KSikorski Napisano 6 Lipca 2023 Napisano 6 Lipca 2023 (edytowane) Wraz z ramą dostałem komplet sterów zintegrowanych 1 1/8" FSA. W zestawie jest wysoka, stożkowa kapa. Dla mnie tak z 15mm za wysoka. Na ten moment znalazłem w śmieciach kapę od sterów VP, która niby pasuje, ale ma za dużą średnicę zewnętrzą i wystaje po za obrys rury sterowej, co wygląda słabo. Szukam zatem informacji czy gdzieś da się kupić kapę sterów zintegrowanych 1 1/8", najlepiej FSA, o średnicy zewnętrznej 45mm, nie wyższą niż 10mm. Ktoś pomoże? Edytowane 6 Lipca 2023 przez KSikorski Cytuj
pecio Napisano 6 Lipca 2023 Napisano 6 Lipca 2023 (edytowane) Kiedyś do żony roweru miałem ten sam problem z FSA. Na szczęście jest wersja niska FSA ( sama pokrywa) a kupiłem w któryś sklepie -chyba centrumrowerowe (dawno to było). Tak na szybkiego znalazłem pokrywa FSA Edytowane 6 Lipca 2023 przez pecio Cytuj
KSikorski Napisano 6 Lipca 2023 Autor Napisano 6 Lipca 2023 Widziałem tę aukcję 😉 Tylko, że tam jest średnica zewnętrzna 52mm. W najgorszym razie przetoczę tę oryginalną kapę... Cytuj
ChuChu Napisano 6 Lipca 2023 Napisano 6 Lipca 2023 A jesteś pewny, że ta 15 mm nie ma wsadzonej od spodu zwykłej pokrywy? U mnie tak było w FSA, że ten wysoki stożek był tylko dodatkiem, a na dole była normalna, niska pokrywa. Cytuj
pecio Napisano 6 Lipca 2023 Napisano 6 Lipca 2023 Niby mam fi 48 zewnętrzna , wysokość 5 mm do sterów integra ale nie FSA. Cytuj
KSikorski Napisano 6 Lipca 2023 Autor Napisano 6 Lipca 2023 @pecio chętnie przygarnę. Nie musi być FSA 😄 Cytuj
pecio Napisano 6 Lipca 2023 Napisano 6 Lipca 2023 (edytowane) Pytanie masz stery tkz. "pół wystające" tj w ramie siedzą około 3 mm czy full chowane. Edytowane 6 Lipca 2023 przez pecio Cytuj
pecio Napisano 6 Lipca 2023 Napisano 6 Lipca 2023 To pupka. Bo tą kapę mam do integry co wchodzi w ramę 3 mm. Czyli pokrywa siadła by na rurze sterowej uniemożliwiając obrót. Narąbali producenci tyle standardów ,że trzeba teraz potwornie uważać . Cytuj
ChuChu Napisano 6 Lipca 2023 Napisano 6 Lipca 2023 Standardy na ten moment są 3: 1 i 1/8, 1 i 1/2, 1 i 1/2 na całej długości. Pierwszy standard występuje tylko w najtańszych rowerach, a trzeci w tych najdroższych i też niezbyt często. Standardy samych sterów masz dwa: zintegrowane i pół zintegrowane. Rzeczywiście masa... Cytuj
KSikorski Napisano 6 Lipca 2023 Autor Napisano 6 Lipca 2023 Z grubsza chodzi o średnicę kapy (45mm) i głębokość "schodka" od spodniej strony (~2,4mm): Cytuj
pecio Napisano 7 Lipca 2023 Napisano 7 Lipca 2023 (edytowane) 14 godzin temu, ChuChu napisał: Standardy na ten moment są 3: 1 i 1/8, 1 i 1/2, 1 i 1/2 na całej długości. Pierwszy standard występuje tylko w najtańszych rowerach, a trzeci w tych najdroższych i też niezbyt często. Standardy samych sterów masz dwa: zintegrowane i pół zintegrowane. Rzeczywiście masa... Mały offtop . To co podałeś to dopiero wstęp. W samych sterach IS (integra) masz tyle wariantów np IS41, IS42 , IS47 , IS49 ,IS52 i mixy pomiędzy nimi . Mało tego masz stery rzadsze full ukryte w ramie i chowane na 3 mm z łożyskiem ze schodkiem. Do tych dwóch co podałeś zintegrowane IS , półzintegrowane ZS dodaj jeszcze wypuszczane ES. Pomiędzy nimi są wariacje np góra ZS dół ES o wymiarach nie spominając. Nie napiszę o najnowszym standardzie gdzie w górnych sterach masz przelot na okablowanie i monstrualne łożyska 52 lub 56 Edytowane 7 Lipca 2023 przez pecio Cytuj
KSikorski Napisano 7 Lipca 2023 Autor Napisano 7 Lipca 2023 Forum chyba wycięło moje zdjęcia, więc wklejam link: https://photos.app.goo.gl/KssLf4hiQZTfNaHd6 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi