montell81 Napisano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Cześć, użytkuję korbę XT 2x10 w opcji 26-38. Shimano podaje, że stopniowanie tarcz powinno mieć różnicę 12s czyli: 26-38, 28-40, 30-42... Moje pytanie: czy stopniowanie 28-38 zadziała? Jakie ewentualnie mógłbym napotkać problemy? Czy ktoś praktykował inne stopniowanie od tego zalecanego przez Shimano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 (edytowane) No różnica może być taka, że fabrycznie nie sparowane zębatki upośledzą zmianę biegów. Poza tym - akurat te 2T to nie jest różnica nad którą warto się zastanawiać jakoś głęboko. Edytowane 29 Czerwca 2023 przez uzurpator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 29 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 A czy ktoś w praktyce stosował korbę z inną ilością zębów niż zaleca Shimano? Czy mocno upośledzona jest zmiana przełożeń? Czy może jest to jedno z wieku zaleceń, które w praktyce nie mają wpływu na zmianę przełożeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 5 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 Wracam do tematu bo być może ktoś będzie miał podobne pytanie. Przetestowałem stopniowanie 28-38 (czyli różnica dwóch zębów mniej od sugerowanego przez Shimano) i nie zauważyłem żadnych problemów. Zmiana biegów jest tak samo płynna jak w opcji 26-38. Przy okazji zauważyłem błąd w temacie. Proszę o poprawienie. Miał on brzmieć: [blat korby] XT 26-38 vs. 28-38 2x10s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi