardowe kółko wokół domu ( 48 km) robiła na 20% baterii 400Ah, a obecnie na 15% baterii 750 Ah i to po zmniejszeniu stopnia wspomagania - Yamaha ma standardowo 50% na E i 100% na E+, Bosch 65% na E i 130% na Tour, obecnie ma zmniejszone o 1/5. Edytowane 7 Lipca 2023 przez PiotrWie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrz25 Napisano 7 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 @PiotrWie Po alpach niekoniecznie, ale czasem trasa w nasze rodzime góry 😄 wypady głównie 4-5 dniowe po plaskich traskach z sakwami przy dziennej jeździe na ok 100 - 130 km. Ok dziękuję za rozjaśnienie dokładnie tematu silników i poboru mocy. Raczej na tego Liv się skusze tylko teraz mam dylemat czy iść w model Tempt E + czy Vall E+1, rozważałem jeszcze temat Rove E+ niestety nie ma ramy xs a taką potrzeba no i podzespoły na alivio więc szukam coś na mocniejszych podzespołach i już z powietrznym amorkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 7 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 A ty na czym - bo pod górę za elektrykiem każdy zdechnie - ja po pierwszym większym podjeździe wiedziałem że też potrzebuję elektryka, jak mieliśmy dwa identyczne rowery to zużywałem o połowę mniej prądu i jechaliśmy równo. No chyba że Twoja żona w ogóle nie jeździ, wtedy ogarniesz na analogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrz25 Napisano 7 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 Na razie mam rower zwykły crossowy, ale również mam zagwostkę między gravelem a podobnym elektrykiem z tej serii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 7 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 (edytowane) Są jeszcze rowery typu SL, na razie głównie Specialized, ale w przyszłym sezonie powinien być wysyp bo Bosch wprowadził silniki z serii SX - 55Nm silnik + bateria 400 Nm waży 4 kg, rowery schodzą poniżej 20 kg, a do podjazdów zupełnie wystarczy. Jak my kupowaliśmy to takich nie było, jak zajeżdżę swój to taki kupię. Edytowane 7 Lipca 2023 przez PiotrWie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrz25 Napisano 8 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2023 @PiotrWie Skoro te silniki Bosch sl w rowerach to nowosc i waga odpowiednio niska, zapewne cena pewnie też nie będzie zachęcać więc trochę będzie trzeba poczekać za dobrą promocją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 8 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2023 Popatrz na Specialized Turbo Vado SL i inne SL Specializeda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrz25 Napisano 8 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2023 Dzięki, rozeznam sie w tym modelach 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi