prunt Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Mam koła fabryczne, piasta Giant (nie podano szczegółów), obręcz Giant, niby tubeless ready, ale taśma nawet nie była naklejona na obręcz, 28 szprych. Do tego kaseta 10 biegówa Shimano. Przednie koło waży 1300g, tylne 2200 z kasetą i szpilką. Teraz problem - ważę prawie 100, i mam wrażenie, że to koło gnie się pode mną więcej niż powinno - np. gdy zatrzymuję się i zsiadam z roweru, ostatnie parę metrów jadę na jednym pedale, wtedy koło gnie się tak, że oponą zaczyna wadzić o błotnik. Zmieniłem fabryczne oponki i rower dostał niezłego kopa. Mam wrażenie, że wymiana kół mu też pomoże. Pytanie - w co byście celowali? Chodzi mi o przeskok o klasę wyżej, nie chcę wydać 2 koła na 2 koła, ale podejrzewam, że za pincet nie kupię nic wiele lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 No Giant robi ciężkie klocki. Popytaj u kołodziejów, fitwheels, daveo itp. Za jakieś 1k-1,5k coś znajdziesz żeby Cię utrzymało i w okolicach 2kg komplet, przykładowo https://fitwheels.eu/kola-dt-swiss-370-straightpull-newmen-performance-30-29-2040g-enduro-p-363.html Tylko to jeszcze musi do Twojego roweru pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prunt Napisano 2 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Napisałem do fitwheels, zobaczę co mi ciekawego powiedzą. Na Allegro znalazłem coś takiego: DT Swiss XM 401 Boost 29" CL, Shimano Deore XT M8010-B i DT Competition 2.-1.8-2.0mm za tysiąc za komplet (nowy), ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Piasty shimano to nic dobrego, nie warto ich mieć w składanych kołach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prunt Napisano 2 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 @Mihau_ a na jakie patrzeć w takim przedziale cenowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Dobre - dt swiss 350, sensowne a tańsze - novatec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prunt Napisano 2 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 A jeszcze jedno, potrzebuję QR, jeszcze widelec mógłbym zmieniać (choć wolałbym nie), ale w ramie mam dziurę na szpilkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Do piast dt i novatec masz dostępne wymienne endcapy, które pozwalają dostosować koła do standardu mocowania w danym rowerze - jak będziesz zmieniał sprzęt i kupisz taki o innym standardzie mocowania kół to będziesz mógł je do niego dostosować. Zamawiając kółka możesz sobie skonfigurować czego potrzebujesz, np. https://lemonbike.eu/product/dt-swiss-xr331-29-1/#configuration Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prunt Napisano 3 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 A co sądzicie o DT Swiss G1800 Spline (https://www.dtswiss.com/pl/kola/kola-szosowe/gravel/g-1800-spline)? Kolega będzie miał na sprzedaż w dobrej cenie nówki. Pytanie dodatkowe, jeśli producent piasty wskazuje rodzaj mocowania kasety jako shimano road, to znaczy, że kaseta mtb/trekkingowa nie wejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekek Napisano 3 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 Mi koła składali w daveo i nie narzekam więc tam też możesz się odezwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi