Ineffable Napisano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 23 minuty temu, Rafa1 napisał: Dzięki za rady. Biorę S. Tam jest mostek 80 mm, także jest miejsce do manewru. Jeszcze jedno. Ten widelec: Forza Oryx Disc, TA 12X100MM, to jest carbon c'nie? A korba GRX? KORBA 11s // 172,5 // 46-30 Hamulce opisane są jako tarczowe hydrauliczne, bez szczegółów... Wejdź sobie w mój podpis, tam masz wszystko dokładnie opisane. Dotychczas zmieniłem całe koła wraz z tarczami i owijkę, więc reszta jest fabryczna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafa1 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Też miałeś taką specyfikację jak kupowałeś? Zastanawiam się czy to nie jakiś ulep puszczony w obniżonej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 @Rafa1- nie wydaje mi się. Co prawda w moim przypadku temat ogarniał bezpośrednio szef sprzedaży Ridleya na Polskę, ale oni te wszystkie rowery mają bezpośrednio ściągane z Belgii. I taki też zapewne dostaniesz - fabrycznie zapakowany. Karton nie miał żadnych specjalnych oznaczeń, które sugerowałyby, że są różne partie. Jakby robili jakieś ulepy, to w Belgii musieli by dokonywać tego procederu. Oczywiście jest tak, że każdy producent zastrzega sobie prawo do podmiany osprzętu na tej samej klasy (wg własnego mniemania), ale raczej to wynika faktycznie z problemami z dostępnością czegoś, a nie że robi jedną partię prawilną, a drugą ulepy z tego, co ma. Patrząc obecnie na stronę, miałem dokładnie to samo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafa1 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Trzymam kciuki za belgijskiego producenta, bo polski na R wysłał mi "nowy", fabrycznie zapakowany rower, który okazał się zwrotem. 😕 Porysowanym w kilku miejscach i z wadą fabryczną ramy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Ja osobiście byłem świadkiem, kiedy koleś przyszedł po odbiór roweru polskiego producenta na "R" dla koleżanki. No i się trochę znał, więc zaczął analizować, co było w specyfikacji, gdy zamawiał, a co widzi przed sobą, a tam połowa rzeczy podmieniona - inne koła na innych piastach, inne opony, inne siodełko, inna kierownica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinOff Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 54 minuty temu, Ineffable napisał: Do czego porównujesz? Bo ten stack na ten typ rowerów nie jest niczym niezwykłym. Chociażby Giant Revolt 1 w rozmiarze M ma stack 586 mm, czyli większy niż tu. I dlaczego tylko w oparciu o stack się wypowiadasz? Fakt, powinienem dopisać info o długości roweru. Duży stack (względem długości nogi) w połączeniu z długim rowerem może powodować problemy. M-ka pewnie by siadła, tyle że pozycja musiałaby być odpowiednio pochylona, żeby mieć czym sięgać do kierownicy, a to jest niemożliwe ze względu na wysoko osadzoną kierownicę. Co ciekawe, dla mnie kalkulator Ridley'a proponuje rozmiar L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epon Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 (edytowane) Ja mam 180 cm i na S kiepsko się czułem - miałem wrażenie że jestem nazbyt wbity w rower, wybrałem M i nie żałuje. Ten aluminiowy nie jest aż tak zawyżony rozmiarowo jak karbonowe wersje, rozważałem przez jakiś czas fasta i tam bym zdecydowanie brał S. Edytowane 25 Lipca 2023 przez epon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafa1 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Jest gdzieś jakaś tabelka wzrost-rozmiar ramy dostępna, jak u innych producentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epon Napisano 26 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Czy ktoś z posiadaczy Kanzo A może znalazł jakąś torbę na kierownicę, która by się dała w sensowny sposób pogodzić z kablami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agutek Napisano 26 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Hej, też się zastanawiam ten tym modelem. Sprzedawca poleca mi ramę S przy wzroście 170 cm/82 cm. A ja się zastanawiam, czy jednak nie wybrać XS. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafa1 Napisano 26 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 (edytowane) Coś takiego znalazłem. Nie wiem jak bardzo legitna jest ta tabela: https://norwaybikeexperience.no/sizing-chart/ Ale rozmiarowka Ridley Kanzo A zaczyna się od XXS... https://ridley.pl/wp-content/uploads/2023/07/Kanzo-A-geometria-1024x364.png : I np dla rozmiaru S z ridley.pl jest stack 559. W powyższej takiego wymiaru stack nie ma. Jest S z 545 lub M z 575. Edytowane 26 Lipca 2023 przez Rafa1 S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agutek Napisano 26 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Pan ze sklepu twierdzi, że S. Kalkulator też, więc ryzykuję i kupuję S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 26 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 @Agutek; @Rafa1- https://geometrygeeks.bike/bike/ridley-kanzo-a-2022/ - tu macie tabelę z geometrią, chyba się pokrywa. @Agutek- jesteś kobietą, prawda? Wnioskuję po przekroku względem wzrostu. Zapewne długość ramienia również będzie ponad normę. Również uważam, że S będzie dobrym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agutek Napisano 27 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 @Ineffabletak, jestem kobietą To mój pierwszy rower z "barankiem", więc mam sporo wątpliwości. Ale już zamówiłam i mam nadzieję, że dobrze mi się na nim będzie jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 27 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 @Agutek- myślę, że będziesz zadowolona. Tylko koniecznie radziłbym wymienić owijkę na kierownicę na start - dla wygody. Idź w kierunku jakieś o grubości 3 mm. Mogą Ci też zawinąć jedną owijkę na drugą, będzie bardziej miękko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agutek Napisano 27 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 @Ineffabledzięki za podpowiedź. Będę miała to na uwadzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafa1 Napisano 27 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Odebrałem dzisiaj maszynę i rzeczywiście. Owijka powinna być od razu zmieniona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jartan Napisano 29 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Kable prowadzicie pod owijką? Ja tej co przyszła nawet nie naklejam. Mam duże łapy i nie wiem jaką wybrać. na razie jezdze na gołym aluminium bo i tak trzymam tylko klamkomanetki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 29 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 @jartan- ja mam pod owijką. Nie jest to idealne rozwiązanie, ale dla mnie nie jest najgorszym z możliwych. Również głównie trzymam ręce w okolicach klamkomanetek, więc mi znacząco nie przeszkadzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jartan Napisano 29 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 a po zakupie regulowałeś przerzutki? Mam z nimi spory problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 29 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 @jartan- odebrałem w sklepie, więc miałem ogarnięte. Ale po zmianie kół regulowałem, nawet linkę zmieniałem. Jaki masz z nimi problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jartan Napisano 29 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 opisałem w tym temacie co masz podlinkowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 30 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 @jartan- musisz skorygować naciąg linki tylnej przerzutki. Może uda się poprawić to mało inwazyjnie, czyli obracając śrubę baryłkową przy przerzutce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jartan Napisano 30 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 Cytat musisz skorygować naciąg linki tylnej przerzutki. Może uda się poprawić to mało inwazyjnie, czyli obracając śrubę baryłkową przy przerzutce. dzieki za rade. Dodatkowo obejrzałem youtuba i z tylnymi sobie poradziłem. Niestety przod mi ociera i nie moge sobie z tym dać rady. Ustawiłem aby tylko zmieniało i dzis zaliczyłem pierwsza wycieczke rowerem w tym roku. Udało sie 45 kilosów ale nogi mam z waty a ostatnie 10 kilometrów nie byłem wstanie siedzieć bo leciały mi łzy przez ból tyłka😁 Wrazenia z jazdy niesamowite. Chyba udało mi sie wszystko poustawiać prawidłowo (siodełko, kierownica, mostek ) bo pierwsze 20 kilosów nic mnie nie bolało. Rower się szybko rozpędza po płaskim jade bez problemu 25 - 28 km/h gdzie na moim poprzednim 15 letnim trekingu ledwo mi sie udawało do 20 km/h dobijać. Ten gravel po prostu frunie. Teraz tylko pozostało mi budować kondycje i trasy powyzej 100 + bedą czystą przyjemnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 30 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 @jartan- jak wymienisz opony może być jeszcze lepiej, a jak wymienisz dodatkowo koła - to jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi