upc Napisano 7 Lipca 2023 Napisano 7 Lipca 2023 (edytowane) Cześć, Mam 175 cm wzrostu i krok ~86cm. Lepiej wybrać ramę 17,5 czy 19 w tym rowerze? Wzrostowo lepiej 17,5, lecz z kroku wychodzi 19 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-lapierre-edge-7-9-pd30089/?v_Id=175291 Edytowane 7 Lipca 2023 przez upc grafiki Cytuj
KSikorski Napisano 7 Lipca 2023 Napisano 7 Lipca 2023 Chcesz mieć zrelaksowaną pozycję czy agresywną? Ja mam 175cm i 82cm i na podstawie swoich doświadczeń sugerowałbym Ci rozmiar 17,5" po sprawdzeniu czy starczy Ci wysięgu sztycy. Cytuj
Paget Napisano 12 Maja 2024 Napisano 12 Maja 2024 Witam. Chciałbym dołączyć do tematu wyboru ramy. Jestem przed zakupem roweu MTB do jazdy po mieście i na krótkie wypady za miasto (wiem lepszy byłby cross). Zależy mi na wygodnej (w miarę wyprostowanej) pozycji. Jeśli się da to żeby siodełko nie było wyżej od kierowcy Oglądając rowery zwracam uwagę na wymiar TT i STACK. Jeśli dobrze myślę to im większy wymiar STACK tym bardziej wyprostowana pozycja? Podstawą jest chyba dobór TT do wzrostu (183 cm) czyli L? Czy jest jeszcze jakiś ważny wymiar, który mam brać pod uwagę? Mam jeszcze pytanie o napęd. Skłaniam się ku 2x10 a to dlatego że przeczytałem gdzieś że w 1x10 łańcuch ma duże przekoszenie a w 2x10 jest ciut prościej. Dobór właściwego napędu jest bardzo ważny bo mam duuuże problemy z podjazdami nawet pod nie bardzo strome wzniesienia (szybko się męczę). Aktualnie jeżdżę na rowerze marketowym 3x7. Może jakieś propozycje rowerów? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi