Oranje Napisano 2 Lipca 2023 Napisano 2 Lipca 2023 Hej Wszystkim, Dotychczas jeździłem na rowerze w koszulkach z Decathlonu - rowerowych ale w względnie luźnych. Używam ich już parę lat i nie widzę większego śladu zużycia. Ostatnio kupiłem 2 koszulki, ale takie mocno przylegające do ciała. Jedna z Deca, druga od Shimano. Na obu już po pierwszym zużyciu zauważyłem coś w rodzaju zmechacenia. Jakby nitki powyłaziły z zewnętrznej warstwy materiału. Podejrzewam, że głównym winowajcą jest tutaj plecak. Nie chodzi nawet o to, że w nim jeździłem, ale garażuje rower jakiś 1km od domu i robię sobie spacer w tej koszulce i plecakiem - nie jakimś ciężkim (w środku głównie kask + zapięcie łańcuchowe). Czy te przylegające koszulki rzeczywiście są takie delikatne, że może je sponiewierać plecak? Czy trafiłem na jakieś felerne egzemplarze? Cytuj
hulk14 Napisano 2 Lipca 2023 Napisano 2 Lipca 2023 Jeżeli plecak jest lekki, to nie powinno nic się koszulkom stać. Zresztą, nawet jak jeździłem dość mocno zapakowanym, to na koszulkach śladów nie było. Cytuj
ChuChu Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 To jest tak ogólne pytanie, że nikt Ci nie odpowie. "Obcisłe" to nie jest kategoria, według której można rozróżniać koszulki i określać ich podatność na mechacenie. Odpowiedź jest krótka: kupiłeś badziewne koszulki. Może też być tak, że wziąłeś za małe i są tak opięte, że materiał robi się zbyt cienki. Ja mam obydwa typy koszulek i nigdy nic takiego mi się nie działo. Cytuj
hulk14 Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 Plus jeszcze kwestia: z czego są te koszulki? Jeżeli kupiłeś np. z wełny merino, to mechacenie się jest dość normalne... Cytuj
Oranje Napisano 3 Lipca 2023 Autor Napisano 3 Lipca 2023 Dzięki za odp. Koszulki są z poliestru. Jedna z nich wg producenta: Materiał główny 82% Politereftalan etylenu (PET), 18% Elastan Klin 83% Poliamid, 17% Elastan Kieszeń 100% Politereftalan etylenu (PET) Powłoka 100% Poliuretan. Ta koszulka obtarła się znacznie bardziej, w różnych miejscach. Przy drugiej, wymienione są tylko: poliester, elastan. Tutaj obdarcia są zdecydowanie mniej zauważalne i to jedynie z boku (tam gdzie przechodziły paski od plecaka) i z tyłu na kieszeniach (gdzie była dolna krawędź plecaka). W obu tych miejscach materiał koszulki jest taki bardziej "meszkowaty" - w odróżnieniu od bardziej śliskiego materiału na froncie. Pierwszą koszulkę reklamowałem - zobaczymy jaki będzie efekt. Dam jeszcze szanse jakieś koszulce od Questa. Jeżeli ta nie da rady, to pewnie daruję sobie więcej tego typu ciuchów Cytuj
leon7877 Napisano 9 Stycznia 2024 Napisano 9 Stycznia 2024 (edytowane) Przylegające koszulki rowerowe, zwłaszcza te wykonane z technicznych materiałów, mogą być bardziej podatne na zmechacenia lub uszkodzenia w wyniku tarcia o powierzchnie, takie jak plecak. To zjawisko może być bardziej zauważalne w przypadku koszulek o cieńszej konstrukcji i delikatniejszych materiałach.W przypadku intensywnego użytkowania z plecakiem, mogą występować drobne uszkodzenia, zwłaszcza jeśli plecak ma zapięcia, zamki błyskawiczne lub inne elementy, które mogą tarcie z koszulką.Sugeruję sprawdzenie instrukcji obsługi danej koszulki, aby dowiedzieć się o zalecanych warunkach użytkowania i prania. Czasami delikatne pranie i unikanie tarcia o ostre elementy mogą pomóc w zminimalizowaniu uszkodzeń.Jeśli jednak zauważyłeś wady już po pierwszym użyciu, zastanów się nad skontaktowaniem się z producentem lub sklepem, w którym dokonałeś zakupu, aby uzyskać informacje na temat gwarancji lub ewentualnej wymiany. Może to być problem egzemplarza, a producent lub sprzedawca może zaoferować odpowiednie rozwiązanie. Sugeruję skontaktowanie się z obsługą klienta Decathlonu lub producenta Shimano, przedstawienie problemu i zapytanie o ich opinię w tej sprawie. Mogą oni udzielić Ci informacji na temat specyfiki tkaniny i zaoferować ewentualne rozwiązania lub wymianę, jeśli uznają, że jest to kwestia jakości czy wady produktu. Edytowane 9 Stycznia 2024 przez leon7877 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi