Skocz do zawartości

[2000-2500zł] z psią przyczepką do jazdy po ulicy i do lasu

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o podpowiedź jaki rower wybrać głównie do jazdy z psią przyczepką, ale też solo. Skłaniam się w stronę modeli crossowych, ale nie wiem, czy to właściwy wybór? Zależy mi, żeby rower dał radę nie tylko na codzienne krótkie trasy, ale też na dłuższe wyprawy z namiotem. Mam 10 letnią przerwę od jeżdżenia rowerem także przyjmę każdą wskazówkę. 

Mam 164cm wzrostu i ok. 50kg, będę ciągnąć za sobą 12kg psią kluchę

Przyczepka jest montowana do tylnej osi, podejdzie do każdego roweru, o to się nie martw. Skup się raczej na rozmiarze ramy odpowiedającym Twojemu wzrostowi. Plus napęd zestopniowany tak aby pociągnąć dodatkowe obciążanie (sakwy, pies, przyczepka). Zajrzyj do Decathlona.

Zacznę od https://airbike.pl/produkt/rower-crossowy-trek-dual-sport-2-gen-4-black-2023/rower-crossowy-trek-dual-sport-2-gen-4-black-2023-s

Wyjątkowo lekki jak na crossa w tym budżecie z 2rz. napędem i uginaczem (ok 13kg), wcześniej wspomniany napęd 2x9 - bardzo uniwersalny z jednej strony nie zabraknie żeby mocniej przycisnąć na prostej z blatem 46T a z drugiej pozwoli jechać z dużym obciążeniem i pokonywać jakieś wzniesienia na najmniejszym blacie, hydrauliczne heble (co wcale nie jest takie oczywiste w tym budżecie), przyjmie 29" 2,10" opony, posiada wszystkie potrzebne punkty montażowe a przy tym bardzo fajna polityka gwarancyjna - u niektórych producentów to całkiem spore "ukryte koszta" mowa tutaj o wymaganych płatnych przeglądach. W przypadku Treka 2 letnia gwarancja na rower i dożywotnia gwarancja na ramę jest ważna bez obowiązku wykonywania żadnych przeglądów a to z czasem całkiem spora oszczędność.

Z minusów musiała byś dołożyć ~100zł, ale tak jak pisałem o wymaganych płatnych przeglądach - ta stówka szybko się zwróci. :)

Edit: Niebieski jest trochę tańszy. :icon_mrgreen:

Edytowane przez keltu