Skocz do zawartości

[rower] Rondo Ruut AL2 - raport z użytkowania

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Czesc!

Idzie do mnie wlasnie Rondo Ruut AL2 2022. Nie mam jednak aspiracji i budzetu przerobic go na GRX. Planuje na pierwszy ogien wymienić zaciski hamulca. Wedlug specyfikacji dostane Rever MCX. Mysle o wymianie na hybrydowy (mechaniczno-hydrauliczny) zacisk od TRP HY/RD HD-C711.

Czy ktos juz kiedys realizowal taki przeszczep? Ma to sens? 

Efekt? Na kierownicy baran zadowalający efekt hamowania uzyskasz jak odpowiednio ustawisz klamkomanetki i kierownicę. Najpierw wyciągnij jak największą siłę hamowania z samych ustawień kierownicy i klamek pod odpowiednim kątem, a gdy będzie to nadal za mało to wtedy można myśleć nad wymianą czegokolwiek. 

2 godziny temu, tutaj_napisz napisał:

@Eathan tak, to jest podobno straszny smietnik. TRP jeden zacisk kosztuje okolo 500 pln. Nie wiem tylko czy taka hybryda ma sens. Moze lepszy efekt uzyskam gdy wrzuce tam mechaniczny zacisk od Sram lub Avid.

Możesz spróbować z mechanicznymi zaciskami gdzie ruchomy jest tylko jeden zacisk, styczność z takimi zaciskami obojętnie jakiej firmy dawały wrażenie że działa to ok. Obecnie mam w rowerze Shimano BR-RS 317 i działa to całkiem przyzwoicie, nie mam problemu zablokować tylne koło, nawet z szerokim kapciem.

2 godziny temu, tutaj_napisz napisał:

@Eathan tak, to jest podobno straszny smietnik. TRP jeden zacisk kosztuje okolo 500 pln. Nie wiem tylko czy taka hybryda ma sens. Moze lepszy efekt uzyskam gdy wrzuce tam mechaniczny zacisk od Sram lub Avid.

5 stów za jeden zacisk hybrydowy 😂😂😂 Jakaś abstrakcja. Przecież niewiele drożej klamki hydrauliczne srama razem z zaciskami wyjdą 

• 1 miesiąc temu...

W tym rowerze jest suport Shimano BB-RS500-PB PressFit więc średnica jest OK tylko po włożeniu nie mogę nakręcić korka zabezpieczającego tak jak by brakowało jakieś 3mm. Stara korba to Samox AF-37M. Pytanie czy ktoś przeprowadzał taką operację na takim rowerze ?

• 3 miesiące temu...