Skocz do zawartości

[{hamulec hydrauliczny] Shimano BL-MT200 - Wymiana hamulców z Tektro

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zmienić moje stare hamulce hydrauliczne Tektro na Shimano BL-MT200 ponieważ cieknie  z nich olej i właściwie już przestał hamować . Jeżdżę rowerem XC  tylko rekreacyjnie po szutrach łąkach itp. Wypatrzyłem, że w dobrej cenie są hamulce BL-MT200 i z tego co czytałem to ich jakość dla mojego rekreacyjnego  użytkowania będzie wystarczająca. Oglądałem różne poradniki warsztatowe: jak wymienić hamulce , jak je ustawić itp. wiec myślę, że sobie poradzę. Natomiast  nie  znam się za bardzo na takich szczegółach technicznych dlatego przychodzę z pytaniem czy przy wymianie hamulców muszę coś uwzględnić ? nie wiem wymienić tarcze na przykład czy wystarczy po porostu zamontować cały zestaw (linka, hamulec , klamki  (jak tutaj https://allegro.pl/oferta/hamulec-hydrauliczny-tylny-shimano-bl-mt200-1700mm-13344804048 ) , wyregulować klocki aby były w równej odległości od tarczy i można jeździć.?

Zastanawiam się czy może być tak, że   w  przestrzeń miedzy klockową nie wpasuje się tarcza ponieważ adapter  z jakiegoś powodu będzie bliżej lub dalej mocowania na ramie ?

Jak kupujesz gotowce to sprawdź/zmierz u siebie długość przewodów hydraulicznych - ten z linka to tylni i ma 170cm. Jest duża szansa, że trzeba będzie go skrócić bo będzie za długi. Jak to zrobić znajdziesz na YT. Wtedy musisz zaopatrzyć się we wkład do przewodu i nową oliwkę. 

Jak z przodu masz tarczę 160mm to zapewne nie masz adaptera do tektro - wtedy nie musisz kupowac adaptera do Shimano. Jak masz z kolei tarczę 180mm to pewnie jest adapter i powinien być dedykowany do Shimano.